Stran 3 od 4

Objavljeno: Pe Avg 01, 2014 12:24 am
Napisal/-a figula
Tole je pa moja varianta prvega recepta od Aye-Aye.
Lani sem naredila tega hrenovega namaza iz okoli 20 kg zelenega paradižnika, vsi so mi jih nosili Confused (po principu meni tudi, meni tudi Smile )
Takole gre:

HRENOV namaz z zelenimi paradižniki

Sestavine:
3 kg zelenega paradižnika
¾ kg hrena
750 g gorčice (več ali manj glede na okus)
½ l vinskega kisa
3 dl belega olja
5 dkg sladkorja

Zelene paradižnike zmelješ, malo po občutku osoliš in pustiš stati čez noč (cca 12 ur), potem ga dobro odcediš oz. ožameš. Dodaš mu nastrgan ali zmlet hren in gorčico.

Posebej daš v posodo:
½ l vinskega kisa
3 dl belega olja
5 dkg sladkorja
kuhaš cca 10 min in ohladiš ter dodaš k zgornji masi.

Vse skupaj fino zmešaš in daš v kozarce. Povrhu naliješ malo belega olja, da zavaruješ vsebino. Jaz potem kozarčke dam na sredino mize, jih pokrijem z odejo in pustim, da se do konca ohladijo.

Super paše povsod tam, kjer bi človek jedel hren zraven. Ob neki priliki grlobola je hčerka pojedla cel lonček namaza, kar tako, samega - in grlo jo je nehalo boleti Cool

Objavljeno: Pe Avg 01, 2014 12:48 am
Napisal/-a metuljc
Nisem gledala, če je že objavljen kak podoben recept, ampak tale je privlačen, pa tudi blog je vreden branja.

Objavljeno: Pe Avg 01, 2014 8:07 am
Napisal/-a muha
Kaj pa hrenove korenine, kje jih dobiti tačas? Domačega sedajle ne bi bilo primerno izkopavati, ker je v bujni rasti. Oktobra je drugače, takrat je že v mirovanju.

Objavljeno: Pe Avg 01, 2014 9:04 am
Napisal/-a stara postaja
Mene pa zanima, glede na to, da so sestavine hladne, ali ni potrebno pasterizirati?_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)

Objavljeno: Pe Avg 01, 2014 12:15 pm
Napisal/-a metuljc
muha je napisal/a:
Kaj pa hrenove korenine, kje jih dobiti tačas? Domačega sedajle ne bi bilo primerno izkopavati, ker je v bujni rasti. Oktobra je drugače, takrat je že v mirovanju.

Mislim, da imajo nariban hren v kozarčkih (res samo nariban hren), mislim, da enega tujega in patudi sloenskega proizvajalca sem že videla v hladilnih vitrinah v Sparu (najbrž tudi drugje).

Objavljeno: Pe Avg 01, 2014 6:43 pm
Napisal/-a figula
Res, prehitro je za tale recept Shocked , običajno se lotimo zelenega paradižnika mnogo kasneje. Nisem preverjala, mogoče bi se pa korenine hrena dalo dobiti na kakšnem sadje/zelenjava oddelku večjih trgovin (Leclerc, Špar in Mercator hiperji, ...), sicer pa lahko recept počaka na svoj bolj "naraven" čas, ko se poberejo zadnji paradižniki.

Nikoli ne pasteriziram, ne vem, kaj bi se zgodilo hrenu na toplem? Vseeno se nič ne pokvari Smile .

Objavljeno: To Sep 15, 2015 12:17 am
Napisal/-a mil
Figula, so ti paradižniki potem surovi shranki, kuhan je le kis in olje? Kaj se potem do konca ohlaja, če tudi kis ohladiš? Lp Mil

Objavljeno: To Sep 15, 2015 12:50 am
Napisal/-a figula
he he, jap, narobe se mi je zapisalo Embarassed vidim, da si pozorno prebrala.
Ker je ohlajeno se seveda nič več ne ohlaja Laughing , no, jaz tako sentimentalno še vseeno malo zavijem v dekico Embarassed
to se mi zdi eno tako simpatičeno sentimentalno početje, kot ritual na koncu Embarassed Embarassed (sem zblojena, res Confused )

Objavljeno: To Sep 15, 2015 9:54 am
Napisal/-a mil
Hvala za hiter odgovor.

Torej so paradižniki in ostale sestavine res surove. In praviš se nič ne kvari. To, ko odpreš, pa moraš verjetno kar porabiti, ne? Torej v male lončke...Lp Mil

Objavljeno: To Sep 15, 2015 11:16 am
Napisal/-a figula
mil, že nekaj let to delam, moja teta še dlje in se res ni še nič pokvarilo.
Jaz imam za vse namaze raje manjše kozarčke. Ko ga enkrat odpreš, ga je seveda najbolje imeti v hladilniku. Ni treba vse takoj pojest Smile