Air pruning - oblikovanje korenin z zrakom

Odgovori
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

juglans, tale folija je videti uporabna Smile . Predvsem za večje lonce (kjer bo večina mojih olesenelih rastlin morala preživeti). Kako bi pritrdili dno? Po treba kar kupit eno rolo in preverit njene lastnosti; če se bo dal krog izrezat. Cena ni pretirana.

Metuljc, hvala Smile. Sukanec za delovne obleke bi bil boljši. Viš, se človek sploh ne spomni na vse možnosti.
Bom šla pogledat če ga imajo tudi v našem Hoferju (če rečem možu da greva po en sukanec na Celovško - mi bo namenil "tisti pogled" heheh )
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

A navaden malo debelejši filc pa ne bi bil primeren? prešvoh?
figula

Pri filcu imam tele pomisleke, lahko da se tudi motim:
- pri šivanju bi bilo obvezno uporabiti podlago zaradi raztegovanja pri šivih
- preveč je vodoprepustno
- cena !

Če kdaj najdem kak kos odveč, bom naredila test Smile.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

figula, pod kakšnim imenom se najde to črno tkanino in kje?

juglans, tole je tudi meni padlo v oči... škoda le, ker so vdrtine posamezne in niso celostne navpično navzdol... veš kaj mislim?
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Evo, air pruning root trainerji za drevesa... http://v.youku.com/v_show/id_XNTY0ODE4NDky.html
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Pri čepasti foliji bo kar izziv skonstruirati dno tako, da bo pritrjeno na obod. Morebiti z nekaj improvizacije, predvsem pa s prenovljenimi okviri estetike in delno funkcionalnosti (težava ob prestavljanju rastline) Lahko pa bi celo zadevščino postavili v okrasni ali večji lonec.
Rezati se jo da brez težav.

Morebiti si lahko razdelimo eno folijo med seboj, ker 20m2, kolikor jo je v roli, je za mene vsekakor preveč. (če bi slučajno še kdo rad eksperimentiral)

Težavica, ki jo vidim pri filcu je ta, da se bodo korenine vrastle v filc, zato bo ob presajanju težko ohraniti nepoškodovane konice koreninic. A verjetno le ne usodno, tako da bi bil tudi primeren za poizkus.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Jaz bi čepasto pustil brez dna, delal bi manjše lončke za eno do dve leti iz semena... te lončke brez dna bi postavil na neko mrežo dvignjeno od tal. Me pa zanima kako se krivi in koliko je posledično najmanši možen premer lončka.
figula

zuf, črno tkanino sem lani kupila v Kiku Embarassed , včasih imajo te trgovine dodatne ponudbe in dobiš stvari ceneje.

Sicer pa nima uradnega enotnega imena:
- tkanina za vrt
- tkanina za prekrivanje tal
- tkanina proti plevelu
- tkanina za vrtnine
..........

Verjetno so med enim ali drugo tkanino razlike - bom ugotavljala, ko mi bo zaloga pošla Embarassed .

Je pa tole zanimivo za več semen skupaj:
http://www.vetisa.si/groundgrid

juglans, jaz sem za.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Citiram:
juglans, tole je tudi meni padlo v oči... škoda le, ker so vdrtine posamezne in niso celostne navpično navzdol... veš kaj mislim?

Ja, mi je jasno o čem razmišljaš, vendar.... Z vertikalnimi ovirami se bo korenine še dodatno usmerjalo proti dnu posode. Tu sama višina posode ne igra pretirane vloge, ker je za korenine pol metra ali več zanemarljiva globina, zlasti pa ob ugodnih talnih pogojih. Vsekakor se korenine, ko so enkrat na dnu ne "vračajo" več v višje plasti grude. Enostavno na dnu ustvarjajo "prepleten tepih" korenin in tako ni doseženo kar bi si želeli.

Je pa pri celi zamisli (air pruning) potrebno upoštevati še morfološke značilnosti posameznih rastlinskih vrst, oziroma njihovih koreninskih sistemov. Nekatere vrste tvorijo šopaste koreninske sisteme, med tem ko druge naredijo bolj nitaste korenine, ki so slabše razvejane.
Praviloma so na spletu, kot slikovni prikaz predstavljene vrste z že naravno razpršeno raščenimi koreninami. Recimo, za primerjavo bi v to skupino sodila kakšna solata, mačehe, petunije, ... nasprotno pa so z dolgimi in ne razvejanimi koreninami čebulnice, radič, se mi zdi da tudi figa ....
Vse to v primeru ko izhajamo skozi izgled samih korenin, nasprotno pa to ni tako pomembno, če ocenjujemo vitalnost rastline.
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

figula je napisal/a:
Pri filcu imam tele pomisleke, lahko da se tudi motim:
- pri šivanju bi bilo obvezno uporabiti podlago zaradi raztegovanja pri šivih
- preveč je vodoprepustno
- cena !

Če kdaj najdem kak kos odveč, bom naredila test Smile.

Filc Mengeš je pravi naslov,če se dogovoriš za ostanke je sploh fajn ker so gratis.
Če bi samo malo preizkusila mi pošlji naslov na zs,bom doma malo ostankov nabrala in ti pošljem.Že nekaj časa imam en miks njihov doma,nekaj sem kupila nekaj so mi pripravili ostanke.
Različne debeline in kvalitete.

lp_________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Odgovori