Stran 3 od 26

Objavljeno: Pe Apr 04, 2014 8:15 pm
Napisal/-a muha
Poskusi. Je pa izgleda odvisno tudi od mravelj. "Moje" uspešno preganjam z vrta s cimetom v prahu, drugi pa recimo pravijo, da pri njih z njim ni bilo uspeha.

Objavljeno: Po Apr 07, 2014 12:04 am
Napisal/-a izbet
S cepljenjem ribeza se da preprečiti (lepljivi trak), da mravlje hodijo po deblu. Nekaj podobnega kot pri jabolkah ipd.


Objavljeno: To Jun 24, 2014 10:04 pm
Napisal/-a crtj
Kako gre?

Pri nas sem se končno spravil pobrati noiromo in nimue - že kake tri tedne po malem, danes pa zares. Zaradi suše tokrat jagode zelo različnih velikosti, okus pa, kot mora biti. Pomladi sem ob obrezovanju naredil nekaj potaknjencev, zaenkrat kažejo dobro.

Objavljeno: Sr Jun 25, 2014 12:50 am
Napisal/-a ck
Gre, gre.

Kuhanja marmelade imam že čez glavo.

Sorta Rovada pobrana, noname rdeči ribez tudi že skoraj, sorta Red lake pa še rabi kak dan ali dva sonca._________________lp

Objavljeno: Sr Jun 25, 2014 10:30 am
Napisal/-a crtj
ck je napisal/a:

Sorta Rovada pobrana, noname rdeči ribez tudi že skoraj, sorta Red lake pa še rabi kak dan ali dva sonca.


Z rdečimi podobno kot pri tebi, razen da je rovada moj veliki greh, ker bi jo moral že zdavnaj pobrati :( Saj bo...

Objavljeno: Sr Jun 25, 2014 11:15 am
Napisal/-a ck
Rovada pri meni prva zori. Poleg tega je malce manj kisla kot "noname".

Sem pa ravnokar dokončal marmelado iz rdečega in črnega ribeza, malin, kosmulj in ameriških borovnic, pa še nekaj "bobk" joste je bilo zraven. Laughing_________________lp

Objavljeno: Sr Jun 25, 2014 11:24 am
Napisal/-a crtj
Letos za spremembo namakam v snops, da bi prišlo nekaj likerastega ven, upajmo.

Črna murva - bezgovo cvetje - maline - hrušice - ribezi razni - pa še kosmulje prihajajo, ko se bom spravil jih pobrati; v različnih kozarcih različne kombinacije tega.

Objavljeno: Sr Jun 25, 2014 2:59 pm
Napisal/-a brbr
Pri nas imamo dva grma rdečega ribeza, ki sta stara gotovo 40let. Katera sorta ne vem. Sta pa letos bogato obrodila debele plodove (sta verjetno hvaležna za kompost, ki sem jima ga nasula jeseni).
Ker pri nas nismo ljubitelji marmelad, sem letos naredlia precej stekleničk ribezovega soka. To sem naredila tako, da sem ribez "zmiksala", precedila skozi tkanino, nalila sok v stekleničke (2dcl), in pasterizirala v posodi z vročo vodo cca 10min. Sok je odličen-mi ga redčimo z vodo, ker je sam premočan._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Pe Jun 27, 2014 11:36 am
Napisal/-a kate
Mnjam ribez!
Jaz imam dve rastlinici - rdečo in črno, sta še bolj mali in mi polži in ptiči veselo vse pohrustajo. Ja, mrcine zlezejo po deblih in se mastijo s plodovi. Crying or Very sad
Seveda imam raje črnega kot rdečega. Pred leti sem podobno kot brbr delala sok iz črnega. Želim si pa tudi belega.
Kot otrok smo hodili v vas, kjer so imeli polno ribeza (tudi belega), kar je bi za nas otroke raj. Ure smo prečepeli v grmih.
Letos sem šla pogledat, če so rastlinice še tam, pa je novi lastnik vse ven pometal in poasfaltiral. Confused

Objavljeno: Pe Jun 27, 2014 2:31 pm
Napisal/-a Ivčk
Trenutno sem na petih sortah (in ravno toliko grmov imam) ribeza. Pri tem imam srečo, da si z rodnostjo lepo sledijo en drugemu. Ravno zdaj mi zori zadnji (letos vse prehiteva za tri tedne).
Imam enega belega in štiri rdeče ribeze, od tega sta samo dve sortni (Rovada in Jonkher van Tets), dve pa 'no name'.
In ravno ti dve 'no name' sta mi najboljši: ena je najzgodnejša z navečjimi plodovi, druga pa pozna (zori zdaj) in izredno okusna.

Ta pozna sorta mi je tudi najljubša, kupila sem jo na sejmu v Pordenonu, na listku je pisalo, da gre za beli ribez, zato sem bila zelo razočarana, ko sem izvedela, da gre dejansko za rdečega. A je razočaranje bilo zelo kratko.

Plodovi so normalno veliki, jih je pa na vejici ogromno (najmanj 20) in so razporejeni dobesedno v krogu, zato je grozdek zelo zbit in poln. Peclji so izredno čvrsti in ob trganju polodov ostanejo nepoškodovani, zato je pecljanje tega ribeza sila enostavno.
Najbolj pa me navdušuje okus, ki je kislo sladek s krasno aromo. Kožica je nekoliko debelejša in meso nekako gosto, zato ga kar dolgo žvečiš in okus dolgo ostane v ustih.

Drugo pomlad ga imam namen razmnožiti s potaknjenci in ga nasaditi ob ograjo kot samostojno 'živo mejo' na delu parcele.

Izgleda pa takole:
_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A