Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen 2025

Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Re: Česen 2025

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Posadila sem večino česna, kar ga mislim gojiti v prihodnji sezoni - večino v visoko gredo in še nekaj v tisti kvadratni meter vrta ob hruškovem štoru, ki sem si ga naredila takoj, ko smo kupili parcelo. Za sorto ne vem, ves je moj sadilni material - stročki iz zarodnih glavic, stroki iz glavic iz lanskih stročkov in zunanji stroki iz velikih glavic. Vesela lepega letošnjega pridelka, veselje je bilo saditi. Če še megle ne bi bilo, bi bilo pa že kičasto.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Dobro, da sem se držal svojega ustaljenega urnika. In sicer, da česen posadim v zadnjem tednu oktobra. Ker novembra ponavadi ni prav nič več prijetno delati na njivi.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Se strinjam, AB 🙄. Mene to še čaka drug vikend. Čeprav ta teden je bilo lepo vreme za delo na vrtu, drug teden pa ne bo. 😪
Ampak zato jeva cvetače in romaneske, ki še zasedajo česnovo gredo. 😃
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
eta

Odgovor Napisal/-a eta »

Kupila sem Anko za sajenje. Ko sem jo začela stročkati, sem ugotovila, da niso beli, ampak umazano bež barve, nekateri tudi suhi. Kalček je v sredini. A ima kdo izkušnje s slabim semenskim materialom? Bo moj česen bolan, oz.bo vznik vprašljiv?
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Česen (ravno tako cebulček) je dobro pred sajenjem namočiti v raztopini lesnega pepela ali morskih alg. Namocenega pustimo priblizno 1 uro. S tem smo strocke razkuzili in jih vzpodbudili k kaljenju.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Tajana, upam, da si zapimnim za drugo leto.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Eta, če so stroki rumeni, pomeni, da so okuženi s trohnobo. Jaz takih ne sadim, ker se bojim, da bi okužila zemljo. Tudi ne vem ali taki sploh vzklijejo, ali že prej strohnijo.

Tajana, hvala za nasvet. kar ga imam še za posadit, ga bom namočila...
eta

Odgovor Napisal/-a eta »

Hvala za odgovor. Si bom zapomnila za v bodoče. Sem posadila že v soboto, žal nisem razkužila-namočila, upam, da res ne bom prinesla kaj slabega v zemljo, bom videla kaj se bo iz tega izcimilo. :cry:
Dobro, da sem imela še nekaj ptujskega spomladanskega, bil je lep, zdrav.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

4. Novembra sem posadila ptujski jesenski česen in germidour ter čebulo majski srebrnjak in red baron. No, germidour je vzklil. Ve kdo, če je to ok ali bo vse skupaj pomrznilo?
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pri meni česen skoraj vsako leto pokuka ven pred Novim letom, pa nikoli še ni pomrznil.
Sicer še nikoli nisem sadil sorte Germidourm, ampak zelo dvomim, da bi bil ta tako občutljiv.
Odgovori