Naravna škropiva za vinsko trto in ostalo sadje

Odgovori
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Samo na fižolu al tudi drugje, naprimet na sadju?_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Čaj iz kopriv je sološno znano sredstvo proti ušem.Škropiti pa je treba večkrat zapored,ker enkrat uničiš samo del populacije.Seveda so uspešnejši drugi insekticidi,vendar ......!_________________Narava vse povrne!
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Ferdo, točno tako. V bistvu koprivni čaj ni insekticid, ker naredi rastlino močnejšo in posledično uši nimajo ničesar na krožniku. Uravnava pretakanje sokov po rastlini. Na kumarah ni bilo potrebnega ponovnega škropljenja, na fižolu pa samo sem in tja še kakšna rastlina potrebuje dodatek čaja. Je pa lahko čaj tudi postan, ni nujno, da je svež.

Vsekakor poceni varianta s koristnim učinkom na rastlino.
Za bolj strokovno razlago se je treba obrniti na metuljc._________________Lp, Živa
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

živa je napisal/a:
Ferdo, točno tako. V bistvu koprivni čaj ni insekticid, ker naredi rastlino močnejšo in posledično uši nimajo ničesar na krožniku. Uravnava pretakanje sokov po rastlini.

Menim, da ima koprivni čas kaj kristalčkov mravljične kisline, no, morda tudi le nekristalizirano, ta potem negativno vpliva na uši.
Zakaj bi uši ne imele nič na krožniku, če je trastlina močnejša? tega ne razumem. Uravnavanje pretoka snovi v rasltini pa zagotovo ni povezano s koprivnim čajem.
Ni ravno strokovna razlaga. Wink
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Metuljc, od mene boš slišala bore malo strokovne razlage, ker je moje strokovno področje popolnoma nekaj drugega. Embarassed Embarassed

Tako so povedali strokovnjaki, jaz sem si zapomnila, deluje, ne razmišljam pa, zakaj deluje oz. se ne poglabljam v to. Če študiram literaturo o zelenjavi, sadju, je to o ekološkem ali biodinamičnem pridelovanju. Bom pobrskala, če je kje strokovna razlaga._________________Lp, Živa
Odgovori