Stran 3 od 5
Objavljeno: Ne Jun 10, 2018 10:19 pm
Napisal/-a metuljc
mfranc, saj veš, da je bazilika svetlokalilka, komaj kaj prsti čez seme, pa zanesljivo kali. Sem sejala seme ene solatne iz EuroSpina in jo je, kolikor hočeš (prejle sem potrgala nekaj listov za na obložene kruhke. .
od kupljenih sadik e pa meni najbolj obnesejo (pa še poceni pride), če kupim kar lonček onih, ki jih pri hrani prodajajo. Imajo tudi BIO izvedbe, sem zadnjič kupila eno škrlatno in eno zeleno, v vsakem lončku je bilo vsaj 30 sadik, pa so bili po 1,5€.
Objavljeno: Po Jun 11, 2018 2:05 am
Napisal/-a mfranc
Seme je bilo nekih najmanj 10 let staro in sem ga takrat vrgel proč. Naslednje, ki je doma (že odprta vrečka) ima veljavni rok do leta ´14 in ga bom brez skrbi uporabil. Svetlokalilke pa ponavadi malo fiksiram z rahlim posipom mivke. Pa še ta je skoraj prozorna, kremenčeva .
Je pa hecno, na spletu najdeš tudi takale mojstre https://www.youtube.com/watch?v=kWBqCcRrsQA pa še nekaj mu porata!
Tudi sam sem že sklenil da za hitro pridelavo nabavim en lonček bazilike, ki jo prodajajo na začimbnicah v Hoferju, Lidlu itd. Prihranim veliko časa. Obenem pa še posejem domače seme.
Pri nas je poraba bazilike iz navedenih trgovin enormna. Za eno kosilo (Focaccia) porabimo tri do štiri lončke, odvisno od velikosti grmov - niti Jamie Oliver se nas ne bi sramoval _________________mfranc
Objavljeno: Po Jun 11, 2018 8:17 am
Napisal/-a muha
Dokaj slabo so mu kalile glede na količino semena, ki ga je posejal. Jaz sem letos sejala na uč enako količino, dobro pritisnila v mokro zemljo in nič pokrila. Ko so vzklile so skoraj povsem prekrile prst. Preden sem izvedela, da so svetlokalilke, je bil izkupiček nekaj podobnega, kot pri njem.
Objavljeno: Po Jun 11, 2018 8:42 am
Napisal/-a metuljc
Ja, mfranc, tudi v omenjenih trgovinah je OK, ampak, trenutno so najboljše (ker so še nizke, primerne za sajenje) v Sparu, samo svežo dobavo je treba zadeti. Te sadike, razsajene, se razrastejo lepo, sploh, če jih pridno vršičkamo.
Objavljeno: Po Jun 11, 2018 3:12 pm
Napisal/-a kate
Mfranc: Kje to mivko najdeš? Tudi sama jo iščem in ko sprašujem v specializiranih prodajalnah me samo debelo gledajo.
Sama imam seme bazilike staro krepko preko 8 let pa še vedno dela v nulo (sem v ITA kupila veliko pakiranje).
Objavljeno: Po Jun 11, 2018 7:45 pm
Napisal/-a mfranc
Kate, verjetno sem jo kupil v Terri, na Ižanki. Poglej pod Fuga Sand, Kema Puconci. Mislim da jo ponuja celo Merkur. In ostali.
Pa mivko za trate ponujajo ...._________________mfranc
Objavljeno: Po Jun 11, 2018 10:57 pm
Napisal/-a metuljc
Po moje je uporabna tudi mivka za otroške peskovnike, recimo iz Hoferja.
Objavljeno: To Jun 12, 2018 12:04 pm
Napisal/-a mfranc
Ravnokar bil neplanirano v Šparu na Litijski. Dobil eno opuljeno baziliko , zadnja na polici. Nekih deset sadik je v lončku, za prvo rundo čisto zadošča._________________mfranc
Objavljeno: Ne Sep 15, 2019 3:10 pm
Napisal/-a copatka
Vsako leto imam bazilike za izvoz . Naredim pesto genovese, dajem jo v omake k paradižnikom, a mi je vseeno ogromno ostane. In mi je žal, da propade.
Imate kakšne izkušnje s shranjevanjem v olju? Za kakšne brusketke pozimi . Nisem nič takega našla na gartlcu. In tudi na drugih straneh ne najdem podatka, koliko časa bi se naj ohranila v olju z dodatkom soli . Verjetno bi jo bilo bolj varno zamrzniti, tudi pesto za vsak slučaj zamrznem ..._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Objavljeno: Ne Sep 15, 2019 3:39 pm
Napisal/-a Plamenka
Posušiš jo in potem daš v olje. Če ti ostaja, jo lahko tudi posušiš in shraniš v steklenih kozarčkih.