Stran 3 od 3
Objavljeno: Ne Maj 18, 2014 9:30 pm
Napisal/-a metuljc
Pozabil si le na eno malenkost. Vsak organizem ob presnovi sprošča toploto, ker se dobra polovica energije, ki jo sprošča s celičnim dihanjem, sprosti kot toplota.
Objavljeno: Ne Maj 18, 2014 11:27 pm
Napisal/-a Oldi
Tega res nisem vedel, je pa to gotovo tako malo, da ni omembe vredno, verjetno veliko manj kot 1°C, kar pri dnevnem nihanju temperature recimo 20°C ni nič.
Objavljeno: Po Jun 30, 2014 1:22 pm
Napisal/-a Oldi
Prvi sestavljeni dozoreli v mojem vrtu.
V sredini se vidijo še zeleni ostanki sveta. Vidi se tudi luknja (svetloba) v sredini pradižnika, gre za par cm dolgo zarezo.
Po moje gre za 4 ali 5 opojenih cvetov, eden (srednji) se pa ni oplodil.
Objavljeno: So Jul 05, 2014 2:35 am
Napisal/-a Oldi
Pa je zgornji paradajz končal v skledi. Na sliki prerezan paradižnik. Vidi se, da se je kolobar sestavljenih paradižnikov zelo malo skupaj držal. Črte na površini so kot kaže stičišče paradižnikov iz posameznega cveta socvetja.
Meso je precej temno, bi rekel da temnejše od Indigo Rose-ja. S slednjim še nimam dovolj izkušen.
Objavljeno: So Jul 05, 2014 10:49 am
Napisal/-a Ivčk
Cherokee Purple spada med temne paradižnike, ki ob dozorevanju tako na kožici kot tudi v mesu zadržijo nekaj klorofila (zelenega barvila), zato je seveda tudi barva nekako temnejša kot pri rdečih paradižnikih (če zmešamo rdečo z nekaj zelene, dobimo rjavkasto barvo).
Indigo Rose pa NE spada med temne paradižnike, je 'navaden' rdeč paradižnik z modro kožico (pa še to samo tam, kjer ga obsije sonce), torej ima tudi meso svetlejšo rdečkasto barvo.
Kako pa se ti dopade okus? Meni so temni paradižniki eni ljubših, ker imajo precej močno izražen okus..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Objavljeno: So Jul 05, 2014 9:11 pm
Napisal/-a Oldi
Zaenkrat težko primerjam, ker nimam s čem domačim razen s sorto Albertovske Žlute, ki so izrazito sladki.
Kateri imajo veliko antioksidanta kot ga ima borovnica. Sem mislil, da je to Indigo Rose.
Objavljeno: Ne Jul 06, 2014 10:11 am
Napisal/-a Ivčk
Albertovske Žlute je tudi pri meni imel nekoliko sladke plodove, vendar ne tako zelo, kot opisuješ ti.
Indigo Rose ima res veliko antioksidantov (modro barvilo antocian), vendar samo in izključno v kožici plodu. Če odstraniš kožico, od antociana ne ostane nič. Je pa zanimiva omaka iz Indiga, ki se pri daljšem kuhanju obarva nekako temno rjavo..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A