Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Che- CUDRANIA TRICUSPIDATA

papasmrk

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

Jaz sem tudi za Che Smile
Davorin

Odgovor Napisal/-a Davorin »

Letos posajeni Che od Igy-ja ,raste kot nor. Verjetno so te bunkice plodovi. Naj jih pustim?

_________________lp
Davorin
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Saj bodo sami odpadli._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
papasmrk

Je že kakšen junak, ki je dočakal zrele sadeže iz tega drevesa?

Drugače pa imam en necepljen Che in enega cepljenega in mi sploh ne delujeta, da bi to bili isti rastlini. Necepljen ima trne in ima drugačne liste kot cepljeni.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

papasmrk je napisal/a:
... Necepljen ima trne in ima drugačne liste kot cepljeni.

Necepljena rastlina je verjetno maclura pomifera / osage orange (tudi thorny osage...) ali navadna maklura po naše (na macluro pomifero se pa cepi che).
papasmrk

Necepljena rastlina naj bi bila Che (Cudrania Tricuspidata). Maclura pomifera (Osage Orange) najverjetneje ni, ker sem imel tudi Osage Orange in je zopet drugačna. Najbolj očitna razlika je v tem, ker ima Osage Orange oranžne korenine medtem ko pri Che tega ne opazim...
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Kolikor mi je znano je "Osage orange" ravno maclura._________________LP
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Zanimiva rastlina. Ko vas berem, še mene zanima, kdaj sploh dozori.
Bi bilo pa dobro, da nekdo, ki je pristojen, popravi nepravilni zapis "TRICUPSIDATA" v "TRICUSPIDATA"._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
papasmrk

Za primerjavo sem naredil fotki cepljene in necepljene rastline Che (Cudrania Tricuspidata). Tale prva je cepljena na Maclura pomifera (Osage Orange).

Tole pa je necepljena rastlina. Listi so drugačni kot tisti na zgornji sliki, ima trne in eden izmed razlogov zakaj je dobro cepiti na Osage Orange je ker tale necepljena poganja iz korenin nova stebla. Razlika je tudi v sami obliki krošnje...pri necepljeni ni nobenega navpičnega poganjka ampak so vsi več ali manj vodoravni.

Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Po slikah sodeč gre za dve sorti CHE; ena je tipa "thornless"._________________LP
Nazadnje urejal/a Igy 01 Sep 2018 21:27; skupaj popravljeno 1 krat
Odgovori