Stran 3 od 158

Objavljeno: Sr Dec 18, 2013 10:53 pm
Napisal/-a Irenca
No, jaz se bom tudi spoprijela s čiliji!
Sicer ne vem, kdo jih bo jedel Laughing Ampak me pa matrajo, fletni so Smile

Imela bom naslednje:
- Bishop's crown
- Penis čili
- pa še en 'no name' od Vode

Predlani sem 1.aprila posejala Japalenote Laughing - ko sploh še nisem vedela NIČ o tem, kako se stvari streže - vendar sem ob koncu sezone pridelala kar nekaj malih zelenkotov, ki so začeli vleči na temno rjavo/črno (takrat sem sklepala, da jih je slana heheh zdaj menim, da so se že začenjali barvati proti rdeči).
Torej, res nisem nič vedela o pridelovanju sadik plodovk in sem jih sejala kar v vrtno zemljo, nisem jih nič pikirala, presajala, tudi prav toplo in svetlo jim ni bilo. Šele po 17 dneh so skalili Very Happy
Posadila sem jih na njivo šele nekje konec maja/začetek junija. Pa so vseeno zrasli Smile
Torej čiliji se očitno ne dajo kar tako Laughing
Ali pa je tu na mestu pregovor: Neumen kmet ima debel krompir Laughing

Objavljeno: Če Dec 19, 2013 2:02 pm
Napisal/-a TwityPity
Irenca, sem bil tudi sam podobnega mnenja...Kam bom s toliko kurjave?? Very Happy
Pa hitro najdeš načine kako jih porabit, nekaj za namaze, omake, nekaj posušiš itd. Smile
Jalapenoti po mojih izkušnjah ne potrebujejo ne vem kako dolge sezone da obrodijo in dozorijo, problem pa nastane pri kakšnih "uvoženih" sortah.
Tudi pri meni so šli letos na vrt šele okoli konca maja, in povečini je kar vse dozorelo in obrodilo, kar pa ni, pa ima drugo leto "popravca" ;)

Irenca je napisal/a:
Ali pa je tu na mestu pregovor: Neumen kmet ima debel krompir Laughing

Drži ja Laughing

Objavljeno: Če Dec 19, 2013 2:15 pm
Napisal/-a Plamenka
Čilijev ni nikoli preveč. Wink Za lani sem načrtovala precej sadik, da bi imela dovolj za tabasco, pa da bi jih nekaj posušila. No, za sušenje jih je zmanjkalo in naslednje leto jih rabim še več. Wink Problem pa je, ker mi najbolje uspevajo v loncih in loncev je hitro preveč. Pa če bi kako višjo sorto dala v rastlinjak. Lani so mi Feferoni Ferdi v rastlinjaku zrasli skoraj tako visoko, kot paradižniki. Very Happy Ampak je težko najti podatke o višini.

TP, kdaj bomo sejali, da nam bodo dozoreli pred zimo? Wink Tako kot najzgodnejše paradižnike? Doslej sem imela bolj navadne, letos pa se seznam širi in najbrž imam tudi kakšne pozne, pa bi rada, da dozorijo čimprej.

Mimogrede, ravno danes sem dobila pošiljko tistih, ki sem jih naročila preko E-baya. Je že kdo naročal tam? Dobila sem tisto, kar sem naročila - po nalepkah sodeč in upam, da bo tudi zraslo tisto, kar piše. Very Happy

Objavljeno: Če Dec 19, 2013 2:21 pm
Napisal/-a TwityPity
Če imaš prostor, čim prej Smile Jaz bom februarja (mogoče, mogoče....bom kakšno sorto prej), pa še to bodo spet problemi s svetlobo in prostorom. Upam da bo vsaj prihodnja pomlad kaj bolj sončna od letošnje.

Ebay je pa velik Smile

Objavljeno: Če Dec 19, 2013 2:35 pm
Napisal/-a Plamenka
Kaj pa če si naštimaš umetno svetlobo, kot MFranc? Tudi jaz bom najbrž imela nekaj sadik pod lučko. Paradižnik bo letos samo eden bolj zgodnji, tako da bo prostor za 11 lončkov čilijev. Ampak moram najti kje podatke, kateri so najbolj pozni.

Naročila sem tukaj:
http://stores.ebay.co.uk/Premier-Seeds-Direct/Peppers-Hot

Objavljeno: Pe Dec 20, 2013 2:09 pm
Napisal/-a TwityPity
Tudi o umetni svetlobi sem že razmišljal, samo še ne vem kako bi to izpeljal, da ne bo ob pogledu od zunaj enkup začudenih oči, kaj za vraga pa svetijo luči ob oknu Very Happy

Pri meni so se za pozne izkazali Pubescensi (Rocoto) in Chinensi (Trinidad Scorpion, Bhut Jolokia ....). Če bi te sadil na vrt, bi mogoče obral par plodov, ostale bi pa jesen/zima vzela.

Od premier seeds pa še nisem naročal.

Objavljeno: Pe Dec 20, 2013 2:37 pm
Napisal/-a Plamenka
Od teh bom imela samo Rocoto, če ga dobim.
Premier Seeds pa na svoji spletni strani nimajo toliko izbire čilijev, pa precej dražji so, kakor njihovi od E-baya. Preko E-baja me je 5 paketkov stalo 5.84 evrov s poštnino vred, kar se mi zdi res ugodno. Seveda pa ni toliko na izbiro, kot pri Petru.

Objavljeno: So Dec 21, 2013 2:01 pm
Napisal/-a TwityPity
Rdečega rocota boš lahko dobila pri meni - januarja.
Sicer pa, tudi habaneroti so Chinensi, o tem ali so pozni ali ne, bo pa moral povedati kdo ki jih je že gojil. Jaz jih zaenkrat še nisem.

Pri Petru je pa kar preveč izbire Very Happy

Objavljeno: So Dec 21, 2013 3:19 pm
Napisal/-a Plamenka
Se priporočam za rocota. Wink
Letos sem gojila oranžne habanere - na vrečki od Kalie seveda ni točnega imena sorte Twisted Evil , pa se mi niso zdeli preveč pozni. Se mi zdi, da je Bishop Crown kasnejši...

Ja, toliko izbire je. Sem ponosna, ker majšam število različnih paradižnikov, pa se mi zdi, da bom to nadoknadila pri čilijih. Rolling Eyes

Objavljeno: So Dec 21, 2013 3:44 pm
Napisal/-a bobolino
Plamenka, mislim, da še imam seme ali dva rumenega Rocota, katerega sem založila, pa sedaj našla.

Komaj čakam, da lahko vržem v zemljo seme ali dva Laughing . V tej sezoni bom prvič gojila Habanere, se že veselim. Me pa zmeraj zanima, kako lahko sploh definiraš okus močnejših čilijev, ko pa čutiš le pekočino?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë