Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Okra, bamija - Abelmoschus esculentus

voda

Odgovor Napisal/-a voda »

za kuho se uporabljajo ti ta mali "nedozoreli" plodovi (takšni se tudi sušijo), ker veliki so že preveč kosmati. za seme velja Metuljčina beseda. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
htf_lover

Odgovor Napisal/-a htf_lover »

Kdaj pri nas običajno okra dozori?
Pri meni bo prvi plod za odtrgat čez par dni.
Dolgo časa ni rasla, sedaj pa je k sebi prišla.
Sem pa uporabil sadike s koreninsko grudo. Setev na prosto se mi ni obnesla.
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Te zanima, kdaj dozori za seme ali kdaj je primerna za obiranje?

Ker okra rabi veliko toplote, pri nas začne lepo delati šele v juliju (letos je pač izjema, ker je bolj kilavo poletje), ko kar eksplodira s produktivnostjo.
Setev na prosto se pri nas redko kdaj obnese, najbolje je predvzgojiti sadike, kot si že ugotovil sam.

Produktivnost rastline spodbujamo z rednim obtrgavanjem plodov, kar spodbudi novo cvetenje in tvorbo plodov. Za seme si pač pustimo plododve na eni rastlini.

Seme pa je zrelo, ko se plod posuši in spremeni barvo v rjavkasto bež in začne pokati na vrhu. Semena znotraj plodu tudi lepo rožljajo...._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
htf_lover

Odgovor Napisal/-a htf_lover »

Zanimalo me je, kdaj je primerna za obiranje. Hvala za informacije. Very Happy
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Okro obiramo mlado, velikost samih plodov je odvisna od sorte, nekakšno nenapisano pravilo za pobiranje plodov pa je, da jih obiramo pri velikosti 5-8cm. Če je sorta izredno dolgoplodna, seveda več.
Vodilo naj ti bo, da plod pobereš v parih dnevih po odpadanju cvetu. Takrat so plodovi še krhki in sočni, če jih predolgo pustimo na rastlini, hitro 'olesenijo'.

Če jih ne obereš dovolj za en obrok, jih pač daješ v zamrzovalnik, dokler se ti jih ne nabere dovolj za večji obrok. Lahko jih zamrzneš cele in kasneje odtajane spečeš na žaru ali jih režeš na koščke in uporabiš v omakah. Jaz sem jih ponavadi zrezala na centimeterske kolobarje in povaljala v mešanici koruzne moke, koruznega zdroba in nekaj soli, nakar sem jih zamrznila. Ko se jih je nabralo dovolj, so šle kar zamrznjene v vrelo olje, dokler niso zlato porumenele. Njaaaamiiii Very Happy_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

Arabci ponavadi naredijo jed ala golaž brez mesa (meni je bila boljša z nekaj koščkov mesa). svežo ali sušeno ne večjo kot 5cm-takrat je namreč najslajša. sušeno namočijo v vodo in potem dajo v paradižnikovo omako z začimbami. ob tem ta "golaž" rata rahlo sluzav (kot kisle gobe). ko se navadiš ti je všeč. PS: sušijo enako kot makedonci nadeto na vrvico. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Begova čorba jih vsebuje.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Zanimiv recept. Okra v slanini.
dobre vile

Odgovor Napisal/-a dobre vile »

Pozdravljeni!

Kako pa vzgajate bamijo: jo sejete direktno na gredo ali je kdo tudi že poskusil s predvzgojo sadik?
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Do sedaj le s predvzgojo sadik.

Pravzaprav sem lansko leto poizkusno sejal neposredno na prosto, vendar se je poizkus zaradi kislega vremena popolnoma izjalovil. Tako nimam odgovora kako se obnese setev na prosto.

Letos ponovim obe vaje hkrati.

Iščem pa kakšno sorto, ki bi bila namenjena za pridelavo semena, zrnja, ... ali pa vsaj zelo rodovitno v tej fazi in ne prvenstveno za sočne zelene stroke.
No, saj ne vem, če takšno razlikovanje sploh obstaja. Skratka, letos bom poizkusil stisniti nekaj okrinega olja.
Odgovori