Stran 3 od 3
Objavljeno: Pe Jul 22, 2022 1:31 pm
Napisal/-a Tonček
Zgleda da Neštajerci ne razlikujejo, kaj so to buče golice in buče za bučnice. Bučnice imenujemo semena buč, ki imajo lupino in je poseben užitek, ko se jih v ustih lušči, da se pride do jedrca. Tale tema pa je namenjena bučam golicam, ki se rabijo za proizvodnjo bučnega olja in so semena brez lupine.
Objavljeno: Pe Jul 22, 2022 1:58 pm
Napisal/-a muha
Če je tako, imaš prav. Res ne ločim in verjetno nisem edina, saj če že kupim bučno seme, kupim takega brez lupine.
Objavljeno: Pe Jul 22, 2022 2:42 pm
Napisal/-a crtj
Sem rojen v Celju, poznam bučnice s tržnice, že od mladih nog sem imel poln kufer luščin in sem zelo vesel, da obstajajo golice
Objavljeno: Pe Jul 22, 2022 2:48 pm
Napisal/-a Pepe
Golice niso tako dobre za grickanje.
Bučnice z lupino pa so malce zahtevnejše za pridelavo olja. Čeprav vem, so nekdaj ob zimskih večerih luščili posušene bučna semena, da so potem brez olupa šli v oljarno z njimi. Danes se za olje pridelujejo verjetno izključno golice.
Objavljeno: Pe Jul 22, 2022 3:36 pm
Napisal/-a metuljc
Bučnice so semena vseh vrst buč. Večina s semensko lupino golice pač brez nje.
Običajne bučnice, sveže iz buče, soljene in pečene v pečici, so bile od naprodaj na celjski tržnici. In vedno so šle dobro v promet.