Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Projekt - NJIVA

zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

crtj je napisal/a:
Pri filmu, ki sem ga prej omenil, me je začudilo to, da daje tudi kar svež les na zemljo - zakaj - ker pri procesu kompostiranja žagovina pobira dušik iz zemlje (pri mojem prvem kupu tega ni bilo, ker je bila žagovina na plahti - tako je naneslo, ker je pač bila na šodru v dvorišču).

Če bi sekanci bili vmešani v zemljo, bi porabljali dušik. Na površini tal se to ne zgodi, ker so v stiku z zelo malo površino tal, za razkroj pa sekanci porabljajo zračni dušik, ki ga je več kot dovolj.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Kravzlj je napisal/a:
Ne bi vsega zastrl naenkrat. Sem že večkrat poskušal doma, pa mi ni zneslo.

Se podpišem!
Začni z zastiranjem na manjši površini.
Bolje tam dobro zastreti in tudi kasenje imeti na tej isti površini dovolj zastirke ter površino ohraniti brez plevela in v dobrem stanju.
Bo veliko bolj učinkovito.
Tudi sam sem že dostikrat zaj... ker sem imel zastirko na voljo, pa sem zastrl neko površino, kasneje pa ugotovil, da nimam dovolj materiala za sproti.
Manj je več!

Prinos zastirke za manjšo površino, ostalo pa gojenje zastirke na licu mesta.
Smo v novi sezoni soborci, kar se tiče njive brez prekopavanja, bomo že nagruntali!
Sem se čisto podobno lotil, manjšo površino sem debelo zastrl spreprelim listjem in senom, v prihodnjih dneh bom pa čim več površine pokril, da ne bo imela svetlobe.
Uporabil bom karton, folijo, filc in podobno.
Cilj je zamoriti travo.
V marcu bom te stvari umaknil in na to površino posejal žito, ki mi bo služilo za zastirko na licu mesta, ki jo bom v maju prelomil in v njo sejal ter sadil.
Nazadnje urejal/a zuf 08 Jan 2015 01:36; skupaj popravljeno 1 krat
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

aladin je napisal/a:
Masanobu Fukuoka pravi, da je detelja ena boljših zstirk in zelenih gnojil hkrati.

Kar se zastirk tiče je predvsem odvisno kaj gojimo in na kakšni površini. Kombinacija detelje in ozimnega žita je super zelena zastirka za kulture, ki grejo kasneje na njivo ala paradižnik, paprike, buče ter nimajo problema, če detelja kasneje zrase nazaj.
Ker govorimo o njivi brez prekopavanja, se zeleno gnojilo ne vkopava v zemljo ampak se reže ali polomi, slednje zelo dobro deluje pri žitu.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

zuf je napisal/a:
Če bi sekanci bili vmešani v zemljo, bi porabljali dušik. Na površini tal se to ne zgodi, ker so v stiku z zelo malo površino tal, za razkroj pa sekanci porabljajo zračni dušik, ki ga je več kot dovolj.

Ja, sem se potem razgledal, da v tem primeru "kuri" samo na površini stika z zemljo, kar ne škodi ukoreninjenim rastlinam.
Odgovori