Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Visoke grede

Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Hja, hm.

To so smrekovi fosni, se pravi precej "žejen" les. Kolkor namažem, tolko požre. Po tretji rundi se mi je začelo zdet smešno in sem nehal Smile Bom videl, kako bo jutri.
dafo

Odgovor Napisal/-a dafo »

Zdravo, saj nekako je prav tako. Ko les vpije sredstvo se s tem globinsko impregnira in zaščiti.
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Mi smo kupili kostanjeve fosne za okvir (pol v zemlji, pol zunaj) za plastejak. Je tisti gospod nam svetoval, da namažemo z lanenim oljem.
Kaj pa vi menite? Sedaj je že kar je, sta moj in sin že kupila olje.
Hvala za odgovor in lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
forest727

Odgovor Napisal/-a forest727 »

Že če sam obžgeš del, ki bo v zemlji, maš eno zelo trajno ograjo... Kostanj je en izmed obstojneših lesov kar je možno...

Tako da če ga boš z laneni oljem premazala, bo zelo zelo dolgo zdržal.. Smile

Dlje od marsikaterega drugega lesa...
anci1211

Odgovor Napisal/-a anci1211 »

Menda to olje ni ravno obstojno in bi bilo treba obnoviti premaz na nakaj let.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

dafo je napisal/a:
Zdravo, saj nekako je prav tako. Ko les vpije sredstvo se s tem globinsko impregnira in zaščiti.

Tako sem tudi jaz razumel, samo ni mi ravno jasno, a bo to končno doseženo na 4. ali na 20. premazu Smile
mamy

Odgovor Napisal/-a mamy »

Pri nas smo del lesa, ki je v zemlji, prav tako obžgali; neškodljivo in obstojno.
Robertino

Odgovor Napisal/-a Robertino »

Moje izgledajo takole:

Danes sem napolnil 2, ostale so mi še 4. Tik pod vrh sem natrosil sekance iz bukovih vej, ki so že malo prepereli - menda ne bo nič narobe. Ko se trenutna vsebina posede, bom dodal še vrtno zemljo.

Smrekove letve sem potapljal v Silvanolin za cca 20 minut. Za 6 gred sem ga porabil 35 litrov. Plastično cev za hišno kanalizaijo sem spodaj zamašil z original čepom, cev postavil pokonci, vanjo spustil po 4 letve in dolil Silvanolina, da jih je prekril. Letvice sem obtežil z granitno kocko, da niso silile ven. Tako zaščitene naj bi se uspešno upirale napadu gljiv. V vogalih so letve prevrtane in sestavljene s pocinkano navojno palico, med posameznimi letvami so pocinkane podložke, da se ne tiščijo med seboj in se po dežju hitreje posušijo. Na vrhu je pokrita matica, spodaj, za podstavek, pa betonski tlakovci z luknjo v sredini, kamor pride prej omenjena navojna palica. Na tleh je bradavičasta folija, na straneh zavihana navzor, naredil sem še par lukenj vanjo, na vse pa sem položil geo tekstil, da zemlja ne bo silila ven in mašila lukenj za odvečno vodo. Ob straneh je bradavičasta folija postavljena pokonci, z bradavicami obrnjenimi navzven, spet, da se letvice lahko hitro posušijo.

Letos bom posejal motovilec, radič in vrtno krešo. kaj bo v njih drugo leto, pa bomo še videli.

Površina grede je 1,2 m2.
Nazadnje urejal/a Robertino 27 Sep 2015 22:06; skupaj popravljeno 2 krat
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

super izgledajo, pravo veselje po sejati/saditi vanje palec gor
Robertino

Odgovor Napisal/-a Robertino »

forest727 je napisal/a:
Že če sam obžgeš del, ki bo v zemlji, maš eno zelo trajno ograjo... Kostanj je en izmed obstojneših lesov kar je možno...

Tako da če ga boš z laneni oljem premazala, bo zelo zelo dolgo zdržal.. Smile

Dlje od marsikaterega drugega lesa...

Tungovo olje je nekaj, kar po nekaj nanosih les naredi vodotesen.
Odgovori