Stran 3 od 6
Objavljeno: Po Sep 09, 2013 11:33 pm
Napisal/-a voda
za kuho se uporabljajo ti ta mali "nedozoreli" plodovi (takšni se tudi sušijo), ker veliki so že preveč kosmati. za seme velja Metuljčina beseda. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Objavljeno: So Avg 02, 2014 12:10 am
Napisal/-a htf_lover
Kdaj pri nas običajno okra dozori?
Pri meni bo prvi plod za odtrgat čez par dni.
Dolgo časa ni rasla, sedaj pa je k sebi prišla.
Sem pa uporabil sadike s koreninsko grudo. Setev na prosto se mi ni obnesla.
Objavljeno: So Avg 02, 2014 10:38 am
Napisal/-a Ivčk
Te zanima, kdaj dozori za seme ali kdaj je primerna za obiranje?
Ker okra rabi veliko toplote, pri nas začne lepo delati šele v juliju (letos je pač izjema, ker je bolj kilavo poletje), ko kar eksplodira s produktivnostjo.
Setev na prosto se pri nas redko kdaj obnese, najbolje je predvzgojiti sadike, kot si že ugotovil sam.
Produktivnost rastline spodbujamo z rednim obtrgavanjem plodov, kar spodbudi novo cvetenje in tvorbo plodov. Za seme si pač pustimo plododve na eni rastlini.
Seme pa je zrelo, ko se plod posuši in spremeni barvo v rjavkasto bež in začne pokati na vrhu. Semena znotraj plodu tudi lepo rožljajo...._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Objavljeno: So Avg 02, 2014 1:46 pm
Napisal/-a htf_lover
Zanimalo me je, kdaj je primerna za obiranje. Hvala za informacije.
Objavljeno: So Avg 02, 2014 2:38 pm
Napisal/-a Ivčk
Okro obiramo mlado, velikost samih plodov je odvisna od sorte, nekakšno nenapisano pravilo za pobiranje plodov pa je, da jih obiramo pri velikosti 5-8cm. Če je sorta izredno dolgoplodna, seveda več.
Vodilo naj ti bo, da plod pobereš v parih dnevih po odpadanju cvetu. Takrat so plodovi še krhki in sočni, če jih predolgo pustimo na rastlini, hitro 'olesenijo'.
Če jih ne obereš dovolj za en obrok, jih pač daješ v zamrzovalnik, dokler se ti jih ne nabere dovolj za večji obrok. Lahko jih zamrzneš cele in kasneje odtajane spečeš na žaru ali jih režeš na koščke in uporabiš v omakah. Jaz sem jih ponavadi zrezala na centimeterske kolobarje in povaljala v mešanici koruzne moke, koruznega zdroba in nekaj soli, nakar sem jih zamrznila. Ko se jih je nabralo dovolj, so šle kar zamrznjene v vrelo olje, dokler niso zlato porumenele. Njaaaamiiii _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Objavljeno: So Avg 02, 2014 5:40 pm
Napisal/-a voda
Arabci ponavadi naredijo jed ala golaž brez mesa (meni je bila boljša z nekaj koščkov mesa). svežo ali sušeno ne večjo kot 5cm-takrat je namreč najslajša. sušeno namočijo v vodo in potem dajo v paradižnikovo omako z začimbami. ob tem ta "golaž" rata rahlo sluzav (kot kisle gobe). ko se navadiš ti je všeč. PS: sušijo enako kot makedonci nadeto na vrvico. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Objavljeno: So Avg 02, 2014 10:53 pm
Napisal/-a metuljc
Begova čorba jih vsebuje.
Objavljeno: To Sep 02, 2014 9:07 pm
Napisal/-a metuljc
Zanimiv recept. Okra v slanini.
Objavljeno: To Mar 10, 2015 9:39 pm
Napisal/-a dobre vile
Pozdravljeni!
Kako pa vzgajate bamijo: jo sejete direktno na gredo ali je kdo tudi že poskusil s predvzgojo sadik?
Objavljeno: To Mar 10, 2015 11:14 pm
Napisal/-a juglans
Do sedaj le s predvzgojo sadik.
Pravzaprav sem lansko leto poizkusno sejal neposredno na prosto, vendar se je poizkus zaradi kislega vremena popolnoma izjalovil. Tako nimam odgovora kako se obnese setev na prosto.
Letos ponovim obe vaje hkrati.
Iščem pa kakšno sorto, ki bi bila namenjena za pridelavo semena, zrnja, ... ali pa vsaj zelo rodovitno v tej fazi in ne prvenstveno za sočne zelene stroke.
No, saj ne vem, če takšno razlikovanje sploh obstaja. Skratka, letos bom poizkusil stisniti nekaj okrinega olja.