Popolnoma domač BOKAŠI posip
-
Zuf, zaenkrat še ne delam anaerobnega bokashi komposta, samo klasičen kompost s posipavanjem domačega organka.
Link v katerem opisuje kar sem jaz zgoraj opisal samo, da na koncu nisem dal zoreti inficiranih otrobov v zaboj na zemlji, kot opisuje na koncu videa
http://www.youtube.com/watch?v=h7iSXrjnzas_________________Narava je vsemogočna!
Link v katerem opisuje kar sem jaz zgoraj opisal samo, da na koncu nisem dal zoreti inficiranih otrobov v zaboj na zemlji, kot opisuje na koncu videa
http://www.youtube.com/watch?v=h7iSXrjnzas_________________Narava je vsemogočna!
-
zuf je napisal/a: |
Originalni recept: 20 kg gozdnega humusa oz. listavke 40 kg otrobov 10 kg melase Zrakotesno zapremo za en mesec. Vse skupaj sem dobro premešal ter dolil nekaj vode, da sem dobil primerno vlažnost. Ko stisneš v pest ne sme tečt, mora pa se sprijeti, ko razkleneš dlan. Zaradi lažjega mešanja, sem mešal v dveh polovično napolnjenih jupol kantah. Celotno jupol kanto napoljneno zgornje mešanice sem močno natlačil v 10l lamber s pomočjo železne posode. Zdaj je zrakotesno pokrito in čaka na sobni temperaturi. |
@Zuf, če prav razumem je zgornji recept prirejen za 10L natlačeno kanto?_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
-
Optimist, zgoraj v citatu nekaj manjka in si najbrž tudi pri branju spregledal.
Jaz sem v 18L jupol kanto napolnil pol listavke in pol otrobov, brez da bi tlačil, vmešal rjav sladkor ter navlažil in tesno natlačil v 10L kanto.
Oni so kar 200L sod uporabljali in ga niso povsem napolnili, tudi ne sekirajo se glede tlačenja.
Pravijo takole: ko aerobni mikro organizmi porabijo ves zrak, naredijo "seme" in nato umrejo.
Potem pa začnejo anaerobni delovati.
Jaz sem v 18L jupol kanto napolnil pol listavke in pol otrobov, brez da bi tlačil, vmešal rjav sladkor ter navlažil in tesno natlačil v 10L kanto.
Citiram: |
Originalni recept: 20 kg gozdnega humusa oz. listavke 40 kg otrobov 10 kg melase voda Zmešamo otrobe in listavko. Zmešamo manjšo količino tople vode in melase, dodamo v večjo količino vode in vlažimo zgornjo mešanico, da pride ustrezna struktura. Zrakotesno zapremo za en mesec. |
Oni so kar 200L sod uporabljali in ga niso povsem napolnili, tudi ne sekirajo se glede tlačenja.
Pravijo takole: ko aerobni mikro organizmi porabijo ves zrak, naredijo "seme" in nato umrejo.
Potem pa začnejo anaerobni delovati.
-
Mislim, da je to čisto dovolj sladkorja.
Mogoče kdo drug pove svoje mnenje.
Ja, na oko, pol-pol.
Nisem vagal koliko je bla kilaža otrobov in listavke v 18L kanti.
Bom dal pri naslednji rundi pol-pol (listavke-otrobov) v jupol kanto in zvagal.
Zdaj sem dobil EM in melaso.
Bom naredil posip, ki bo na osnovi preverjenega izdelka in recepta (tale od vide je vredu):
7,5 do 8 kg otrobov
40 ml melase
40 ml EM
3,5 do 4 l vode
Pri svojih posipih bom nadomestil samo EM in sicer z doma ulovljenimi mikroorganizmi.
Otrobi za zdaj ostanejo (le polovično dozo bom nadomestil z listavko), so zelo dobra hrana za mikrobe.
Melasa tudi še ostane za zdaj.
Mogoče kdo drug pove svoje mnenje.
Ja, na oko, pol-pol.
Nisem vagal koliko je bla kilaža otrobov in listavke v 18L kanti.
Bom dal pri naslednji rundi pol-pol (listavke-otrobov) v jupol kanto in zvagal.
Zdaj sem dobil EM in melaso.
Bom naredil posip, ki bo na osnovi preverjenega izdelka in recepta (tale od vide je vredu):
7,5 do 8 kg otrobov
40 ml melase
40 ml EM
3,5 do 4 l vode
Pri svojih posipih bom nadomestil samo EM in sicer z doma ulovljenimi mikroorganizmi.
Otrobi za zdaj ostanejo (le polovično dozo bom nadomestil z listavko), so zelo dobra hrana za mikrobe.
Melasa tudi še ostane za zdaj.
-
Bi se lahko notri umešala tudi "odpadna" tekočina iz organka?
Pri spodnjem receptu ni nikjer napisana EM1 , jo ne rabimo? Sem spet kj spregledal
_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Pri spodnjem receptu ni nikjer napisana EM1 , jo ne rabimo? Sem spet kj spregledal
![Shocked](images/smiles/icon_eek.gif)
Citiram: |
Originalni recept: 20 kg gozdnega humusa oz. listavke 40 kg otrobov 10 kg melase voda Zmešamo otrobe in listavko. Zmešamo manjšo količino tople vode in melase, dodamo v večjo količino vode in vlažimo zgornjo mešanico, da pride ustrezna struktura. Zrakotesno zapremo za en mesec. |
-
pep je napisal/a: |
Pravkar sem zmešal en del bokašija en del sveže žagovine in tri dele listavke, dodal nekaj sladkane vode in dal na toplo, pa da vidimo kaj bo. To mislim oporabiti spomladi za mešanje s krtinovko, kupljeno zemljo za vzgojo sadik. |
Milsim, da bo to super delovalo!
Pripravek zmešaj s krtinovko in kupljeno zemljo kakšne tri tedne predno boš sadil, da bo optimalno.
Optimist je napisal/a: | ||
Bi se lahko notri umešala tudi "odpadna" tekočina iz organka? Pri spodnjem receptu ni nikjer napisana EM1 , jo ne rabimo? Sem spet kj spregledal ![]()
|
Optimist.
Ne bereš pozorno.
![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
To je recept za bokashi posip na osnovi domačih mikroorganizmov, kar je namen preizkusov v tej temi.
Najboljše, da greš vse skupaj še enkrat prebrat od začetka.
![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)