brbr je napisal/a: |
Naš hit letošnjih poizkusov je zagotovo pesto iz pskov, gre pa takole: 1/4kg pskov, 1.5dcl oljčnega olja, ena čajna žlička soli. Vse to dobro zmiksaš v sekljalniku, da dobiš gosto zmes, nadevaš v kozarčke, dobro potlačiš, da ni zračnih mehurčkov, po vrhu zaliješ z malo olja in zapreš. Zdaj preizkušam ali se tak shranek lahko shranjuje izven hladilnika - po 14dneh je še vse v redu.... . |
Česnovi cvetni popki - pski
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17584
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
-
- Prispevkov: 9546
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
- Kraj: Rimske Toplice
-
- Prispevkov: 8152
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Hvala, Muha. Kaj bi mi brez tebe in tvojega skrbnega pospravljanja Gartlca.
Ja, sem pozabila poudariti, da je potrebno pske skrbno obrisati - jaz obrišem vsakega posebej.
Se pa bojim, da so zdaj pski že preveliki - steblo postane trdo, leseno in po moje neuporabno. Tako mislim, da je za letos zadeva zaključena._________________naredimo svet lepši
Ja, sem pozabila poudariti, da je potrebno pske skrbno obrisati - jaz obrišem vsakega posebej.
Se pa bojim, da so zdaj pski že preveliki - steblo postane trdo, leseno in po moje neuporabno. Tako mislim, da je za letos zadeva zaključena._________________naredimo svet lepši
-
- Prispevkov: 8152
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Naredila sem ene deset kozarcev "pesta". Do odprtja sem jih hranila v shrambi, potem pa v hladilniku.
Odlično so se ohranili - nobeden se ni pokvaril, ne v shrambi, ne potem v hladilniku.
Mislim, da je to odličen način za shranjevanje večjih količin pskov. Letos vsekakor vajo ponovim in malo popravim - pske bom pobirala čimbolj mlade, tako bo pasta bolj homogena (ena sorodnica je rekla, da se preveč čutijo posanezni koščki) in pa mogoče bom dodala kanček več olja, ker je bila letošnja kar kompaktna. No, kakršnakoli je bila, je že zdavnaj ni več
_________________naredimo svet lepši
Odlično so se ohranili - nobeden se ni pokvaril, ne v shrambi, ne potem v hladilniku.
Mislim, da je to odličen način za shranjevanje večjih količin pskov. Letos vsekakor vajo ponovim in malo popravim - pske bom pobirala čimbolj mlade, tako bo pasta bolj homogena (ena sorodnica je rekla, da se preveč čutijo posanezni koščki) in pa mogoče bom dodala kanček več olja, ker je bila letošnja kar kompaktna. No, kakršnakoli je bila, je že zdavnaj ni več

-
- Prispevkov: 2066
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
brbr je napisal/a: |
Naredila sem ene deset kozarcev "pesta". Do odprtja sem jih hranila v shrambi, potem pa v hladilniku. Odlično so se ohranili - nobeden se ni pokvaril, ne v shrambi, ne potem v hladilniku. |
Približno koliko časa je trajal čas "do odprtja" zadnje. Saj verjamem, potem v hladilniku se čas hrambe še nekoliko podaljša. Vseeno pa rabimo časovno orientacijo. Si predstavljam, da mora biti nekaj podobnega kot za čemaž.
-
- Prispevkov: 8152
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Zadnjega smo odprli pred kakšnim mesecem. A sem prepričana, da bi brez težav zdržal eno leto ali dlje - kot pač druge vložnine. Mogoče bi izgubil na okusu, pokvaril se pa ne bi (če bi se zadeva mislila pokvariti, bi se že dosti prej, se mi zdi).
Tudi odprt v hladilniku traja kar dolgo - smo en odprt kozarec v hladilniku založili in malo pozabili nanj. Ko smo ga "odkrili", je bil pesto čisto v redu.
Pri nas ga največ uporabljamo kot namaz za na kruh._________________naredimo svet lepši
Tudi odprt v hladilniku traja kar dolgo - smo en odprt kozarec v hladilniku založili in malo pozabili nanj. Ko smo ga "odkrili", je bil pesto čisto v redu.
Pri nas ga največ uporabljamo kot namaz za na kruh._________________naredimo svet lepši
-
- Prispevkov: 2066
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Brbr, hvala. Glede na to, da ni termično obdelan, je zelo pomembno, da imamo časovno orientacijo. Večina vložnin je termično obdelana in konzervirana (kis, sladkor), tukaj pa temu ni tako in so izkušnje zelo pomembne.
Torej lahko rečemo cca. od pol do enega leta, če hranimo na dovolj hladnem ? Ključno je verjetno, da so pski pred obdelavo suhi.
Torej lahko rečemo cca. od pol do enega leta, če hranimo na dovolj hladnem ? Ključno je verjetno, da so pski pred obdelavo suhi.
-
- Prispevkov: 8152
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Moja shramba je v kurilnici. Torej ni hladna (19, 20st.). So pa bili v omari, na temnem. Mislim, da je ključnega pomena, da so pski suhi (jaz sem lani vsakega posebej obrisla) in v kozarcu ni zračnih mehurčkov.
Letos bom vsekakor pripravila več kozarcev (tudi za širšo okolico)_________________naredimo svet lepši
Letos bom vsekakor pripravila več kozarcev (tudi za širšo okolico)_________________naredimo svet lepši