Stran 3 od 7

Objavljeno: Po Sep 02, 2013 9:41 am
Napisal/-a originalnilist
Skoraj prepričana sem da je češpa,drobne plodove ima ker je bogato obložena,pri črnemu trnu se meso ne loči od kosti in najlaže je razlikovat po tem da je češpa lahko KISLA a trnulja TRPKA.

Objavljeno: Po Sep 02, 2013 11:54 am
Napisal/-a TwityPity
No, koščica pri "pravem" črnem trnu ni ravno okrogla:

Vir: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8d/Illustration_Prunus_spinosa1.jpg

Kdaj so plodovi zreli, mi bo moral kdo drug povedati. Se mora pecelj lepo ločiti od plodu?
Tudi jaz sem jih dal eno pest v skrinjo, pa da vidimo. Upam da izgubi samo na trpkosti, kislina pa naj ostane, saj se mi zdi da bi bil dober sirup.

originalnilist, koščico sem moral ločiti s pomočjo ust, drugače ne gre Smile

Po vsem brskanju, sem po opisu našel samo Prunus spinosa subsp. ovoideoglobosa Domin - ovalni plodovi do 15mm.

Obstaja še kakšna baza rastlin, kjer je kaj več slik?

Objavljeno: Po Sep 02, 2013 5:31 pm
Napisal/-a TwityPity
Evo, kot kaže imamo oba, pravega in mutanta, v razmaku 200m.


Plodovi so črni zato, ker sem jih v žepu prinesel domov.
Plodovi na mutantu se mi zdijo bolj modrikasti kot tisti na pravem, in grmovja mutanta so tudi bolje obložena (mogoče ker ptiči in ljudje ne poznajo obeh, ali pa je mutant bolj roden, ali pa pač naklučje).
Za moj okus je mutant mnogo manj trpek in bolj kisel. Po eni noči v skrinji, je malce izgubil na trpkosti in kislosti, in me okus malce spominja na grenke češnje.
No, pa tudi oba imata trnje, vendar ne ogrožajo nabiralcev.

Slika vejic, pešk, listov:


Po 2 dneh v skrinji so popolnoma izgubili na kislosti in malce na trpkosti - mi je bolj všeč okus svežih.

Objavljeno: Ne Dec 15, 2013 8:02 pm
Napisal/-a TwityPity
Narava še najbolje pripravi trnulje Smile
Ti ki so bolj jajčasti, so popolnoma izgubili na trpkosti, in imajo prijeten kisel okus, okrogli pa so sem ter tja še rahlo trpki.

Objavljeno: Po Jan 06, 2014 1:47 am
Napisal/-a lilija
Na fotki s prve strani je Črni trn-Prunus spinosa Druž. Rosaceae
Dom.imena:divja sliva,grmulja,drnula,oparnica,trnik,trnjolca,trnovec...

Plodovi so trpkga, kislega okusa in čez zimo ostanejo na grmu,po večih zmrzalih pa postanejo užitni.
zreli plodovi vsebujejo invertni sladkor,org.kisline,vit.C,tanine,pektine,rdeče rastl.barvilo, pa tudi(tako kot slive češnje marelice-prunus)glikozid amigdalin, ki daje grenak okus in vonj po mandlju.
Kot sadje ga je užival že pračlovek,danes ga Francozi,Nemci predelujejo v likerje,želeje, marmlade Rusi v žganje, pa tudi v ruski čaj,liste so včasih zvijali v tobak.

Kot zdravilo je bilo včasih zelo uporabljeno, danes je skoraj pozabljeno.

Kot zdravilo deluje kot antioksidans,diaforetik,digestiv,laksativ,stomatik,diuretik,antipiretik.
Skratka uporablja se kot čaj iz cvetov za čiščenje krvi,preprečuje protin in zdravi putiko,izboljša prebavo in pospešuje apetit, kot dekokt iz lubja deluje tudi proti vročini,odvaja vodo in zdravi ledvice in ledvične kamne,,zmanjšuje vnetje grla, ust in žrela,zdravi obolenja dihalnih poti,
v kozmetiki maska iz jagod zaradi vsebnosti taninov deluje pomlajevalno,jagode v olju pa preprečujejo strije.
prašek iz zmletega lubja v kozarcu vode pomirja živce in vrača spanec,pol žličke posušenih cvetov v skodelici vrele vode pa odpravlja težave menopavze.

Pa še previdnost pri uporabi;Nosečnice in doječe ga naj ne uživajo.
Listi in semena, tako kot druge rastl. Prunus-vsebuje cianovodik, ki je v večjih količinah škodljiv in pa uporabi cvetov naj se izognejo alergični na cvetni prah._________________Lep dan in uspešno delo.

Objavljeno: Po Jan 06, 2014 11:21 am
Napisal/-a metuljc
lilija je napisal/a:
Na fotki s prve strani je Črni trn-Prunus spinosa Druž. Rosaceae
Dom.imena:divja sliva,grmulja,drnula,oparnica,trnik,trnjolca,trnovec...

Ne bo držalo. Zagotovo gre za križanca med črnim trnom in eno od vrst (ali celo križancev) rodu Prunus. (potrdil dr. J. Jogan).

Objavljeno: Pe Apr 11, 2014 3:55 pm
Napisal/-a TwityPity

Objavljeno: To Sep 30, 2014 2:23 pm
Napisal/-a Nauta
MarijaV, gospa iz Laz, kar ni daleč od Rakeka, mi je nekoč ponudila sok, pa me je vprašala, če vem, iz česa je narejen. Dober, sladek, z rahlo trpkim priokusom. Na koncu mi je povedala, da je iz trnulj, plodov črnega trna, obranih, ko jih dvakrat dobi slana. Tudi recept mi je povedala, postopek traja tri dni, jaz pa kar poenostavim in trnulje sočim v sokovniku.
Pater Ašič opisuje, da je sok trnulj zelo koristen za otroke in starejše, ki imajo težave z zaprtjem ali drisko, tako, da nekako uravna prebavo. Iz ostankov sočenja sem naredila marmelado, pa ni šla v promet. Kasneje sem prebrala, da mora odležati in je odlična priloga k mesu.
Lp Nauta

Objavljeno: To Sep 30, 2014 2:49 pm
Napisal/-a metuljc
Nauta, me vzameš s sabo na obiranje trnulj? Embarassed

Objavljeno: To Sep 30, 2014 3:34 pm
Napisal/-a Nauta
Danes se ustavim na Planinskem polju in preverim, če je kaj plodov, ko pade druga slana pa greva v akcijo. Če niso prazna drevesa, jasno
Lp
Nauta