Stran 3 od 14

Objavljeno: Če Dec 12, 2013 5:15 pm
Napisal/-a muha
Tegale z avtom se spomnim, ja. Tudi meni se zdi, da je to napisal parangalus. Kar ne upam si probat, ker nisem sigurna v trdnost vreče.

Objavljeno: Pe Dec 13, 2013 12:02 pm
Napisal/-a slavc
Zuf, se strinjam, krušne peči nikoli ne smeš povsem neprodušno zapreti - lahko sicer zapreš dovod zraka, odvoda plinov pa nikakor.
Če je v peči še žerjavica, se bo zagotovo tvoril ogljikov monoksid (CO), ki je hudo strupen. Ker pa kmečke peči nikoli niso povsem zatesnjene, bo CO uhajal v prostor.
Jaz sicer kurim nekoliko drugače - zakurim 1 do 2x na dan, pustim da dobro zgori, nato zaprem, da ohranim toploto. Kurim pa dobro presušena drva - pripravljena vsaj eno leto - tako ni dima, ni kondenza in katrana po dimniku.
Za pridobivanje oglja sem poskušal:
- žerjavico sem debelo pokril s pepelom - nič oglja, vse je počasi tlelo, morda celo 24 ur
- žerjavico sem razprostl po vsej površini v peči - ostalo je nekaj manjših koščkov oglja

Ideja: kot pravi Muha, žerjavico neprodušno zapre; v kaminu je to enostavno, v krušni peči pa bi si lahko pomagali s kakšno kovinsko posodo, ki bi jo poveznili nad žerjavico. Bom sprobal, takoj ko dobim kaj primernega.

Objavljeno: So Dec 14, 2013 6:33 pm
Napisal/-a zuf
slavc je napisal/a:
...v krušni peči pa bi si lahko pomagali s kakšno kovinsko posodo, ki bi jo poveznili nad žerjavico. Bom sprobal, takoj ko dobim kaj primernega.

Zanimiva ideja!

Objavljeno: So Dec 14, 2013 7:55 pm
Napisal/-a slavc
Tale ideja s pokrivanjem oglje s kovinsko posodo deluje!

Drobljenje oglja: oglejte si video od 5:43 dalje. Zanimiva ideja. Pa tudi samo kuhanje oglja v kaminu in kovinski posodi.

Objavljeno: To Dec 17, 2013 7:59 pm
Napisal/-a zoyba




Takole pri nas izgledajo stara kopišča. Oglje je povsem prepereto, vmes se najdejo le manjši koščki. Je ta zadeva dobra? Tudi bistveno težje je od oglja v vrečah.
Slike so slabe, posnete z mobilnim telefonom._________________Robert

Objavljeno: Sr Dec 18, 2013 7:40 am
Napisal/-a JR Design
Zoyba, tole je po mojem mnenju odlična zadeva. Verjetno ima to oglje že vpojene mineralne snovi, ki jih na vrtu še kako potrebujemo. Jaz bi spomladi tanko plast posul po vrtu in vkopal z motiko._________________Narava je vsemogočna!

Objavljeno: Sr Dec 18, 2013 4:19 pm
Napisal/-a zuf
Naletel si na črno zlato...

Objavljeno: Sr Dec 18, 2013 6:56 pm
Napisal/-a zoyba
Zuf a to resno misliš?
Nekje sem zasledil, da so ljudje včasih to zemljo dali na grobove in ni nič raslo. Jr spomladi naredim preiskus._________________Robert

Objavljeno: So Dec 21, 2013 1:06 pm
Napisal/-a zuf
Resno mislim.
Uporabljaš lahko za zastirko, v lončicah, pri sajenju dreves in grmov, trajnic itd.

Objavljeno: So Dec 21, 2013 2:11 pm
Napisal/-a muha
zoyba je napisal/a:

Nekje sem zasledil, da so ljudje včasih to zemljo dali na grobove in ni nič raslo.


Verjetno, ampak le, če so uporabljali zemljo iz še aktivnih kop in jo na debelo potresli po vrhu grobov. Kajti tudi na opuščenih kopiščih traja nekaj časa, da se pojavijo prve rastline. Najprej ob robu, nato počasi napredujejo proti sredini.

Poglej, kako je z rastlinami na tem konkretnem kopišču. Tudi če jih ni, ne bo panike, če boš zemljo v manjšem delu primešal ostalemu substratu.