Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Njivska preslica

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Še malo čisto svežega slikovnega materiala njivske preslice iz moje gredice:

Metuljc, ali potem le tole "kolence" primerjamo z nodijem? Ker cele vejice so ohoho daljše tudi od členka- internodija. Zato sem si tudi sliko narobe razlagala.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Tega znaka sama ne poznam, bo morala pomagati Tiana, sploh pa, dobro bi bilo imeti zraven še močvirsko preslico.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Poslikam jutri, če se jo bom le spomnila utrgat.
metuljc

Mislim, da bo zdaj jasno (čeprav nimam MFS), sem po fotkah ugotovila, da bo tole pa pomagalo. Bodite pozorni na dolžinski razmerji med označenima deloma.
Njivska preslica:

Močvirska preslica:

Bo? Muha bo pa jutri preverila v praksi, kajne?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Bom ja, čeprav se mi dozdeva, da je tista velika, mimo katere hodim, vodna preslica. Malo bom pogledala še po močvirju, če je tudi tam kakšna.
Tiana

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Metuljc, hvala za risbe, si zadela poanto z njimi. Je res čisto enostavno jih ločit med sabo. Opisat pa malo težje.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Tole je rezultat moje današnje "raziskovalne naloge" Wink

Skupinska slika , od leve proti desni:
iz moje gredice ................................ odtrgana v močvirju .................................. odtrgana ob potočku

Primerjave: od leve proti desni:
iz moje gredice ...... ................................................................... odtrgana v močvirju ........................................................................... odtrgana ob potočku

Še enkrat isto, večje slike

iz gredice

iz močvirja

od potočka

Komentar prepuščam strokovnjakom.
metuljc

Včasih nam samo detajli povedo premalo. Prva je zanesljivo njivska, tretja zanesljivo ni, za srednjo sem v dilemi.
htf_lover

Odgovor Napisal/-a htf_lover »

Prva je njivska, druga močvirska Equisetum palustre in tretja je velika preslica Equisetum telmateia
No vsaj tako mislim. Močvirsko preslico imam v ribniku in je po izgledu enaka drugi na sliki. Tretja pa je zagotovo velika preslica.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Na fotografiji manj pade v oči, v živo pa zelo:

- pri tisti iz gredice (njivska), se vsaka stranska vejica razcepi v več vejic - na sliki detajla se to dobro vidi

- pri oni iz močvirja pa ne. Od debla do konca ostane le ena vejica, enako, kot pri oni od potočka.
Odgovori