Doma narejeni substrati (domača zemlja)
-
Lani sem v moje tri luknje zaradi stiske s casom samo nametal vse kar mi je prislo pod roke; travni odkos, ves plevel z vrta, olupki in obrezki zelenjave in sadja iz kuhinje, vse kar sem na vrtu porezal in nekaj kant kave. No, pa sigurno nisem vsega napisal. Ravno tako so mi po dobre pol leta zlate minice in kompostni crvi pridelali okoli 300 L super substrata, presejanega cez 1 cm in 0,5 cm mrezo, v katerem sem vzgojil vse svoje letosnje sadike, uporabljam ga pa tudi pri presajanju vsega v vrt. Kot vedno je v luknjah rasel krompir.
-
Iste, skopane v zemljo, pol metra globine, ravno in zbito dno, da crvi materiala ne zvlecejo v globino in se tudi lazje na koncu vse ven postrga. V primorski zbiti glineni zemlji to gre, pa vec let drzi obliko, da se stranice ne posuvajo. Vse tri skupaj 1m3. Ravno danes sem gledal kdaj naj poberem krompircek. Se je pa vsebina ze sedaj posedla na ene 30%. Do konca avgusta, ko bo koncan bo ostalo le se 15-20% volumna. Sem se spomnil da sem notri zmetal letos tudi nekaj vrec listja, casopis, star kruh, par starih jogurtov, marmelad... V glavnem krompir lepo raste ![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
-
![Laughing](images/smiles/icon_lol.gif)
Temu bi jaz rekel kompostiranje za telebane. Hehe.
Pa ce pade not se kaka kanta bokasija dobis ven res super substrat za sadike. Ne mores falit. Edino presejat je treba pred dezevjem konec avgusta/zacetek septembra, ali pa vsaj pokrit ker ce se to enkrat premoci se ne posusi vec do pomladi pa se takrat ne, ce ni pokrito.
-
Letos me je ob pobiranju krompirja iz lukenj malo presenetilo, da je bil kompost že narejen dva mesca prej kot ponavadi...
Ko sem odstranil krompirjeve cime je luknja izgledala takole:
Ko sem odstranil vrhnjo plast takole:
Presjan pa takole:
Krompirček pa takole
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 4 fotografije
Ko sem odstranil krompirjeve cime je luknja izgledala takole:
Ko sem odstranil vrhnjo plast takole:
Presjan pa takole:
Krompirček pa takole
![Very Happy](images/smiles/icon_biggrin.gif)
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 4 fotografije
-
Hurej, je tudi meni uspelo pridelati lep substrat/kompost!
Še osušit in presejat ga bo treba in preseliti tisoče deževnikov. Ker bi ga rada uporabila spomladi za sadike in lonce, berem kakšni postopki so priporočljivi, da ga ohranim "živega" do recimo januarja/februarja/marca ....
Priporočajo ga dati v kakšne posode in čez zimo notri posejati solato. S tem se substratu omogoči, da ohranja živelj in da se izležejo deževniki iz jajčec. Ker deževnikov v loncih nočem imet.
Sedaj imam nalogo natuhtat kam pretresti substrat in kam potem postaviti te posode z njim ....
sami novi izzivi ![Cool](images/smiles/icon_cool.gif)
Še osušit in presejat ga bo treba in preseliti tisoče deževnikov. Ker bi ga rada uporabila spomladi za sadike in lonce, berem kakšni postopki so priporočljivi, da ga ohranim "živega" do recimo januarja/februarja/marca ....
Priporočajo ga dati v kakšne posode in čez zimo notri posejati solato. S tem se substratu omogoči, da ohranja živelj in da se izležejo deževniki iz jajčec. Ker deževnikov v loncih nočem imet.
Sedaj imam nalogo natuhtat kam pretresti substrat in kam potem postaviti te posode z njim ....
![Confused](images/smiles/icon_confused.gif)
![Cool](images/smiles/icon_cool.gif)