Okoli novega leta sem v vitacare trgovini zagledala gomolje vijoličnega sladkega krompirja. Opaa. To si pa že dolgo ogledujem prek luže, le nisem vedela kako do njih. In zdaj je tu sredi Ljubljane za dobit. Neverjetno, po opisih na internetu bi rekla, da je sorta Molokai purple iz Havajev, zelo razširenja čez lužo. Ker je bil v akciji in obožujem sladki krompir, sem vzela kar nekaj kil.
Smo ga počasi jedli in spomladi je pričel rahlo odganjat. Po intrenetu sem pregledala kar nekaj različnih nasvetov za gojenje. Je zelo enostavno.
V glavnem. Rabiš gomolje, ki so ekološko pridelani, ti niso tretirani s sredstvi proti kaljenju. Dobro je tudi da je sorta primerna za našo klimo, to pomeni zgodnjo do srednje pozno sorto, pri nas morda ne uspejo le tiste res pozne sorte. Zgodnje sorte se pobira že po treh mesecih. Potaknjence lahko narediš na različne načine, vsi hitro začnejo poganjat korenine: odrežeš en konec in ga postaviš v vodo, postaviš v vlažno zemljo in prekriješ s folijo, tudi brez če je dovolj toplo; postaviš celega v vodo, nekje do polovice, pokončno ali vodoravno. dobiš sadiko, katero obrežeš in postaviš poganjke v vodo ali kar direktno v zemljo, v glavnem ukorenini se zelo rad.
Poročajo le, da ne mara presajanja, takrat je v šoku in rada stagnira. Rabi toploto, in nikakor se naj ga ne bi sadilo pred junijem. Zagovarjajo celo konec junija, ko je res že toplo.
Sem se malo igrala tudi na kupljenih sadikah in jih dvakrat obrezala, enkrat postavila v vodo, da so naredile korenine, in drugič kar direkt v zemljo ob sajenju vse istočasno. Važno je še, da se steblo čim višje ukorenini, saj povsod tam tvori gomolje. Pustiš samo nekaj vrhnjih listov. Kasneje je treba pazit, da se ne ukorenini več, kje na drugem mestu. Saj to rastlini vzame moč za tvorbo gomoljev, saj jih želi tvoriti tudi tam.
Najbolje se mi je obnesla varianta s krompirjem položenim v vodo vodoravno, tu sem pridelala vsaj 25 sadik na enem gomolju. Prvo rundo 10 in drugo 25, pa še zmeraj poganja Nekatere sem sadila dirktno v pripravljeno visoko gredo druge najprej v lončke in potem na gredo. Kakorkoli nisem opazila bistvene razlike, vse so se prijele in delajo zelo lepo, tudi one direkt odrezane z rastline in še brez korenin. V začetku sem mislilam da ne bo nič, so bile najbolj v šoku, a zdaj lepo delajo.
Rad ima sicer peščeno zemljo, verjetno ker se bolje segreje, dela pa povsod, priporočajo tudi črno folijo, kopreno , saj bolj ko je toplo lepše dela. Gnojenje je zmerno, ne preveč dušika saj potem gre vse v list. Rad ima kalij in fosfor.
Tule greda pred 1 mesecem ob sajenju in pred enim tednom. Moram slikat še zdaj, saj je v zadnjih dneh kar ponorel. Vmes je posajena še melona, okra in jajčevci.
najbrž sem še kaj pozabila, še dodam ob priliki.
Imam pa še nekaj sadik oziroma potaknjencev vijoličnega pa tudi nekaj oranžnega. Kdo želi?
Aye-Aye, jaz bi se priporočila za vijoličnega šele za naslednjo sezono, če bo možno. Tole zgleda sila enostavno..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig Dostop do spletne ankete: https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
A-A zelo zanimivo, jaz sem enako naredila z oranžnim pa ni nič naredilo...bil položen v vodo vodoravno enako kot na sliki... se priporočam za kakšno sadikico, če je še na voljo..._________________sonček je in .....
Jaz sem letos posadil cca 200 sadik. Že aprila sem kupil direktno od kmeta 5kg netretiranih gomoljev. Zelo je važno da so niso tretirani proti kaljenju, ker sem v Leclercu dobil take in v vodi samo zgnijejo. Iz teh 5 kg sem sčasomo pridelal 200 sadik. Vsakič ko so poganjki na gomolju zrasli do višine vsaj 10cm sem jih potaknil v zemljo. Prve sadike so šle v zemljo že maja. Vedel sem, da je batat toploljubna rastlina, samo sem računal na toplejši maj. V resnici je bilo pa maja veliko dežja in precej mizerne temperature, tudi točo sem imel. Sadil sem cel maj in v sredini junija sem posadil zadnje sadike. Sedaj lahko primerjam med sabo sadike, ki so bile posajene prej (a v bolj hladnem vremenu) in tiste, ki so bile posajene kasneje (ko je bilo že topleje). Res zanimivo pa bo, ko bom primerjal kakšen bo pridelek na kasnejših in ranih sadikah. Je pa nekaj treba reči: maja so bile nizke temperature (ponoči tudi 10C) in enkrat toča. NAvklub tem nadvse neugodnim razmeram, pa ni odmrla niti ena sadika sajena zgodaj maja. Mraz je dostim ožgal liste, ampak so takoj odgnali novi poganjki. Vsega skupaj mi je mogoče šlo 5 sadik od vseh posajenih. Tako da je batat po mojih izkušnjah zelo trpežna rastlina. Imam pa vse posajeno na foliji._________________Iščem zanimive sadne vrste...
