Stran 3 od 6

Objavljeno: So Dec 20, 2014 9:49 pm
Napisal/-a cinija1
Kar na začetku septembra sem poknjene zeljne glave naribala, posolila in premešala. Natlačila v litrske kozarce, da stopi voda gor. Nato sem zaprla, ampak ne tako močno, lot pri vročem vlaganju v kozarce. Postavila v škaf z vodo in potunkala kozarce noter,. Imela sem v garaži, kjer je bilo še najprimernejša temperatura. 18-20 stopinj. V štirinajstih dneh je bilo zelje ravno prav kislo.
Popolnoma isto sem naredila z repo. Dala sem jo v kurilnico, kjer je bilo 18-20 stopinj. Najbolj všeč mi je to, da nima neprijetnega vonja in pa da ostane lepo bela. Pozabila sem povedat, da sem ćez škaf dala eno črno coto. Ja pa tisto plastiko sem dala v kozarec , da dol drži repo.
lp_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...

Objavljeno: So Dec 20, 2014 10:02 pm
Napisal/-a voda
će komu kaj pomaga, v semenarnah (R....) obstajajo vreče za kisanje zelja in repe različne teže od 5, 10, itd kg- lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)

Objavljeno: Ne Dec 21, 2014 11:54 am
Napisal/-a tajana
lepa kata hvala za natancen opis. Zdi se mi enostavno in prakticno, da bo naslednje leto probala ta nacin.
Se se ucim te zadeva sama pripravljat. Letos sem naribano repo natlacila v vedro, cez dala vreco z vodo in zaprla. Repa je lepo kisla in bela. Sem zadovoljna. Kljub temu se mi zdi ta tvoj nacin bolj prakticen. Vzames kozarec in gres. Nic ni treba cistit in spomladi pazit, ali je se vse ok._________________CARPE DIEM

Objavljeno: Ne Dec 21, 2014 1:04 pm
Napisal/-a cinija1
Ojla
Svetujem ti, da drugo leto narediš po svoje, tako kot letos, saj praviš, da je super. Naredi pa to za probo ena dva ali tri kozarce. Potem boš lahko naredila primerjavo. Veš jaz sem imela čisto malo repe. Če bi jo imela pa več, bi pa naredila tako kot ti.
Vsi se učimo Tajana, pravijo da do smrti, pa še butast umreš Smile Smile Smile .
Lepo nedeljo in lp_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...

Objavljeno: Ne Dec 21, 2014 1:07 pm
Napisal/-a cinija1
Ja še to. Škoda, da nisem en kozarec pustila za probo do spomladi, da bi videla kako se drži. Pa drugo leto_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...

Objavljeno: Sr Sep 07, 2016 12:52 pm
Napisal/-a Dajmar
Rad bi recept .
Parika nadevana z zeljem in kisana.

Objavljeno: Sr Sep 07, 2016 2:44 pm
Napisal/-a Dajmar
Nekaj takega. Samo da je vse v gramih, ne na žilce.
http://oblizniprste.si/slastni-nasveti/vlozena-paprika-z-zeljem/

Objavljeno: Sr Sep 07, 2016 6:12 pm
Napisal/-a metuljc
dajmar, pri takih shrankih ni treba na gram natančno, zato, če ti pomaga:
http://www.kulinarika.net/recepti/11729/ozimnica/paprike-polnjene-z-zeljem/

Objavljeno: Če Sep 08, 2016 10:16 am
Napisal/-a Irena
Zelje sem letos naribala in dala v kozarce. Kozarce pa v vodo. Bomo videli, kaj bo.

Recept:
- pobiram pred luno (tačrno), 3 dni pustim, da se omedi
- očistim, operem in naribam
- ko ribam sproti solim
- soli naj bi bilo 1-2 kg na 100 litrov
- med takšnim ribanjem se zelje omehča in spusti vodo
- prvi sloj na dnu vedra (ki je že omehčano in v vodi - drugače počakam kakšno uro, da dobim mehko zelje in njegov sok)natlačim v kozarce, pa ne pretiravam; natalčen je srednje močno; na vrh kozarca, malo pod rob dam ene vrste luknjast zamašek, ki se ga kupi v Mercatotju. Ta zamašek potisne zelje dol in sposti vodo gor
- trdno zaprem kozarce in dam v sod napolnjen z vodo
- dodam vode čez kakšen dan v kozarec,...če je ni v kozarcu
- zaenkrat se lepo kisajo

Pri repi pa malo manj natlačim in ostane v kozarcu kar dve leti preverjeno lepa bela.

Irena

Objavljeno: Če Sep 08, 2016 4:32 pm
Napisal/-a cinija1
Po vsej verjetnosti bom tudi jaz morala letos nekaj zelja dati v kozarce, ker mi tako neenakomerno dela glave. Ene so poknjene, druge hočejo gniti, nekaj jih formira glave, tako da res ne vem kako bom letos sfurala s tem kisanjem. Pa bo že nekako.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...