Gojenje gob na hlodih, štorih...

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

orhy, letos resno računam na prve estonske lisičke. Tam, kjer sem potresla micelij, imajo prave pogoje. Če jih ne bo, pomeni, da sem se pustila prelisičiti Wink Laughing Laughing.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

orhy, odvisno katere gobe želiš gojiti, a mislim, da oreh in masecen odpadeta.
Povej kaj boš gojila, pa ti lahko povemo zagotovo.
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Tako kot je že zuf napisal, najprej povej kaj bi rada gojila, potem pa naprej.
Na internetu sem zasledil da naj bi na orehu uspeval Resasti bradovec (Hericium erinaceum), drugje pa spet berem, da lahko povzroča prebavne motnje vkolikor raste na orehovem lesu Confused
Macesen za moje pojme odpade, ker je iglavec.
Za ostale vrste lesa (hruška, jablana, sliva) bi bilo pa vredno poskusiti z bukovim ostrigarjem.
Aladin je bukovega ostrigarja "cepil" na jablano, pa kot piše, se nekaj premika Smile
Uporabniški avatar
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

O, imam čepke za šitake in ostrigarja.
- lisičke pa najbrž posejemo.
Kdaj je najboljši čas za ta opravila ?_________________
Slika
TwityPity

Za inokulacijo je še vedno čas, saj ima drevje v sebi še vedno vso "zimsko zalogo" hranil.
Za tiste lesove ki si jih omenila zgoraj pa, poskusi in poročaj. Ostrigarji naj nebi bili kaj preveč izbirčni.
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Evo od zdaj naprej se dobi bukove ostrigarje in šitake tudi v Kaliji članek o gojenju gob - kalia in čepki pri gobe.eu

Je treba preračunat, se mi zdi, da je še vedno ceneje preko zanaravo, odvisno koliko rabimo. Zdaj je čas, da se zmenimo kako in kaj z naročilom micelija gob, katere sorte, koliko in počasi naročimo. Tudi materiala je po gozdovih zdaj več ko dovolj. Wink
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Kupil sem bukove ostrigarje v trgovini, za 1,5 e ali nekaj. Nato sem odrezal spodnje dele, bete, jih naložil med pasteriziran karton. Po 1 mescu jih je napadla zelena plesen. Ampak če bi prej urgiral, so se spodaj začele delati gobe.
Tako da se tako da razmnožiti micelij ostrigarja, ki ga pa moraš potem nekam cepit.
Do tja še pridemo, da pa se!_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Aye-Aye

TP, muha in ostali, zdaj je že skrajni čas, da naročimo micelij gob, če ste še vedno za:

Aye-Aye je napisal/a:

Grifola frondosa - velika zraščenka maitake
Hericium erinaceum - resasti bradovec
Laetiporus sulphureus - žvepleni lepoluknjičar

in tega žveplenega lepoluknjičarja ni na spisku, pa se vseeno da dobit, tako da verjetno tudi še kakšno drugo. Wink

Zelo zanimivi na spisku so tudi brestovi zajčki, baje naj bi zelo dobro vplivali na rast zelja in zelo dobro rasli skupaj v simbiozi. Pred leti sem bila na Andrejevi delavnici gojenja gob in je prav prevzelo vse skupaj. Wink

spisek gob , ki je verjetno tudi še možen.

Kdo se pridruži in kaj in koliko bi vzel?
TwityPity

Jaz bi vzel 100kom (lahko tudi več) "Hericium erinaceum - resasti bradovec" ter "Hypsizygus ulmarius - brestovi zajčki" vkoliko se nas nabere dovolj. Če se ne motim bi morali čakati mesec ali več na "dobavo" teh gob izven seznama, kar pa me ne moti in z lahkoto počakam.

Za maitake pa sem se premislil, ker kolikor sem bral, niso tako enostavne za vzgojo kot pa npr. ostrigarji in šitake.
Aye-Aye

Tp, zgleda ni zanimanja, bom se malo pozanimala koliko najmanj se jih da dobit pa bova na zs naprej. Wink
Odgovori