Paradižnik 2025
-
Re: Paradižnik 2025
Jutri gredo počasi v zemljo.
-
- Kraj: Štajerska
Uporabil sem naziv, kot ga je prevajalec. Francosko pa ne znam. Verjetno gre za deževnike.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Aha, je rekel: "... ça donne la nourriture aux vers de terre". Torej: to daje hrano deževnikom. Je prevajalec spregledal "de terre", samo "ver" je pa res črv. Pa veliko prevaja "človeški izločki" namesto "človeški iztrebki", kar ni ustrezno.
-
- Kraj: radovljica
- Kontakt:
Kompostno stranišče je precej enostavna zadeva, tudi poleti ne smrdi (in se ne zaredijo muhe), če se ga pravilno uporablja - sproti pokrivaš z dovolj žagovine ali zemlje. Preverjeno.
Je pa potrebno vsebino primerno (vroče - nekaj tednov na 60 stopinj) skompostirati. Prav tako mora odležat vsaj eno leto ko je že skompostiran.
Ker je bila nevarnost okužb se je tak kompost prvenstveno uporabljalo za drevesa (npr. sadovnjake), pri rastlinah, kjer uživamo liste, pa raje ne.
Je pa potrebno vsebino primerno (vroče - nekaj tednov na 60 stopinj) skompostirati. Prav tako mora odležat vsaj eno leto ko je že skompostiran.
Ker je bila nevarnost okužb se je tak kompost prvenstveno uporabljalo za drevesa (npr. sadovnjake), pri rastlinah, kjer uživamo liste, pa raje ne.
-
- Kraj: Rimske Toplice
Drži, a v bistvu so oboji. Iz prebavila so iztrebki. Iz izločal pa izločki, urin.
-
No hvala lepa za tak kompost, tako slabo mi pa še ne gre
, ko samo pomislim, kaj vse "požremo" mi rata kar slabo. Največ kar se je nekdaj uporabljalo iz stranišča na štrbunk pri babici je bilo gnojenje dreves. Mislim, da je problem, ker jemo meso, saj tudi od mesojedih živali naj ne bi bilo priporočljivo kompostiranje prav zaradi vseh morebitnih patogenov.

-
- Kraj: Žiri-NM
Ker je verjetno med nami kar nekaj lastnikov psov - pasji iztrebki se ne izpirajo v zemljo, bakterije ostanejo, govedo požre travo, mlekaricam je prepovedano 3 mesece oddajati mleko zaradi preseženih vrednosti škodljivih bakterij, se tudi zgodi, da govedo pogine zaradi take trave.
mene sveta jeza popade vsakič, ko na vasi res nihče nima vrečke na sprehodu s psom! Pa spreobrniti lastnikov psov se tudi ne da na vasi. Ko se mi hvalijo, da pozimi pa ja vse spere dež, se jim ne da pojasnili dolgoročnih učinkov na zdravje živali in na koncu ljudi.
Ja, govedo je izbirčno in že ve, zakaj.
mene sveta jeza popade vsakič, ko na vasi res nihče nima vrečke na sprehodu s psom! Pa spreobrniti lastnikov psov se tudi ne da na vasi. Ko se mi hvalijo, da pozimi pa ja vse spere dež, se jim ne da pojasnili dolgoročnih učinkov na zdravje živali in na koncu ljudi.
Ja, govedo je izbirčno in že ve, zakaj.
-
Se strinjam Živa.
Obup.
Ne vem če v vsej vasi 3 pobiramo.
Postavili smo table,smetnjake,pa ne nuca nič.
Iz šivalnice imam res lep pogled na polje in sprehajalce.Tip je celo dovolil da je pes pustil svoj kakec v sveže pokošeni krmi.Šele ko je opazil,da ga gledam je šel pobrat.
Več ali manj tu sprehajajo na novo priseljeni ,ne toliko kmetje.Tako da če je mogoče v mestu pobral,si na vasi dovoli vse
Obup.
Ne vem če v vsej vasi 3 pobiramo.
Postavili smo table,smetnjake,pa ne nuca nič.
Iz šivalnice imam res lep pogled na polje in sprehajalce.Tip je celo dovolil da je pes pustil svoj kakec v sveže pokošeni krmi.Šele ko je opazil,da ga gledam je šel pobrat.
Več ali manj tu sprehajajo na novo priseljeni ,ne toliko kmetje.Tako da če je mogoče v mestu pobral,si na vasi dovoli vse

- crtj
- Site Admin
- Kraj: Prekmurje
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Nič ne zamujaš. Če bo kislo vreme in se bo sajenje na prosto zamaknilo, bodo sadike še prehitro zrasle.