Stran 3 od 3
Objavljeno: Sr Jul 10, 2019 1:06 pm
Napisal/-a muha
Po pogovoru z znanko, da je v priznani gostilni dobila zelenjavno juho, ki je bila okrašena s cvetočim vršičkom rogate zajčje deteljice - Oxalis corniculata (to je tisti zoprno nadležni plevel, ki ga je večina od nas na vrtove zanesla s sadikami iz vrtnarij), sem si šla ogledat, kaj o njeni užitnosti pravijo medmrežni viri.
Užitna, vendar le v majhnih količinah, ima veliko oksalne kisline, zate se je morajo v prehrani izogibati vsi, ki imajo težave z revmo, artitisom, ledvičnimi obolenji, protin in podobnimi tegobami.
Objavljeno: Sr Jul 10, 2019 2:37 pm
Napisal/-a figula
A ni hecno? Oksalne kisline je precej še v špinači, blitvi, rdeči pesi .... pa tega nihče ne opozarja..... celo zdravo naj bi bilo
Objavljeno: Sr Jul 10, 2019 3:00 pm
Napisal/-a muha
Bolnikom z navedenimi tegobami marsikatero od teh zelenjav odsvetujejo. Tole recimo piše za putiko Citiram: |
STROGO OMEJENO: meso, mesni izdelki, školjke in mehkužci, beluši, špinača, grah, cvetača, ohrovt, gobe, fižol, breskve, grozdje, marelice in rabarbara. |
Objavljeno: Sr Jul 10, 2019 3:15 pm
Napisal/-a BorutL
Oksalna kislina in oksalati so v skoraj vsej zelenjavi, tudi plodovih, v sicer zelo različni vsebnosti (peteršilj visoko vodi - naj bi imel 1,7g oksalne kisline / 100g teže), a vendarle gre za snovi, ki sodelujejo v presnovnih procesih.
Nikakor pa se ne bi strinjal, da naj bi bilo uživanje oksalne kisline / oksalatov dobro/zdravo. 600mg/kg telesne teže je smrten odmerek (etanol npr. 5-8.000mg/kg).
Vsi, ki imajo probleme z ledvicami ali sklepi (protin/putika), se morajo taki hrani ogibati. V primeru zastrupitve hitro pride tudi do odpovedi ledvic.
Objavljeno: Sr Jul 10, 2019 3:48 pm
Napisal/-a metuljc
figula je napisal/a: |
A ni hecno? Oksalne kisline je precej še v špinači, blitvi, rdeči pesi .... pa tega nihče ne opozarja..... celo zdravo naj bi bilo |
Ne, ni hecno. Pojesti enak količinski (masni) odmerek blitve ali zajčje deteljice ne pomeni, vnesti enako količino oksalne kisline. In opozarjajo, kako ne? O tem pišeta že muha in BorutL in ne bom ponavljala.
Nekdaj smo, otroci, pojedli tu in tam kak list navadne zajčje deteljice, rastline naših gozdov, prav kisla je bila. Enako velja za stebla in mlade liste kislice, ta ima še ime od te kislosti.
Zdrava mera zdravim ne bo škodila, kdor ima zdravstvene omejitve, je pa le pametno, da se jih drži.
Od kakega poganjka zajčje deteljice, ki je bolj kot ne okras, pa ne bo nikomur hudega. Sploh, če jo bo le gledal. No, pa tudi, če jo bo pojedel.
Sicer pa, še en dokaz, da je lahko divja hrana hitro precej bolj problematična kot pridelana, iz rastlin, ki so žlahtnjene prav v smeri zmanjševanja vsebnosti nam škodljivih snovi.
Objavljeno: Pe Maj 01, 2020 10:30 pm
Napisal/-a BorutL
No, tako Oxalis triangularis kot O. tetraphylla skopani, pregledani in gresta jutri v novo zemljo in nove lončke. Na ene 2 leti ju razsadim in zamenjam zemljo, da se bogato in lepo razraščata. Čez zimo, ko izgubita listje, ju imam na hladnem in suhem prostoru, na pomlad pa presadim ali pa samo zalijem.
Kako pa drugi, ki ju 'imate'?
Objavljeno: So Maj 02, 2020 12:43 pm
Napisal/-a greeny
BorutL, enako za ta vijolično (le presajanja ni deležna tako pogosto), štiriperesno pa zadnja leta kar vsako pomlad posadimo ven (na okrasno gredo in okoli kompostnika, kjer podivja), jeseni pa izkopljemo in kot dalije na počitek v časopisu. Kot je muha napisala, kakšno leto lahko kak gomolj preživi, ampak bolj izjema kot pravilo ...