Stran 3 od 12

Objavljeno: Pe Dec 13, 2013 12:38 pm
Napisal/-a juglans
Zemlja zagotovo zmrzne. Na primer, lansko zimo je bilo kar precej mraz, pa je na moje presenečenje vse kar dobro prezimilo. Če imaš možnost postaviti na kakšen temperaturno milejši prostor bi bilo verjetno bolj sigurno, namreč moji triletni poizkusi tudi niso 100% pravilo.

Nekateri napravijo zasipnico tudi tako, da plastičnemu sodu navrtajo luknje na dnu in ga vkopljejo v zemljo. Pokrov je na ravnini površine. Notri shranjujejo ozimnico do spomladi. Jaz se za enkrat poslužujem vodovodnega jaška. Sem sicer malce prostorsko omejen, funkcionira pa super.

Objavljeno: Pe Dec 13, 2013 12:51 pm
Napisal/-a juglans
Sem preveč hitro zaključil z odgovorom.

Spomladi posadim na vrt, če pa slučajno kaj mečkam pustim v loncih. Rastline v loncih tudi uspejo dozoreti semena, je pa to zoprna opcija, ker je potrebno zalivati.

Rdeča pesa je visoka kakšen meter, kakor pravi metuljc, malce več peteršilj, zelena, krmni ohrovt. Nižji od metra je pastinak. Za višja stebla je nujna kakšna opora. Cvetje rdeče pese ima zelo močan in meni prijeten vonj. Seme peteršilja in zelene je finega okusa.

Objavljeno: So Dec 14, 2013 10:56 am
Napisal/-a TwityPity
Hvala! Smile
Tole z vkopanim naluknjanim sodom je dobra ideja - bom probal eno 10l kanto vkopat, samo da malce zemlja odmrzne.
Ostale pa bom kar v malce večje lonce posadil, če slučajno spomladi zmanjka prostora na vrtu.

Objavljeno: So Dec 14, 2013 1:00 pm
Napisal/-a muha
TP, samo za zračenje poskrbi, pa bo v redu. Namesto klasičnega pokrova na plastično posodo naloži plast smrekovih vej, čez pa folijo, da ne bo voda tekla na gomolje.

Moja vrtna zasipnica je izgledala takole:

-izkop cca 30 - 40 cm
-plast smrekovih vej ca 5 cm
-plast rdeče pese, repe in korenja, višina ca 20 cm
-plast smrekovih vej ca 5 cm
-čez folija za streho malo večjih dimenzij *
-čez vsa zemlja od izkopa

*folija je bila večja zato, da sem jo ob strani lahko dvignila, kadar sem rabila vzeti ven ozimnico. Vsa ozimnica je ostala do spomladi sveža in okusna.

Mislim, da mora biti kar pošteno mraz, da bi gomilji v taki zasipnici zmrznili. Pa ne vem, če bi jim to v resnici preprečilo rast naslednje leto.

Objavljeno: So Dec 14, 2013 1:09 pm
Napisal/-a TwityPity
Sem mislil porabit kar en lonec od zelenjave, kateri ima že na dnu luknje, čez pa dati samo pokrov.
Smrekove veje je spet treba iskat v gozd, zato iščem čim bolj leno varianto Very Happy
O kakšni foliji za streho ti govoriš? Paropropustni aka. Tyvek? Mam samo navaden polivinil. Mogoče bi šlo tudi z več plastmi koprene.

Iščem tvojo temo o zasipnici, da bi malo scitiral tja, pa ne najdem Smile

Objavljeno: So Dec 14, 2013 1:24 pm
Napisal/-a muha
TP, teme še ni bilo, sem jo PRAVKAR ODPRLA .

Objavljeno: Če Jan 09, 2014 8:19 pm
Napisal/-a muha
Ravno sem iskala po ponudbi Semenarne, da bi ugotovila sorto rdeče pese, o kateri je tekla beseda. Plamenka:tista, o kateri sem govorila, je Bikor.

Hecno je brati podatke o času KALITVE. Očitno vpliva na čas kalitve tudi to, v katero vrečko je zapakirana Wink Laughing Laughing .

Objavljeno: Če Jan 09, 2014 9:29 pm
Napisal/-a bobolino
Je kaj posebnega tale Bikor? Ne vem, katera rdeča pesa je okusna... Rolling Eyes_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë

Objavljeno: Če Jan 09, 2014 9:41 pm
Napisal/-a Plamenka
Hvala, Muha!
Bobolino, menda je Bikor zelo okusna.

Objavljeno: Če Jan 09, 2014 9:46 pm
Napisal/-a metuljc
Ja, vsaj tista, ki mi jo je posredovala muha jeseni je krasna, najmanj tako moram reči. Sejana junija, na njivo. Temno rdeča, polnega okusa, letos imam torej domačo vloženo peso (vlagala sem jo menda prvič), ki daleč, daleč presega vse kupljene. Navdušena sem nad njo, če povem po pravici. Wink