Stran 3 od 5
Objavljeno: Po Okt 13, 2014 1:09 pm
Napisal/-a MARTINKA
voda je napisal/a: |
marmelada iz šipka za katero pravijo, da je bogovska in jo delamo že 100letja (vse mamini recepti) na tak način: nič ne čistim "dlačice-saj te v marmeladi naredijo specijalen okus", torej stresem plodove v lonec in dodam dec vode (od oka) ter nekaj sladkorja. ko mal povre s peštalnikom za krompir pomečkam plodove v loncu in kuham naprej. ko se mi zdijo dovolj mehki jih pasiram na jušno cedilo ter dam v čisti lonec in dodam ostalo količino sladkorja, ter kuham do prave gostote. lpvoda |
V Lomu pod Storžičem smo našli veliko lepega šipka in sem včeraj skuhala marmelado po tvojem receptu. Le pasirala nisem na roke, ampak sem kuhano žmohto spustila skozi eno napravo za sočenje. Super je!
Naslednja runda bo pa za čaj.
Objavljeno: Sr Okt 15, 2014 10:10 am
Napisal/-a lpmami
Delam šipkovo vino, z zelo majhno količino. Da bi pospešila proces in mi steklenica oziroma plastenka ne bi bila v napoto cele tedne ali kar mesece, sem jo postavila v vedro s toplo vodo in vanjo vtaknila potopni grelec, ki smo ga imeli za akvarij. Mislim, da greje na okrog 40 stopinj. Vsak dan sem premešala z leseno palčko, ker se je ves šipek dvignil na vrh.
Po 12 dneh je šipek padel na dno, na vrhu plava le še nekaj pešk.
Zdaj ne vem, ali naj čakam, da še te padejo na dno ali naj že kar prelijem.
Pa še to: na vrat sem namestila veho._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadjeNazadnje urejal/a lpmami 16 Okt 2014 09:03; skupaj popravljeno 1 krat
Objavljeno: Če Okt 16, 2014 7:36 am
Napisal/-a JR Design
Tudi jaz delam šipkovo vino. Ko šipki potonejo lahko precediš brozgo v flaškon in namestiš vrelno veho. Potem pe je treba čakati kar nekaj tednov, da prevre sladkor v alkohol. Bomo videli kakšno bo. _________________Narava je vsemogočna!
Objavljeno: Če Okt 16, 2014 11:06 am
Napisal/-a lpmami
A zdaj še ni bilo alkoholnega vretja? Kaj se je pa do zdaj sploh dogajalo?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Pe Okt 17, 2014 7:47 am
Napisal/-a JR Design
Kolikor vem je alkoholno vrenje potekalo takoj. Vendar bolj burno in ob prisotnosti drugih mikroorganizmov. Ko namestiš vrelno veho pa poteka vrenje bolj umirjeno in brez dostopa drugih, mogoče škodljivih ( mislim za fermentacijo) mikroorganizmov. Tako vsaj jaz razumem to alkoholno vrenje. _________________Narava je vsemogočna!
Objavljeno: Pe Okt 17, 2014 8:48 am
Napisal/-a metuljc
JR Design je napisal/a: |
Kolikor vem je alkoholno vrenje potekalo takoj. Vendar bolj burno in ob prisotnosti drugih mikroorganizmov. Ko namestiš vrelno veho pa poteka vrenje bolj umirjeno in brez dostopa drugih, mogoče škodljivih ( mislim za fermentacijo) mikroorganizmov. Tako vsaj jaz razumem to alkoholno vrenje. |
Alkoholno vrenje povzročajo (v anaerobnem okolju, brez dostopa zraka, kisika torej) glive kvasovke, ki sladkorje pretvarjajo v CO2 in etanol, ki sta stranska produkta njihove razgradnje sladkorja za pridobivanje energijske valute celic, molekul ATP.
Objavljeno: Pe Okt 17, 2014 2:45 pm
Napisal/-a lpmami
Hja, jaz sem namestila veho, a sem jo vsak dan snela in premešala vsebino. Torej pogoji niso bili čisto anaerobni.
Proti veceru odtocim in poskusim, pa vidim, kako naprej.
Na šipek pa se enkrat sladko vodo..._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadjeNazadnje urejal/a lpmami 18 Okt 2014 23:13; skupaj popravljeno 1 krat
Objavljeno: Pe Okt 17, 2014 3:27 pm
Napisal/-a pep
Po teh receptih sem par krat poskusil napravit vino, pase je skisalo, uporabno je bilo za kis. Mislim, da bi z zelo malo pomoči kemije to bilo bolj uspešno.
Vinobran uniči ocetne bakterije in malo vrelnih kvasovk bi pospešilo alkoholno vrenje, doziranje seveda minimalno glede na količino.
Objavljeno: So Okt 18, 2014 10:41 pm
Napisal/-a Optimist
voda je napisal/a: |
marmelada iz šipka za katero pravijo, da je bogovska in jo delamo že 100letja (vse mamini recepti) na tak način: nič ne čistim "dlačice-saj te v marmeladi naredijo specijalen okus", torej stresem plodove v lonec in dodam dec vode (od oka) ter nekaj sladkorja. ko mal povre s peštalnikom za krompir pomečkam plodove v loncu in kuham naprej. ko se mi zdijo dovolj mehki jih pasiram na jušno cedilo ter dam v čisti lonec in dodam ostalo količino sladkorja, ter kuham do prave gostote. lpvoda |
Voda, kolk je to cukra?_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Objavljeno: So Okt 18, 2014 11:55 pm
Napisal/-a metuljc
Oprtim ist, preden vidi voda tvoje vprašanje: po okusu, če ste sladkosnedni, naj bo skupna količina 1kg sladkorja na 1 kg mase PO pasiran ju, če ne, vsaj za 1/3 manj. Če polniš vroče v kozarčke, ki so pregreti (jaz jih mokre dam v mikrovalovnoi za kake 4 minute, pustim ohladiti ob odprtih vratih pečice do toplih, pokriješ pa s pokrovčki, prevretimi v vodi z dodatkom kisa (pokrovčke dam iz vrele vode na kozarčke), se nimaš česa bati niti, če dodaš še precej manj sladkorja.