Gobarjenje 2025
- Seasmoon
- Kraj: Obala
Re: Gobarjenje 2025
Nekaj me preseneča in sicer, tukaj pri nas prevladujejo marele. Vsako leto jih je veliko. Na travnikih, kar štrlijo ven. Ne moreš jih spregledati. Letos jih ni. Ne vem, kaj naj si mislim. Morda bodo še prišle ven. Sam, da gobe pridejo ven, ni potreben samo dež, ampak mora biti tudi toplo. Zdaj bo pa temperatura šla samo še dol. Ne bo več tako toplo kot je bilo v teh zadnjih 10 dni.
Life is like a game ... play it ...

-
GrGr
- Kraj: Občina D.Toplice
Vreme za marele je trenutno pravo, a je presuho, zato jih ni.
-
Danilo
Grgr, v gozdovih vsaj tukaj okrog ni suho. Že tik pod površino je vlage dovolj, jutranja megla pa je za rast gob sploh odlična. Precej listja je že odpadlo in pod njim se ustvarja idealna mikroklima za rast. Res pa je, da se bolj toploljubne gobe po dobri sezoni počasi poslavljajo. Vseeno trenutno raste precej sort, nekatere pa lahko pričakujemo v in po naslednjem tednu, ki bo deževen in hladnješi. Tudi Jesenski in Borovi gobani še rastejo in tudi še bodo. Ne množično, ampak za posebne užitke izpod listja ali iglic. Je pa že čas, ko gozdne živali vse težje pridejo do hrane in zalog za preživetje zime in je kar prav, da jim počasi prepustimo darove narave.
-
mfranc
- Kraj: Ljubljana
Danes je hči na enem od ljubljanskih hribov našla nekaj lepih, zdravih jurčkov. Obet za naprej, če nam bo narava privoščila gobarjenje
.
Sem bil pa predzadnji petek na Pokljuki, kjer so bili še sledovi snega, pa tudi mraz je bil kak dan, dva prej, tak, da je bilo veliko gob čisto razmočenih, večina neuporabnih.
Sicer smo začeli precej visoko, ko sva se s hčerjo spustila malo nižje, sva že nabrala nekaj jurčkov, in lisičk. Teh je bilo sicer kar precej, samo bolj posamične so bile.
Verjetno bi še nižje bila bera že kar dobra.
Sem bil pa predzadnji petek na Pokljuki, kjer so bili še sledovi snega, pa tudi mraz je bil kak dan, dva prej, tak, da je bilo veliko gob čisto razmočenih, večina neuporabnih.
Sicer smo začeli precej visoko, ko sva se s hčerjo spustila malo nižje, sva že nabrala nekaj jurčkov, in lisičk. Teh je bilo sicer kar precej, samo bolj posamične so bile.
Verjetno bi še nižje bila bera že kar dobra.
- Seasmoon
- Kraj: Obala
Aha, pol gobe so. Sam v moji okolici jih ni.
Life is like a game ... play it ...

-
mfranc
- Kraj: Ljubljana
Danilo, imaš kakšno mnenje o Lupljivkah? Za kakšno pripravo so najbolj primerne?
Ma jih je cel kup, ne vem če bi jih lahko čisto točno "diagnosticiral"
.
Ma jih je cel kup, ne vem če bi jih lahko čisto točno "diagnosticiral"
-
Danilo
https://mail-attachment.googleuserconte ... CVISTPl7nK
Franc, lupljivke lahko uporabiš v vseh jedeh.Če že, jih naberem le mlade in dokler so trdne. Najbolj so mi všeč Maslene, včasih naberem Macesnove, "Ovčarke in Kravjače" niso konkurenčne, Peščene pa so najslabše od njih. Zaradi množične rasti in lahke dostopnosti ob poteh imajo vseeno svoj krog uporabnikov. Včeraj popoldan me je vnuk povabil na gobarski sprehod in kljub pršenju sva se imela krasno.Tudi zvrhana košarica Trdokožnih Zajčkov, mladih lepih Mavljev, Lososovih Sirovk, Žoltih Trobent, Lijastih lisičk in dveh jesenskih Gobanov je osrečila mladega gobarja. Ob tem sva naletela na množico povsem malih Velikih Tintnic, katere bom obiskal čez dva dni za slastno kosilo, bilo pa je tudi obilo ostalih sort. Lepa raznolikost in množičnost za ta čas in lahko dostopen gozd le kilometer od doma.
Franc, lupljivke lahko uporabiš v vseh jedeh.Če že, jih naberem le mlade in dokler so trdne. Najbolj so mi všeč Maslene, včasih naberem Macesnove, "Ovčarke in Kravjače" niso konkurenčne, Peščene pa so najslabše od njih. Zaradi množične rasti in lahke dostopnosti ob poteh imajo vseeno svoj krog uporabnikov. Včeraj popoldan me je vnuk povabil na gobarski sprehod in kljub pršenju sva se imela krasno.Tudi zvrhana košarica Trdokožnih Zajčkov, mladih lepih Mavljev, Lososovih Sirovk, Žoltih Trobent, Lijastih lisičk in dveh jesenskih Gobanov je osrečila mladega gobarja. Ob tem sva naletela na množico povsem malih Velikih Tintnic, katere bom obiskal čez dva dni za slastno kosilo, bilo pa je tudi obilo ostalih sort. Lepa raznolikost in množičnost za ta čas in lahko dostopen gozd le kilometer od doma.
Zadnjič spremenil Danilo, dne Sr Okt 22, 2025 8:58 am, skupaj popravljeno 2 krat.
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Danilo: vpogled v "mai attachment" tu ni mogoč. Razen, če poiščeš prvotni vir in daš link nanj.
-
Danilo
Kar nerodno mi je, da mi ne uspe prilepiti ne iz Moj album ne iz računalnika. Ampak bom že, enkrat...
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
A imaš sliko direktno na računalniku ali še vedno v e-pošti? Iz e-pošte je pot malo bolj zamotana, da se pa, samo jo je vmes treba izločiti in shraniti na PC.
Nerodno naj ti pa ne bo. Tudi sama marsičesa ne znam, kar zmorejo drugi tule gori. Nekatere stvari sem se pa pač morala (skoraj prisilno) naučiti.
Nerodno naj ti pa ne bo. Tudi sama marsičesa ne znam, kar zmorejo drugi tule gori. Nekatere stvari sem se pa pač morala (skoraj prisilno) naučiti.