Stran 3 od 5

Objavljeno: To Avg 18, 2020 6:17 pm
Napisal/-a brbr
Ko sušim, sušim velike, mesnate paradižnike. narežem jih na tenke rezine. Čez dan so na soncu, v topli gredi, z dvignjenimi pokrovi, se pravi so nadkriti, da jih kakšna polha ne zmoči. Čez noč jih dam v hišo. Tako se posušijo v enih dveh, treh dneh. Hranim jih suhe v kozarcu, ali pa jih vložim v oljčno olje._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: To Avg 18, 2020 6:53 pm
Napisal/-a Tonček
Meni so sušeni češnjevci najbolj všeč zaradi okusa, je pa več dela z njimi. Se mi zdi, da mora imeti sušen paradižnik dovolj kisel okus, mesnati pa so najbrž bolj sladki. Še vedno pa mi ni jasno, zakaj nekateri paradižniki pri sušenju počrnijo. Letos tega problema ni bilo. Pri sušenju na soncu je najbolj važno, da je še malo vetra.

Objavljeno: Sr Avg 19, 2020 10:57 am
Napisal/-a brbr
Moji "debeluhi", ki jih imenujem Lučo (uradno ime neznano), imajo dober kiselkast okus. Počrneli niso nikoli, ne glede na to, ali sem jih sušila na soncu, ali v pečici..._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Pe Nov 06, 2020 1:03 pm
Napisal/-a zlatko83
Jaz vse viške posušim v ventilatorski pečici, na cca 60C. Narežem jih na velikost jabolčnih krhljev, 3 pladnje in sušim cca 24+ ur. Prej jih posolim z grobo morsko soljo. Po sušenju jih natlačim v 1l kozarce za vlaganje in potopim v domače olivno olje. Dlje so notri, boljši so.
Je sicer energetsko potratno, ampak pozabiš, ko se mastiš z njimi. Uporabni so tako za kuho, kot priloga narezku, siru,.......

Objavljeno: So Jul 16, 2022 11:42 am
Napisal/-a Tonček
Začela se je sezona sušenja paradižnika na soncu, ko so začeli zoreti in je dovolj močno sonce. Po dveh letih mi je uspelo vzgojiti debelejši češnjevec (fi 3-3,5 cm), ne-hibrid, ki se suši prečno prerezan, da ostane osemenje, ki da poseben okus. Kot že omenjeno, se paradižnik suši prečno prerezan, pri pelatih to ni možno. Postopek sem opisal pred dvemi leti, nekaj objav nazaj.


Objavljeno: So Jul 16, 2022 1:28 pm
Napisal/-a mravlja
Hojla Tonček.

Sušiš še vedno isto, zgoraj zapisano sorto?

Objavljeno: So Jul 16, 2022 5:04 pm
Napisal/-a brbr
Tonček, odlično ti gre. Jaz bom morala še počakati s sušenjem, ker se zrelih paradižnikov trenutno nabere le za tekoče potrebe..._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: So Jul 16, 2022 7:53 pm
Napisal/-a Tonček
Ne sušim sorte Pomodoro Strillo F1 Irtolano, kot sem poskušal prej, saj so predrobni. Do novih češnjevcev sem prišel slučajno, ko sem sadil pelate in se je pojavila ena rastlina z večjimi okroglimi plodovi fi 3,5 cm. To sem potem dve leti zaporedoma sejal in pokazala se je kot stabilna, bogato rodna sorta.




Objavljeno: So Jul 16, 2022 10:36 pm
Napisal/-a Danilo
Vedno sušiš takole odkrito? Če ne pokrijem z mrežico, je gor takoj polno insektov.

Objavljeno: So Jul 16, 2022 11:22 pm
Napisal/-a Tonček
Ne opažam kaj veliko muh in ostalih. Mogoče ne napadajo zato, ker narezane paradižnike potunkam za cca 2-3 minute v 20% raztopino soli. Sicer se pa zaradi insektov ni preveč za sekirat, saj oblezejo prav vse, od kravje riti do predsednika države. Najbolj me impresionirajo čebele, ko jih vidim, kako se v velikih skupinah sladkajo z gnojnico na kmetijah.