Por - Allium porrum

Odgovori
Uporabniški avatar
Lpmami
Prispevkov: 8592
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

V neki drugi temi na forumu sem prebrala, da gre por rad v cvet, če kali na mrzlem.
Lani so mi trije ali štirje nastavili popke, ki sem jih porezala in pojedla kot česnove pske mmmm! Sicer nisem bila posebej pozorna, a nisem opazila, da bi bil kakšen bolj olesenel.
Zanima me, če je kdo poskušal vzgajati por tako, da je nastavil popke in jih uporabil kot pske. 1) Kako dosežemo, da por nastavi popke - z zgodnjim sejanjem v mraz /zimsko sejanje? 2) Je por, ki mu odrežemo cvetno steblo s popkom, kaj slabše kvalitete /olesenel?
Vnaprej hvala za vsak nasvet iz prakse._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Por je dvoletnica, normalno (če prezimi pri nas) zacveti drugo leto.
Uporabniški avatar
Lpmami
Prispevkov: 8592
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

metuljc je napisal/a:
Por je dvoletnica, normalno (če prezimi pri nas) zacveti drugo leto.

Metuljc, saj to vem, zanimajo me praktične izkušnje, kot sem spraševala._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ja, praktična izkušnja je, da drugo leto vedno zacveti. In, ko je cvetno steblo močno, je trdo in tudi, če ga odrežeš nad listi, med njimi ostane trdo.
Špela
Prispevkov: 147
Pridružen: Če Feb 06, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Špela »

Tudi moje izkušnje so take. Drugo leto vsi zacvetijo, prvo pa redko kateri, če sploh. Ko je enkrat cvetno steblo nastavljeno, je por notri trd. Za kakšno spasirano juho je seveda dober, ker se razkuha, ampak za ostalo pa bolj ne Wink
Uporabniški avatar
Lpmami
Prispevkov: 8592
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

lpmami je napisal/a:
V neki drugi temi na forumu sem prebrala, da gre por rad v cvet, če kali na mrzlem.

Tole me zanima Confused_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Špela
Prispevkov: 147
Pridružen: Če Feb 06, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Špela »

Tole pa jaz ne bi vedela, ker ga kalim na toplem.
Uporabniški avatar
Melona
Prispevkov: 4574
Pridružen: Pe Mar 28, 2014 1:00 am
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Tule http://www.rozeinvrt.si/2010/02/zelenjava-ki-je-ne-zebe/ berem o trajnem poru. Razmnoževal naj bi se s podzemnimi zarodnimi stročki, čebulicami. Pozna kdo?
cinija1
Prispevkov: 3116
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Melona prvič slišim za trajni por. Jaz sejem zimskega. Lani prvič. Prej sploh nisem vedela, da obstoja. Bil mi je por kot por. Lani sem sejala por v lonček za probo 19.2. in sem ugotovila, da bi lahko malo prej. Danes ga bom posejala v 30cm veliko stiroporasto korito. Kot sem rekla, da sem lani za probo posejala v lonček in kasneje ga presadila v vrsto, eno vrsto sem ga pa direkt posejala. Skoraj nič ni bilo od direkt posejanega.Morda tudi zaradi tistega vremena, kakršno je pač bilo lani. Zelo veliko uporabljam por. Za kakšno popodansko malico oz. zgodnjo večerjo ga imam rada v solati. Pa z jajčki lepo paše. Pa kaj čem še besedičit.
Lep pozdrav
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
brbr
Prispevkov: 8148
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Da se še jaz vštulim... Lani sem po vaših nasvetih pustila ves napaden (muha/zavrtalka,...) por v zemlji. Res je več kot polovica rastlin preživelo in so se lepo obrastle. Tako jih bomo spomladi z veseljem pojedli (zdaj so še malo majhne in režem samo liste).
Zanima pa me sledeče: por vedno sejem kasneje, skladno z navodili napisanimi na semenskih vrečicah. Tako se moj por začne debeliti šele jeseni in tako ne zraste tako debel, kot bi se spodobilo. Kateri por sejete že zdaj, da je potem velik že v začetku poletja? In ali taisti por potem ostane na gredi tudi čez zimo?
Kar se pa recepta tiče: kot samostojen obrok si večkrat naredim kuhan fižol v zrnju, veliko na tenke kolobarje narezanega pora in primešana tunina konzerva. Morda se sliši čudno, a je zelo dobro..._________________naredimo svet lepši
Odgovori