Stran 3 od 47
Objavljeno: To Okt 08, 2013 7:06 pm
Napisal/-a muha
Še tukaj ponovim obvestilo:
Ravnokar me je Furman obvestil, da je na hipodromu Ljubljana-Stožice (Mala vas 15, v bližini Ruskega carja) moč dobiti in zastonj odpeljati že nekoliko preležano slamo, zelo primerno za jesensko pripravo gred in zastirke.
Geslo: kdor prej pride, prej melje .
Objavljeno: Če Okt 10, 2013 12:51 pm
Napisal/-a labia
Heh, letos sem se pa odločil še malo poeksperimentirati. Poleg klasičnih zastirk bom preizkusil oglje.
Pripravil sem si več različnih zastirk. Z drobilcem vej sem pripravil sekance, nabral sem listjeter pripravil kup. Skuril čuda vej in jih predno so prešle v pepel polil z vodo, da sem dobil zoglenele koščke. Seveda sem pripravil tudi slamo, kompost iz kompostnika in celega vraga, da se še sam ne spomnim vsega.
Del kupov je videti tako:
Mlete veje:
Kup listja:
Oglje:
Za čez zimo imam dober občutek, da bo oglje krasen izolator poleg slame in sem ga potaknil na gredice:
V plastenjaku, kjer sem prej imel paradižnike sem sedaj dal radič in različne solate in seveda oglje ter slamo, ki bosta blažila nizke zimske temperature, ob hudem mrazu pačez pride še koprena:
Za poskus sem oglje privoščil tudi jagodam. V dveh tednih so krasnega listja, bolje kot tistim brez te zastirke:
Nekaj sekancev je šlo k trti in vrtnicam:
Vseh fotografij niti ne bom dal, ker jih je preveč, so pa različne zastirke in kombinacije različnih rastlin.
Sedaj pa ostane samo še da vidim spomladi, kako se je kaj obneslo.
Objavljeno: Če Okt 10, 2013 4:30 pm
Napisal/-a juglans
solato in radiče si pa lepo počesal, ni kaj. Drugače pa zanimivo tole s sekanci in ogljem.
Objavljeno: Pe Okt 11, 2013 10:34 am
Napisal/-a labia
Ja, juglans imaš prav. Res bo zanimivo. V bistvu je oboje podobno. Razlika je v tem, da bodo sekanci čez čas razpadli in jih bodo različni organizmi predelali. Oboje je dobra temperaturna zaščita pozimi in poleti, v poletnih dneh koristi bolj za zadrževanje vlage.
Predvidevam, da je oglje v vseh ozirih boljše. Je bolj porozno in akumulira lahko več vlage, tudi temperaturno je predvidevam boljše, ker je podobne strukture kot siporex, ki je odličen temperaturni izolator. Dodaten plus je, da je bolj obstojno.
Tudi v primerjavi oglje-lubje, mislim da je oglje boljše saj ne vsebuje smol, ki jih ima lahko oglje iglavcev. Bi rekel, da verjetno tudi nima tudi efekta zakisanja. Poleg tega je sigurno brez možnosti za kakšno bolezen, saj je v bistvu sterilno. Skratka nekaj podobnega perlitu ali vermikulitu.
Bom videl, kaj bo se bo pokazalo čez čas.
Objavljeno: Pe Okt 11, 2013 11:09 am
Napisal/-a Aye-Aye
o, labia, kako si bil priden. Mi je všeč tvoje poizkušanje, le glede oglja, ki so ga med drugim že tudi uporabljali Amazonski kmetovalci. (Terra preta, ki so jo ustvarjali 450 l pred n.š. in še 950 n.š ima debelino 2 m. V tisočih letih je rodovitnost ostala, jo še sedaj kopljejo in prodajajo za kompost.) V glavnem o biooglju smo že nekaj govorili na onem forumu, oglje je tako učinkovito, prav zaradi svoje poroznosti in sprejme ob svoji čistosti, kot praviš je sterilno, v sebe tisto kar najprej dobi v svoji okolici. Tako je najbolj smiselno, da se ga inokulira z dobrimi mikroorganizmi, saj tako vemo, da je vase sprejel nekaj dobrega, saj sploh v jesenskem času lahko ob tej mokroti in ostankih bolezni v tleh, pridejo vanj tudi slabi mikroorganizmi. Jaz uporabljam kar tekočino iz organka, gnojenje + mikroorganizmi. Ti pa bi lahko uporabil kompostni čaj, kar bi verjetno tudi ne bilo slabo.
