Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paprike 2014
Preberi si tudi teme o lasagna gardening, tako sva midva ustvarila rodovitno zemljo. Pa teme o vrtovih brez prekopavanja, pa zastirke.
Mene pa zanima, koliko drži tisto, da so plodovi paprike bolj sladki, če ob sejanju v gredo v luknjo dodamo žlico sladkorja?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Mene pa zanima, koliko drži tisto, da so plodovi paprike bolj sladki, če ob sejanju v gredo v luknjo dodamo žlico sladkorja?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
bobolino je napisal/a: |
Preberi si tudi teme o lasagna gardening, tako sva midva ustvarila rodovitno zemljo. Pa teme o vrtovih brez prekopavanja, pa zastirke. Mene pa zanima, koliko drži tisto, da so plodovi paprike bolj sladki, če ob sejanju v gredo v luknjo dodamo žlico sladkorja? |
Ta o papriki bo držala samo če pustiš paprike dozoreti do polne zrelosti pa
bo sladka.Bodo pa mravlje kaj hitro našle zadevo.
paprika je napisal/a: |
Rabil bi en nasvet,namreč v našem vrtu imamo precej teško glineno zemljo na kateri pa paprika ne uspeva najboljše ima kdo kak nasvet kako pripraviti zemljo, da se ne bi čez čas preveč zbila, razmišljam da bi jo pomešal z slamo in potem zasadil v to sadiko. |
Paprika, zakaj pa ne bi zemljišče kultiviral na dolgi rok, kot "trajnostni razvoj" vseh gredic, ne samo za papriko. Saj v težki zemlji uspeva zelo malo kulturnih rastlin.
Rabiš pa za težko zemljo dve komponenti:
- prvo je pesek, ki ga dodajaš v odvisnosti od peska, ki je že v glini? (čeprav šele ilovica vsebuje peske)
- predvsem pa veliko in trajno organske zrele snovi. To pa so zrel kompost, ta je najboljši!
pa zrel hlevski (ali kompostiran) gnoj; lahko tudi kvalitetna, humusna zemlja , recimo nabran zgornji sloj v gozdu, itd. Seveda, tudi šoto lahko uporabiš, samo nesramno draga je. Lahko dodajaš kompostirane lesne odpadke, še bolje pa je, da jih dodajaš v kompostni kup - zrel kompost je najboljši!
To je v končnem iznosu najcenejša in najkvalitetnejša izboljšava zemljišča!
Seveda pa lahko gredo, dve, pospešeno kultiviraš s "turbo sistemi" , eden je prekrivanje tal z organskimi snovmi (tudi z obrnjeno travno rušo), ali pa z "lasagna gardening", mimogrede, zakaj ne bi bil "gibanica vrtnarjenje" namesto lazanje . Ampak to ni trajna rešitev.
Vendar; paprika ne mara preveč frišnega materiala, zato ti za papriko priporočam res star kompost, ali preležan gnoj dodan že jeseni.
Najslabša varianta bi bila uporaba slame; v glineni zemlji ne bi dobila zraka za razkroj, odvzemala bi papriki potreben dušik, in s svojim gnitjem pospešila tudi bolezni paprike.
Sestavni del kultiviranja zemljišča pa je tudi kolobarjenje.
LP_________________mfranc
Malo odvisno kaj ti je dostopno in cenejše, pa vendar:
Idealen bi bil kremenčev pesek, ki je pH nevtralen, pri uporabi apnenca ali dolomita moraš kontrolirati višino pH vrednosti, da ne gre previsoko.
Vermikompost je odlična zadeva, mogoče je malo drag???, žal pa ni dolgoročen ukrep za izboljšavo zemlje. Zemljo moraš napraviti zračno in za vodo propustno, to pa dosežeš z dodatkom peska in seveda z večjimi količinami organskih snovi.
Sicer pa je veliko odvisno kakšno površino bi želel izboljšati.
Ali govoriš o gartlcu, to je obhišni vrtiček za sprotno porabo zelenjave, ali govoriš o njivskih dimenzijah ... .
Pa v profil napiši od kje si, se je lažje pogovarjati in svetovati.
LP_________________mfranc
Idealen bi bil kremenčev pesek, ki je pH nevtralen, pri uporabi apnenca ali dolomita moraš kontrolirati višino pH vrednosti, da ne gre previsoko.
Vermikompost je odlična zadeva, mogoče je malo drag???, žal pa ni dolgoročen ukrep za izboljšavo zemlje. Zemljo moraš napraviti zračno in za vodo propustno, to pa dosežeš z dodatkom peska in seveda z večjimi količinami organskih snovi.
Sicer pa je veliko odvisno kakšno površino bi želel izboljšati.
Ali govoriš o gartlcu, to je obhišni vrtiček za sprotno porabo zelenjave, ali govoriš o njivskih dimenzijah ... .
Pa v profil napiši od kje si, se je lažje pogovarjati in svetovati.
LP_________________mfranc
Govorim o rastlinjaku 4krat 6 metrov
tole bo verjetno najbolj ugodno:
http://www.vetisa.si/pesek-mivka-za-trato-vrt
tole bo verjetno najbolj ugodno:
http://www.vetisa.si/pesek-mivka-za-trato-vrt
Aha, to pa je druga stvar - pa čeprav si govoril o vrtu .
Za takšno kvadraturo si pa lahko privoščiš npr. vermikulit, ki pa ne izključuje še kakšen organski material.
Za zračenje, rahljanje, odcednost pa lahko vzameš perlit, ker je zelo nevtralen in kompatibilen z drugimi materiali. Tudi pesek še vedno lahko dodaš, paprika zelo ljubi zračno, peščeno zemljo.
LP_________________mfranc
Za takšno kvadraturo si pa lahko privoščiš npr. vermikulit, ki pa ne izključuje še kakšen organski material.
Za zračenje, rahljanje, odcednost pa lahko vzameš perlit, ker je zelo nevtralen in kompatibilen z drugimi materiali. Tudi pesek še vedno lahko dodaš, paprika zelo ljubi zračno, peščeno zemljo.
LP_________________mfranc
paprika je napisal/a: |
tole bo verjetno najbolj ugodno: http://www.vetisa.si/pesek-mivka-za-trato-vrt |
Za mešanje v zemljo in v substrate, pa tudi z v travo kupim kar tale pesek http://portal.kema.si/sites/kema/DOC1995-Pesek_za_malto_in_omet.jpg
je granulacije 0 - 4 mm in je čisto primeren za mešanje z zemljo.
Sicer "kao" ne kompliciram glede cene, pesek v malih vrečah je pač dražji kot v večjih bagih, ampak sem ravno zadnjič razmišljal, da sem ga letos nakupil že kakšnih 40 - 50 vreč .
Jah, čez komot ga ni, večjo količino ne bi imel kam dati in ga kupujem preko leta po potrebi.
Veliko ga porabim tudi za pod plošče na potkah v vrtu; in letos sem ga po parih letih premora zopet uporabil v travi.
LP_________________mfranc