Ivčk, saj je enostavno in res se razmnožuje s tako lahkoto, da ne vem, kako imajo vrtnarije sploh srce prodajat sadike tudi po 5 € in več, recimo vrtko. Lahko ti pošljem tudi že zdaj kak poganjek s koreninami.
dašabina, zelo važno je da gomolji niso tretirani proti kaljenju. Lahko dobiš, kakšno sadiko, se zmeniva na ZS.
Daniel , 200 sadik, bravo. Imaš že izkušnje z gojenjem, da si kar takoj na 200 sadikah? Jaz sem jih tudi sproti sadila, kot so se poganjki pojavljali, no pravzaprav v treh rundah. In tudi opazujem kdaj in kje bodo najlepši gomolji. Ker imam res veliko sadik, sem jih kar nekaj posadila tudi v lonce, lani so tudi tam kar lepo uspevali. Imam pa tri sorte.
Letos jih imam prvič, samo neglede na to kak bo rezultat končno leto, bom dobil veliko izkušenj to leto. Potem se bom pa odločil če bom nadaljeval tudi naslednje leto._________________Iščem zanimive sadne vrste...
Aye-Aye, hvala, za letos ga nimam več kam dati, sem že vso zemljo porabila. Sama imam belomesnato sorto v (pre)majhnem loncu, zdaj pa razmišljam, da bi vse skupaj preložila v večje korito (brez šoka presajanja), če bom želela imeti sploh kaj pridelka...
Pred leti sem imela okrasni sladki krompir v koritu z rožicami in ob koncu sezone sem iz korita pobrala čudovit pridelek gomoljev. Še sreča, da imam vedno kakovostno zemljo in ne dodajam 'čudnih' gnojil, zato ni bilo strahu, da jih ne bi mogla porabiti..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig Dostop do spletne ankete: https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Sladki krompir lepo dela in celo cveti. Upam, da ga nisem preveč razvajala s kompostom in bo naredil tudi gomolje, saj kar preveč nori. Morda kdo ve ali za pomoč pri tvorbi gomoljem pomaga, dodajanje kalija fosforja, tudi v kolikor je preveč dušika?
Ravno včeraj sem v biobrazdi prebrala, da je najboljša mešanica za vzgojo sladkega krompirja 80 % mivke in 20 % komposta. sama sem sicer dodajala mivko a se mi zdi, da je deževje vseeno kar zbilo zemljo. No še kak mesec pa malo prečekiram "kaj dogaja " tam spodaj.
Hm, jaz ga lansko leto nisem tako razvajal, kakor razumem iz tvojih opisov/skrbi, pa je vseeno tako noro rastel. Posajenih sem imel 10 rastlin in te so do jeseni naredile tepih širine 2m in tako po celi dolžini. Cvetel ni. Kopal sem ga kar pozno, tja proti koncu septembra in pridelka je bilo po kilaži kar presenetljivo veliko. Kopanje je bilo silno utrudljivo, saj nisem želel vsega polomiti in preštihati. Kako to počno na večjih površinah mi ni čisto jasno, .... razen tam, kjer je resnično peščena zemlja, .... in vozijo velikanske stroje. Jaz nimam nič od tega in se je moral zadovoljiti kar z naravno danostjo moje lokacije.
Prezimil mi je pa slabo, tako, da ga letost pač nimam.
Hvala, juglans. Tole razvajanje je bilo čisto nenačrtovano, saj smo naredil nove visoke grede. Težko smo dobili vsaj približno dobro zemljo vsaj na oko, saj sem uspela nekaj vzorcev dat v analizo in so težke kovine kar na zgornji meji. Tako je bilo treba še kar kaj zmešat zraven. Sem pa dobila prvovrsten kompost, ki je res odličen, nad pričakovanji in zdaj v teh gredah zaenkrat vse bujno raste.
Baje je tudi listje zelo okusno, nekaj med špinačo in listnatim ohrovtom. Tudi zdravo podobno kot špinača, le da ne vsebuje oksalne kisline.
V glavnem iz gomolja še vedno poganjki odganjajo, tako da če želiš lahko pošljem kak poganjek, v tej vročini bo hitro zaživel.
Glede shranjevanja je sladki krompir zelo zahteven, no morda pa tudi ne. Rabi mir V zadnji reviji biobrazde pravijo, da po spravilu gomoljev, le te kak teden pustiš na zelo toplem mestu 24-27 °C. Zato da škrob postane slajši in dobi nekakšno zaščito. Potem pa vsakega posebej zaviješ v časopis in skladiščiš med 14 in 20 °C. Tako naj bi se ohranil od 6-9 mesecev. Nekje pa sem prebrala, da ne prenaša preveč prekladanja in naj bi to povzročilo hitrejše kaljenje. Bo za probat.