Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Laurus nobilis - navadni lovor

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Lovor je dvodomna vrsta, zelene kroglice so nezreli plodovi (zreli so črni) ženske rastline, ki jih na moških seveda ne more biti.
Raznolikost znotraj vrste je lahko velika, zato le oblika listov za zanesljivo določitev ne more biti zadosti. Na velikost rastline seveda vplova njena starost, tla in oskrbljensot s hranili, osončenost/zasenčenost rastline, če jo obrezujemo ali ne,.......
Če je bila tvoja rastline kot sadika kupljena, je morda, a le morda možnost, da imaš prav, sicer ne, saj pri nas zagotovo ta vrsta ne raste.
Če tvoj lovor nima plodov, je ali premlad ali raste v preslabih razmerah ali pa je moška rastlina.
Če je lovor veliko drevo, je seveda prenočišče ptic, mala okrasna drevesca to zagotovo ne morejo biti.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Zadnja leta nabiram lovor na otočku pri Rovinju. tam so vseh velikosti, od mini rastlinic do velikih dreves. Eni imajo robove valovite, eni ne. Tudi bunkice so.

nabiram pa tako, da od vsakega grma, drevesa, odrežem par listov. zanimivo, da jih nekaj žre, ker so naluknjani. Nekateri imajo tudi bolne liste, ampak se toliko ne poglabljam vanje.

Sem pred časom kupila lonec, kjer je bilo več rastlin. Podarila, sama posadila v kot rastlinjaka in na prosto. Dolenjskega mraza ne prenese, v plastenjaku pa odlično raste, ampak ga ne obrezujem, ker sklepam, da je bolj aromatičen sredi morja._________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Dobila sem veliko vrečo lovorjevih listov in zdaj ne vem, kako naj jih porabim. Po en do dva lista lahko uporabim pri kuhanju, lahko bi od jeseni dalje vsak dan kuhala čaj, nekaj ga lahko uporabim za lovorjevo olje, pa jih še ne bo zmanjkalo.
Še kakšna ideja?
metuljc

V vrečkah v omare, odganja molje. List ali 2 k rižu,.....menda vonja ne marajo razni žužki.
Za spletanje lovorjevega venca je pa iporaben svež žal s tem ne bo šlo. Laughing Cool Wink
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Narediš darilne vrečke za novoletna darilca. Jaz sem si s časom ustvarila krog odjemalcev, ko jeseni porežem grm. Vedno so ga nadvse veseli. Vsi trdijo, da je vonj čisto nekaj drugega, kot ga imajo tisti, kupljeni v trgovini.

Še nekaj: če so lovorjevi listi posušeni na hitro v sušilcu na 35 °C, še dolgo obdržijo lepo zeleno barvo. Na zraku sušeni neprimerno hitreje porjavijo.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Plamenka, pa na Gartlčevo tombolo ne pozabi. Jaz bi bila prav vesela vrečke tega listja, ker je vonj takega listja res svetlobna leta boljši od kupljenega._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
Plamenka

Super, hvala za vse ideje. Wink
sončece

Odgovor Napisal/-a sončece »

Kdor za pranje oblacil ne uporablja mehcalca, lahko za svezino doda lovor kar med cunje. Jaz ga dam v mrezico, da ne mi ne drobi po cunjah._________________Smeh je sončni žarek duše.
Uporabniški avatar
Plamenka

Soncece, super!
metuljc

sončece je napisal/a:
Kdor za pranje oblacil ne uporablja mehcalca, lahko za svezino doda lovor kar med cunje. Jaz ga dam v mrezico, da ne mi ne drobi po cunjah.

Tole bom pa uporabila, morda že jutri.
Odgovori