Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Šalotka - Allium ascalonicum

Odgovori
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Copatka pozdravljena
Če ti lahko, bi ti povedala naslednje:
kot je videti na sliki imaš veliko teh mladih sadikc. Jaz, ko so takšne kot si pokazala, grem po vrsti in populim vse sredinske in jih pojemo. Tega se kar nabere. Naslednjič grem in populim vse, kar je nad 3 ali 4. Pustim seveda lepše, drobiž populim. Tega materiala imamo potem kar precej. Porežem del stebla in dam v vrečko in tako počaka kar dolgo v hladilniku. Seveda dokler je ne pojeste.

One tri ali štiri se pa lepo debelijo. Jaz sem letos vse to naredila kot vedno, vendar imam tudi dosti drobnejšo kot ponavadi.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Hvala za vse prijazne nasvete! Smile

Cinija, sem že sama razmišljala o tem, bom naredila.

Juglans, a če iz cvetov naredi zarodne čebulice kot česen in jih uporabiš kot sadilni material - je tudi pri šalotki tako, da so naslednje leto čebulice manjše, kot če sadiš iz "normalnih" čebulic? In so šele naslednje leto debelejše?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Nisem juglans, a ti vseeno povem, da iz cvetov ne nastanejo zarodne čebulice, ampak semena, lahko pa nastanejo zarodne čebulice tam, kjer bi sicer pričakovala cvetove. Zarodne čebulice so način vegetativnega razmnoževanja, kjer se dedni material ohrani nespremenjen (so torej kloni matične rastline), če pa rastlina cveti, pa pride do premešanja dednega materiala in se potomci razlikujejo od materinske rastline, pa tudi med seboj.
copatka

Aha, metuljc - ampak kaj bo torej ratalo pri šalotki, cvetovi ali cvetni kobul? Vidim, da moram ta razmnoževanja še malo naštudirat! Rolling Eyes_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Cvetovi s funkcijo spolnega oplojevanja in na koncu semenom, ki je praktično identično čebulnemu, le da je manjše.
Zarodnih pri meni ni delala.
copatka

Če koga zanima, kako cveti šalotka - prav lepo! Wink

_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
ciklama

Odgovor Napisal/-a ciklama »

Ker je debata o šalotki naj še jaz napišem kajse mi je zgodilo.Spomladi mi je kolegica pravila kako ji je lani ratala francoska šalotka. Ko sem v Tuševi trgovini videla da imajo francosko šalotko, sem vsa navdušena kupila zase in še za kolegice. Gomolji so bili lepi ,čvrsti, dolgi tudi7cm. Ko sem jih vsadila sem zaman čakala da bi pognalo, ne korenine, ne zelenje, čebulica pa je bila še julija enaka kot spomladi. Enako je bilo pri kolegicah. Nisem nikjer zasledila napisa da ni za sajenje, kaj pravite kaj je vzrok da ni kalilo.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ustrezna preparacija, ki prepreči, da bi na policah rastlina začela rasti. Ja, take izkušnje nam namignejo, kaj vse pridelki v trgovinah "preživijo", preden jih prinesemo domov in porabimo za hrano. Shocked
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Žal ne samo v trgovinah... V temi o čebuli sem že pisala, da sem lani na ptujski tržnici pri dveh branjevkah kupila 7 lepih čebul Ptujske rdeče - sem jim rekla, da jih potrebujem za pridelavo semena... No, zgodilo se je prav tako, kot pri tebi Ciklama - npbena od sedmih čebul ni odgnala, še konec avgusta sem iz zemlje pobrala le malo spremenjene čebule._________________naredimo svet lepši
originalnilist

Odgovor Napisal/-a originalnilist »

cinija1 je napisal/a:
Pustim seveda lepše, drobiž populim. Tega materiala imamo potem kar precej.
lp cinija

Jaz pa pri šalotki naredim ravno obratno, debelejše populim in porabim a drobne pustim da se debelijo Very Happy
Odgovori