Stran 3 od 3
Objavljeno: To Jan 16, 2018 12:20 pm
Napisal/-a Ivčk
Oldi, nisem zasledila, da bi imel kje opis okusa. Je kaj pekoča (kot gorčica), ali samo močnega okusa - kot recimo rukola?_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Objavljeno: To Jan 16, 2018 5:20 pm
Napisal/-a Oldi
Če jo ješ natur malo na rukolo potegne, samo meni je rukola krneki, ta japončica pa dobra. Sicer nobenega posebnega okusa, kisla pa sploh ne.
Objavljeno: Če Jan 18, 2018 3:04 pm
Napisal/-a orhy
Oldi je napisal/a: |
Tale naša samosevka pa je od hudiča, se že ripravlja na cvetenje. Včeraj je bilo malo pod ničlo in je revica skoraj vsa "uvenela", vendar v par dnevih se povsem opomore.
Razlika je samo v tem, da so novi listi majhni, poženejo, rastejo pa skoraj ne. |
Oldi, ali je tole zunaj na njivi, ali v rastlinjaku ?
Zgoraj pa lepo crkljaš tvoje Komatsunke.
Objavljeno: Če Jan 18, 2018 4:36 pm
Napisal/-a Oldi
Zunaj v vrtu je.
Objavljeno: Ne Jan 21, 2018 7:39 pm
Napisal/-a Oldi
Par dni po presaditvi
Danes, 9 dni kasneje v zimskem vrtu, ogrevan da ne pade pod 5°C.
Objavljeno: Sr Jan 31, 2018 12:41 am
Napisal/-a Oldi
17.1 sem @orhy poslal 4 sadike, stlačil sem jih v plastično flaško za zdravila, menda so dobro preživele pot, sploh ker sem jih oddal pozno popoldan, in že lepo rastejo.
Bomo videli kako bodo napredovale v različnih pogojih. Sam jih imam večidel v zimskem vrtu, nekaj pod LED lučkami, v dvignjeno gredo bodo pa šle, ko bo mimo napovedani sneg.
Objavljeno: Pe Mar 09, 2018 3:44 pm
Napisal/-a Oldi
Dvignjena greda je še kar zmrznjena, so pa japončice v zimskem vrtu v dveh metrskih koritih z zalogo vode) končno začele rasti, kot se spodobi. Pred dvema dnevoma sem jih prvič nabral (samo s trganjem spodnjih listov, ki so delali senco sosedam) za solo solato, 115g za 3 osebe s krompirjem. Danes je pa že veliko večja gneča.
Solata je bila zelo dobra, porabili cela stebla.
Paralelno smo sejali in sadili berivko in ni dileme, berivka veliko bolje raste v letošnjih februarskih razmerah.
Kje je Orhy s svojimi štirimi japončicami?
Objavljeno: Sr Maj 02, 2018 1:32 pm
Napisal/-a Oldi
Šele danes sem šel gledat s čim je bogata komatcuna, uf, skoraj ista kot špinača, samo da jo, vsaj mi, vso pojemo surovo. Predvsem je zelo bogata z vitaminom C in Kalcijem.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Komatsuna
3 rastline iz cvetličnih korit smo že v fazi cvetenja presadili v lončke, ne rabi veliko prsti, rabi pa oporo, saj zraste meter in več. Če stebla privežemo k opori, jih bodo lažje pozobali ptiči, če ne, se pa lahko polomijo.
Stroki s semeni so že skoraj pri koncu rasti, drugi pa šele cvetijo.
Dobro ima to urejeno "redundanco". Ko stroki porjavijo jih potrgamo in dokončno posušimi, ali odlomimo celo rastlino in jo obesimo v zavetju, da je ne dobijo priči. Odvisno koliko semena bi radi pridelali. Pred lomljenjem rastline preverimo, kaj je v najbolj zrelih strokih, se je že zgodilo, da so vse pižrli črvički, takrat rastlino pustimo, da dozorijo kasnejši stroki, mogoče bo takrat več ustreznega vremena in sreče.
Zrela semena so zelo temno rjava.
Rastlina se razveja na več stebel oziroma vejic, tole je ena od njih. Jih nisem privezoval v pokončno lego in zaenkrat je vse OK.
Kje je Orhy, da bi poročala kako so se njej obnesle?
Danes sem opazil veliko razliko med rastlinami v vrtu, ki so že pred cvetenjem postale spodaj robate in grenke. Te zgodnje v zimskem vrtu smo jedli še ko so že cvetele.
Kakorkoli že, sadimo jih čim prej, super je za toplo gredo, rastlinjak, in pa pozno jesenski pridelek.
Objavljeno: Ne Maj 03, 2020 1:00 am
Napisal/-a Oldi
Količina vitamina C je zelo odvisna od nočnih temperatur.
https://www.jstage.jaz.go.jp/article/hrj/3/2/3_2_187/_article
Prvi cca 2 leti je bila super, potem so se pa začeli pojavljati bodičasto-dlakavi listi. Okus mladih dlakavih lustov je nespremenjen, starejši so pa tako nagravžno bodičasto-dlakavi, da jih težko jemo.
Probal sem v Angliji kupiti novo seme, pa je isto. Zanimivo je, da se dlakavi in gladki listi na isti rastlini. Dlakavi so že povsem majhni listi.
O tem sem pisal tudi na FB, kjer je tudi slika. Uvodna objava se pa, kod kaže, nanaša na neko drugo podzvrst komatsu e.
https://m.facebook.com/groups/240813739391411?view=permalink&id=1511345855671520