Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Origanum vulgare - dobra misel, origano
Od enega Gartlčana sem lani dobila sadikice rastline, za katero je rekel, da je neka vrsta origana. Lepo je rastel in prezimil, tako na vrtu kot v koritu na balkonu.
Na vrtu je visok okrog 70 cm, zelo košat, cveti.
Sem ga porezala in bom sušila (pa verjetno večino komu podarila).
Ker origana skoraj ne uporabljam, ne vem, če je res origano. Nekaj ljudem sem dala povohati in so bili za origano, ampak malo drugačen vonj. Mene zlasti bega belo cvetje - ampak, kot sem rekla, nisem noben poznavalec.
_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Na vrtu je visok okrog 70 cm, zelo košat, cveti.
Sem ga porezala in bom sušila (pa verjetno večino komu podarila).
Ker origana skoraj ne uporabljam, ne vem, če je res origano. Nekaj ljudem sem dala povohati in so bili za origano, ampak malo drugačen vonj. Mene zlasti bega belo cvetje - ampak, kot sem rekla, nisem noben poznavalec.
_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Je origano. Se zelo, zelo priporočam za sadiko, če se bo le dalo, počasi bi si rada naredila malo zbirko barvnih različkov. A lepo diši? Cvetove ima res skoraj bele in kolikor se spomnim, ima kretski pogosto take. Sploh pa, zdaj je na trgu množica različkov, ki imajo sicer lepa komercialna imena, ni pa nujno, da imajo ta imena kakšno strokovno težo.
Metuljc, hvala za odgovor.
Glede sadike ne vem, kako bo: meni se vidi kot en sam močan grm na mestu, kjer je bil lanski.. Bom kakšno vejo pustila semeniti, da vidim, če se bo zasejal._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadjeNazadnje urejal/a lpmami 24 Jul 2016 21:42; skupaj popravljeno 1 krat
Glede sadike ne vem, kako bo: meni se vidi kot en sam močan grm na mestu, kjer je bil lanski.. Bom kakšno vejo pustila semeniti, da vidim, če se bo zasejal._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadjeNazadnje urejal/a lpmami 24 Jul 2016 21:42; skupaj popravljeno 1 krat
Halo, tukaj "en grtlčan."
Kako lpmami, se bojite nenavadne zeli tam gor na Kranjskem?
Ja, pravilno ste ugibali, bo kar klasični origano, le da je ta malce požlahtnjen v smeri večje vsebnosti eteričnih olj in morda še česa. (rast, odpornost na ... , itd.) Pač cveti belo in je sprva resnično nekoliko nenavadnega vonja v primerjavi z ostalimi. Ampak kasneje, ko je suh, je fenomenalen. Ravno spomladi je naša mati obdarila neko osebo z malim kozarčkom suhega, in ta je kasneje prav posebaj sporočila, da so doma kuhali le origanove jedi, dokler ga ni zmanjkalo. Ni se mogla načuditi, kako se je lahko ohranilo toliko vonja. Še bi ga imeli.
Ni mi povsem jasno kako ga ne boš porabila, saj ga ni nič. S čem pa potem začinjaš jedi? Čorbe, mineštre, razl. polpete, kako?
Ravno te dni smo pospravili 8 (osem) litrskih steklenih kozarcev (v resnici so mislim da 7dcl od kislih kumaric, če se ne motim) šetraja. Natlačenega.
Do naslednjega poletja bi jih porabili 5 - 6, kakšen pa mora ostati za rezervo, če bo prihodnja letina slaba.
Enako je s timijanom, origanom, peteršiljem, koprcom, ... , le da je kakšno leto česa več, drugega pa manj.
Hočem povedati, da se tega navadiš, če pač uporabljaš pri kuhanju. Seveda pa nato doživiš šok, ko ti kje postrežejo s čim kuhanim, ... recimo s fižolovo župo, ko ti od brezokusnosti dobesedno potegne gate v *** Človeku ni jasno kako lahko nekateri tako živijo. Fižol brez majarona? Kako
Skratka, lahko je pestro.
@metuljc; imam pa še enega, ki tudi cveti belo in ima nekoliko bolj sivkaste in kosmate listke. Vonja je rahlo drugačnega, vendar so to bolj odtenki, ki jih povprečno neizostreno "njuhalo" ponavadi ne zazna. Skratka, če bi želela imeti tudi tega, me v jeseni spomni.
Kako lpmami, se bojite nenavadne zeli tam gor na Kranjskem?
Ja, pravilno ste ugibali, bo kar klasični origano, le da je ta malce požlahtnjen v smeri večje vsebnosti eteričnih olj in morda še česa. (rast, odpornost na ... , itd.) Pač cveti belo in je sprva resnično nekoliko nenavadnega vonja v primerjavi z ostalimi. Ampak kasneje, ko je suh, je fenomenalen. Ravno spomladi je naša mati obdarila neko osebo z malim kozarčkom suhega, in ta je kasneje prav posebaj sporočila, da so doma kuhali le origanove jedi, dokler ga ni zmanjkalo. Ni se mogla načuditi, kako se je lahko ohranilo toliko vonja. Še bi ga imeli.
Ni mi povsem jasno kako ga ne boš porabila, saj ga ni nič. S čem pa potem začinjaš jedi? Čorbe, mineštre, razl. polpete, kako?
Ravno te dni smo pospravili 8 (osem) litrskih steklenih kozarcev (v resnici so mislim da 7dcl od kislih kumaric, če se ne motim) šetraja. Natlačenega.
Do naslednjega poletja bi jih porabili 5 - 6, kakšen pa mora ostati za rezervo, če bo prihodnja letina slaba.
Enako je s timijanom, origanom, peteršiljem, koprcom, ... , le da je kakšno leto česa več, drugega pa manj.
Hočem povedati, da se tega navadiš, če pač uporabljaš pri kuhanju. Seveda pa nato doživiš šok, ko ti kje postrežejo s čim kuhanim, ... recimo s fižolovo župo, ko ti od brezokusnosti dobesedno potegne gate v *** Človeku ni jasno kako lahko nekateri tako živijo. Fižol brez majarona? Kako
Skratka, lahko je pestro.
@metuljc; imam pa še enega, ki tudi cveti belo in ima nekoliko bolj sivkaste in kosmate listke. Vonja je rahlo drugačnega, vendar so to bolj odtenki, ki jih povprečno neizostreno "njuhalo" ponavadi ne zazna. Skratka, če bi želela imeti tudi tega, me v jeseni spomni.
Živjo,
Ja, ti si mi dal to rastlinico s komentarjem, da se ti zdi, da je en poseben origano.
Okrog mene ga kar precej uporabljajo, tudi šetraja, le meni doslej ni prišel v navado in jaz ne na njegov okus. Ampak okusi se lahko spreminjajo s časom, ne?
A to ste ga najprej posušili in nato suhega natlačili v kozarce, a ste ga natlačili svežega s soljo? Jaz ga zaenkrat sušim - cvetke posebej na pladnju in stebla z listki posebej, obešena. Cvetke sem tudi dala v olje: če jih ne bom porabila drugače, bom poskusila, kako bi se obnesli origančki (po vzoru bazilčkov)._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
juglans je napisal/a: |
"en grtlčan." |
Ja, ti si mi dal to rastlinico s komentarjem, da se ti zdi, da je en poseben origano.
Citiram: |
Kako lpmami, se bojite nenavadne zeli tam gor na Kranjskem? |
Citiram: |
...šetraja. Natlačenega. |
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje