Artemisia dracunculus - pehtran

Odgovori
robert
Prispevkov: 1200
Pridružen: Pe Mar 14, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a robert »

Kako pehtran shraniti za zimo,ali ga lahko posušim ali pa ga narežem in ga lahko zamrznem kot npr.drobnjak.Hvala in Lp
juglans
Prispevkov: 3394
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

robert je napisal/a:
Kako pehtran shraniti za zimo,ali ga lahko posušim ali pa ga narežem in ga lahko zamrznem kot npr.drobnjak.Hvala in Lp


Pri nas ga oberemo, nato ga skupaj s sladkorjem (približno 1:1) zmiksamo v mikserju do srednje fine strukture. Shranjujemo ga v steklenih kozarcih na sobni temperaturi v omari. Najdlje je stal leto in pol, pa se ni pokvaril. Na ta način zelo dobro ohrani aromo in je super v različnih pecivih, mufinih, zeliščnih kruhih ...

Sedaj bo že pravi čas za prvo shranjevanje.
robert
Prispevkov: 1200
Pridružen: Pe Mar 14, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a robert »

Super,hvala za odgovor,se bom jutri kar lotil dela.Lp v Belo krajino
cinija1
Prispevkov: 3116
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Jaz ga vsako leto dam zamrznit in tak mi je najbolj všeč. Je kot svež.
lp kata_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
Lpmami
Prispevkov: 8592
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Jaz sem ga eno zimo drobno sesekljala in zamrznila, je bil kar v redu. Enkrat sem pa nesesekljanega zamrznila pa se nekako ni dobro obnesel.
Juglans, tole s sladkorjem zveni zanimivo, bom kmalu preskusila._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
MARTINKA
Prispevkov: 524
Pridružen: Če Jun 13, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARTINKA »

Jaz ga vedno shranim v zamrzovalni skrinji - cele listke. Tik preden ga želim uporabiti, ga vzamem iz skrinje in še ledenega zdrobim med prsti. Meni je ta način zelo všeč, pa še rezati mi ga ni treba preden ga shranim.
Uporabniški avatar
Lpmami
Prispevkov: 8592
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

MARTINKA je napisal/a:
.... v zamrzovalni skrinji - cele listke. Tik preden ga želim uporabiti, ga vzamem iz skrinje in še ledenega zdrobim med prsti.


Mislim, da bo to rešitev. Da ga še zamrznjenega zdrobim, če ga ne zamrznem narezanega. Hvala, Martinka!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
cinija1
Prispevkov: 3116
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Jaz posmukam pehtran in dam v vrečko pa v zamrzovalnik.
Peteršilji potrgam lističe in isto naredim
Zeleno liste tudi natrgam in isto v vrečko. Ko je zmrznjeno vzamem vrečko ven in na hitro mučkam in se vse zdrobi na fino in nazaj v zamrzovalnik.
Samo drobnjak pač moram narezad čim bolj na drobno. Vse to imam kar v konkretnih vrečkah, ker tega ni pri meni nikoli preveč. Potem pa dam v plastične kozarce z navojnim pokrovom, tako da mi je lažje pri uporabi.

Tako delam jaz že vrsto let in ta način mi je najenostavnejši. Ko je kozarec prazen pa dofilam iz vrečke.
lp kata_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Vam pehtran nič ne odišavi zamrzovalnika? Dala sem ga v 3 vrečke, drugo čez drugo, pa je še vsa skrinja dišala po njem Rolling Eyes . Od tedaj ga obvezno zamrzujem v steklenih kozarčkih.
bobolino
Prispevkov: 2342
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a bobolino »

muha, a stekleni kozarčki ne počijo?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Odgovori