Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sklad kmetijskih zemljišč / najem zemlje

forest727

Odgovor Napisal/-a forest727 »

Ja ja, trenutnega najemnika sem pozabil, pardon. Smile
titka

Odgovor Napisal/-a titka »

Tu je link do prostih parcel, ki so na voljo za zakup.

http://www.s-kzg.si/static/uploaded/htmlarea/objave/2016/PPPovInternetObjavaJunijl2016.pdf

http://www.s-kzg.si/si/

Če bo komu pomagalo pri najemu zemlje:

Jaz sem iskala po seznamu objavljenem na skladu KZ. Na 'Portal prostor' sem preverjala proste parcele glede na katastrsko občino in si naredila izbor nekaj zanimivih parcel. S seznamom sem šla oz sem ga poslala svetovalki na Sklad. Ta je objavila na UE in sem se prijavila. Seveda, če bi se še kdo prijavil bi bil problem, sploh če bi imel prednost pred mano (sosed, kmet, ...).

Cca 2 meseca je trajalo od objave pa do izbora. 50 evrov na leto plačamo in to je to, namen za 10 let. Ker je to vrtača in kmetijsko zemljišče 5 kategorije, je na dobrem delu parcele njivca, zraven pa še super piknik plac.

Za iskanje primerne parcele sem res porabila kar nekaj časa, saj Portal prostor včasih dela zelo počasi, ampak se je izplačalo. Parcelo imava v najemu štiri leta in nama res služi na polno.[/url][/url]
javrgar

Odgovor Napisal/-a javrgar »

(2021)
Citiram:
50 evrov na leto plačamo in to je to, namen za 10 let.
za kakšno površino ? Če bi oddal bi ravno kmetijsko zemljišče, v naravi travnik, okoli 3000 m2, na peš razdalji od centra naselja, me zanima koliko bi lahko pričakoval.____________________
titka

javrgar je napisal/a:
(2021)
Citiram:
50 evrov na leto plačamo in to je to, namen za 10 let.
za kakšno površino ? Če bi oddal bi ravno kmetijsko zemljišče, v naravi travnik, okoli 3000 m2, na peš razdalji od centra naselja, me zanima koliko bi lahko pričakoval.

Naša parcela je velika cca 900m2, vrtača je, slabše kmetijsko zemljišče. Znanka plača 50eur za 100m2 na leto, za druge najeme pa ne vem kakšna je cena. Verjetno je odvisno a oddate v enem kosu, ali delite in oddajate več njim. lp
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Zdi se mi, da je najmanjša tarifa 50€. Za 700 m2 sem toliko plačeval. Prej je bilo okoli 15€. Lani je šla cena na 40, letos na 45€ zaradi corone.
titka

tinko je napisal/a:
Zdi se mi, da je najmanjša tarifa 50€. Za 700 m2 sem toliko plačeval. Prej je bilo okoli 15€. Lani je šla cena na 40, letos na 45€ zaradi corone.

Ja, najmanjsa je 50 eur oziroma zdaj znizano, ce najemas od sklada. Privat najem pa je nekoliko drazji.
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

Spet je prišel čas, ko mi hodijo po glavi razne njive v moji bližini, torej na obali.
Soseda ima v najemu zemljišče od sklada. Obdelujejo samo manjši delež v bližini hiše in ostalo nič. Torej govora je o 4.000m2.
Po pogovoru z njo, bi bila pripravljena prepustiti meni obdelavo in plačevanje, če bi ji 1x letno sfriziral njen vrtiček, kar seveda ni noben problem.
Ker je zemljišče dovolj veliko, bi posadil nekaj sadnih dreves in ostalo za pridelke, kot so krompir, čebula, česen, to kar doma nimamo, ker je vrt premajhen. Ker je na parceli vrisan tudi manjši objekt ki je v slabem stanju, bi tam naredil tudi kokošnjak, če bi se dalo.
Sedaj pa vprašanje:
Kako se dogovoriti na skladu, da jaz prevzamem to in mi ne vskoči nekdo s statusom kmeta iz drugega konca Slovenije? Kot vemo, dajo taka zemljišča na oglasno desko, ki je vidna tudi na spletu.
Seveda je možnost, da obdelujem jaz, soseda pa ima dalje v najemu in ji vračam vplačno.
Problem bi nastal, če se sosedi kaj zgodi in ni več uradnega najemnika. Torej vsa vlaganja bi šla v nič, ker bi me takrat lahko prehitel vsak s statusom kmeta.
Pa tudi, sam pri sebi, sem si rekel, da nikoli več ne bom obdeloval zemlje, ki ni vsaj v najemu napisana name.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Peter, ne moreš se dogovoriti na skladu. Vsaj sklad v MS je ne-koruptiven Smile. Status kmeta ima prednost.
Spremljaš objavo in se poskušaš dogovoriti z morebitnimi ostalimi vpisniki, če so pripravljeni odstopiti od prijave na razpis. Se zna zgoditi da tudi za neko denarno nadomestilo.

Midva sva imela vpis na del parcel, ko "smo viseli" na občini. Prejšnji lastnik je pokličal župana, on pa "vsiljivce", ki so odstopili še isti dan. Neke take veze se mogoče lahko poišče ....
Odgovori