Stran 3 od 8
Objavljeno: Po Sep 22, 2014 2:59 pm
Napisal/-a mfranc
Hja, okrog skovilov pri Jalapenu (in ostalih čilijih), teoretičnih in praktičnih , tudi meni še ni vse jasno. V principu naj bi z več temperature in sonca čiliji pridobivali ostrino - potem me pa v deževnem mesecu opali kak "Extra strog" .
Zna biti odvisno tudi od sestave substrata in njenih parametrov, vsebnost mikro in makro elementov, pa pH ...
Pred leti sem prideloval hudo pekoče feferone, pa šalotko n.pr., kjer sem na grede dodajal kameno moko, bolje rečeno glino Bentonit. Malo sem pozabil na njegovo uporabo, in je možno da ga drugo leto zopet probam. Zakaj je deloval ne vem; je pač vsestranska zadeva. Lahko je zvišal pH zemlje, sam ima pH 8,0 in je možno, da je pozitivno deloval na skovile, med drugim. Za pH, ki najbolj ustreza čilijem je tudi veliko teorij, žal ; zasledil sem mnenje, da predvsem indijski čiliji (Bhut Jolokia itd.) zahtevajo višji pH ...
Meni se vedno zgodi, da proti koncu sezone čiliji začnejo zažigati .
LP_________________mfranc
Objavljeno: Ne Okt 05, 2014 5:28 pm
Napisal/-a labia
Naj dodam še eno vrsto Jalapena in sicer Summer Heat.
Plod izredno lep, debel, čokat. Povrhnjica razpokana- ima strije bi se reklo.
Značilnost sorte Jalapeno Summer Heat je, da je izrazito debelostenski.
Po laični oceni približno 5mm, oziroma podobna debelina kot pri kakšni večji papriki.
Ravno zato je izredno sočen in kar slišno poka, ko ga grizemo ( torej nekako hrustljav je) .
Semen je polno od peclja do konice, kar je tudi posebnost, ker drugi Jalepeni imajo seme bolj pri peclju in je spodnji del ploda votel - prazen.
No zaradi take razporeditve semen je enakomerno pekoč po celi dolžini ploda.
Okus je pa za prste polizat. Sploh ni tako "parfumiran" temveč deluje zelo osvežilno in sočno. Vonj morda bolj podoben kakšni večji papriki ob tem pa ponuja zmerno ostrino, ki je všeč tudi začetnikom.
Sam bi imel raje več ostrine vendar Jalapeni ne slovijo, kot hudo ostre zadeve.
Aha, tukaj pa še fotka:
Objavljeno: Ne Okt 05, 2014 10:59 pm
Napisal/-a mfranc
Eeh, če bi imel prostor, bi vsaj za probo posadil najmanj nekih 5 - 7 sort Jalapena.
Npr.:
- biker billy
- early
- jalapeno M
- jalapa
- mitla
- mucho nacho
- purple
- Numex Vaquero
Ker nimam prostora, se samo penim kot pralni prašek , ob kontradiktornih podatkih s spleta, kjer z roko v roki "mešajo" gojitelji in proizvajalci.
Prvim ne zamerim, ker imamo različne okuse, pa različne pogoje za vzgojo itd. Drugim pa tudi ne, saj če proizvajalci ne bodo hvalili ...
Tako sem za vse naštete sorte že našel podatke, "da glava peče" in ja, če mi bo vse skupaj preveč obležalo v želodcu, bom počasi, vsako leto po eno sorto poskusil priti malo bolj na čisto ...
Variantno tudi tako, da grem v kooperacijo s kom, ki ima kak m2 grede viška in interes seveda .
Zadnji našteti, Numex Vaquero mi je padel v oči, ko zadnje čase brskam po čilijih ki jih označujejo z več imeni, recimo New Mexico peppers, Numex, in naj bi bile izboljšane stare sorte, pa tudi nove, pa križanci, pa F1 ...
Za imenovega je veliko možnosti, da ga probam naslednje leto; predvsem zelo izboljšana odpornost na bolezni, velik pridelek, konsistentna kvaliteta, okus, skovili .
Ni pa nujno da gre na probo, sem že našel tudi nič kaj navdušenih ocen .
Do spomladi bom še brskal .
LP_________________mfranc
Objavljeno: Ne Okt 05, 2014 11:06 pm
Napisal/-a bobolino
Franc, mene interesira tvoj projekt, se z veseljem udeležim._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Objavljeno: Po Okt 06, 2014 1:43 am
Napisal/-a mfranc
Ooo, kooperantka - bova na vezi .
LP_________________mfranc
Objavljeno: Pe Nov 07, 2014 10:56 pm
Napisal/-a laksikon
Jalapeno se ne da prezimit? Imam jih v loncih in trenutno so v rastlinjaku, pa razmišljam, da bi jih obrezal in ji dal "prezimit".
Eni pravijo da ja, drugi da ne....zmeden sem.
Objavljeno: So Nov 08, 2014 10:23 am
Napisal/-a labia
Malo je treba prebrskat po forumu, kjer je že veliko zapisanega. Odgovor na tvoje vprašanje pa je tukaj:
http://forum.gartlc.si/gartlc-about1284.html
Objavljeno: So Nov 08, 2014 12:09 pm
Napisal/-a bobolino
so še kake sorte čilijev, ki so po karakteristikah podobni Jalapenu? Se pravi, mesnati, oblike za polnit, in ne prehudi?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Objavljeno: So Nov 08, 2014 12:45 pm
Napisal/-a laksikon
hvala, vendar v eni reviji je bil članek o čilijih, med drugim tudi je bilo omenjeno, da je Jalapeno enoletnica oz. da se ne da "prezimit".
Sem pa ravnokar brskal po netu in najdel na forumih slike od večletnih Jalapenotih
Nič, letos bom prvič poskušal prezimit Habanerota in Jalapenota...pogoje bo imel dobre
Objavljeno: So Nov 08, 2014 2:00 pm
Napisal/-a seba993
Koliko se jaz vem kaj o čilijih se da prezimiti use. Samo nekatere lažje nekatere pa težje. Velikokrat tudi v strokovni literaturi zaslediš da so čiliji enoletnice. Kar je tudi pravilno. V naših pogojih ne uspevajo več kot 1 leto saj je pozimi premrzlo za njih. Zato se jih pa da prezimit da jih imaš več let. Isto kot z nekaterimi okenskimi rožami._________________LP seba993