Objavljeno: Pe Okt 11, 2013 11:13 am
Napisal/-a aladin
Bojca Januš precej piše o oglju, se splača preletitei http://permakulturazatelebane.wordpress.com/
Objavljeno: Pe Okt 11, 2013 12:01 pm
Napisal/-a labia
Ja, Aye-Aye spomladi bom pričel zalivati s tem kompostnim čajem, čeprav nebi škodilo tudi sedaj kaj kuhanja in zalivanja, da se mikroorganizmi naselijo in namnožijo.
Edini problem vidim v črni barvi oglja, ki bi se v poletju močneje zagrelo zaradi črne barve. Zato mislim spomladi vse skupaj malo vmešati v zemljo in potem pokriti s slamo, ki bo poskrbela za nižje temperture pod njo.
Vse skupaj je pa v bistvu v fazi preiskušanja. Različnega materiala sem si pripravil dovolj tako da bodo rastline kar vriskale od veselja, ko jim bom ponudil vse to. Seveda ne bo manjkal tudi kompost iz kompostnika.
Počasi se bližam dobrim pogojem. Že letos sem imel kup glist v zemlji in na srečo tudi vsaj dve mali žabici v plastenjaku. Tako se mi zdi, ker je bila velikost različna. Čez dan so se skrile pod slamo, zjutraj sem jih pa večkrat videl.
Nekako naj bi to pomenilo, da jim okolje ustreza in da ni "strupov" ali neugodnih pogojev.
Vsekakor pa bom naslednje leto tedensko zalival s kompostnim ( biogrena raztopljena v deževnici) čajem. Poskusil pa bom tudi z drugimi "prezračenimi" čaji.
Dela bo kar veliko, je pa veselje ker vem, da grem po pravi poti.
Oglje sem si pripravil tako, da sem kup obrezanih vej zažgal in v fazi, ko je bilo polno žerjavice, sem vse skupaj zalil z vodo.
Če bi pustil, da pogori do konca bi imel samo pepel. Tako pa je ostalo kup koščkov, ki so ostali kompaktni. kakšem je tudi malo manj zooglenel, kar pa nič ne moti.
Na prvi fotografiji se vidi kdaj sem zalil goreči kup ( žerjavico):
Na drugi fotki pa je kup, ki sem ga z grabljami malo skupaj spravil, po zalivanju. Materiala je dovolj, ki sem ga raztrosil po vrtu, okoli grmov, itd.....
Objavljeno: Pe Okt 11, 2013 4:38 pm
Napisal/-a Aye-Aye
labia je napisal/a: |
Vse skupaj je pa v bistvu v fazi preiskušanja. Različnega materiala sem si pripravil dovolj tako da bodo rastline kar vriskale od veselja, ko jim bom ponudil vse to. Seveda ne bo manjkal tudi kompost iz kompostnika. Počasi se bližam dobrim pogojem. Dela bo kar veliko, je pa veselje ker vem, da grem po pravi poti. |
, tole me pa zelo veseli.
Samo še nekaj o pripravi biooglja morda za drugič. Ali še bolje kuhalnik biochar tudi tega lahko izdelate sami, najbolje je, če energijo kuhalnika izkoristite še za kuho, da ne gre energija v nič. Če v google odtipkate bio stove making, dobite še kup nasvetov. Jaz zdaj na njem pečem kostanj in je prav zanimivo.
Objavljeno: Pe Okt 11, 2013 10:55 pm
Napisal/-a zuf
labia, sam razmišljam kako imeti od zgodnje spomladi, ko gredo prve rastline not, pa tam nekje do začetka poletja, čim manj zastirke na vrtu.
Na začetku celo nič, da se zemlja čim prej zagreje in da ni vse skupaj prevlažno, sploh pri takšni pomladi, kot je bila letošnja.
Evo oglje!
Na tvojem mestu bi oglje kot zastirko uporabljal vse tja do konca pomladi.
Sploh pa za toploljubne rastline (paradajz, paprika ipd.) globoko zastirat na začetku ni dobro, preveč vlage, premalo toplote.
Na koncu pomladi, začetek poletja, takrat pa.
Objavljeno: Pe Okt 18, 2013 11:52 am
Napisal/-a TwityPity
Še ena lista, kjer je kar nekaj idej, kako skuhati oz. pripraviti oglje: http://biochar.bioenergylists.org/Making_BioChar
Sam sem to preizkušal dve leti nazaj, in sploh ni neka znanost, delal pa sem po principu TLUD (top-lit updraft gasifier). V notranji "sod" naložiš material oz. vrtne odpadke za oglje, v zunanjem pa zakuriš, in tako se v notranjem sodu s pomočjo pirolize material skuha in nastane oglje.
Sej tisti kuhalnik ki ga promovira Bojca Januš izgleda "fensi", ampak meni se zdi premajhen za večje količine "odpadkov", poleg tega pa še precenjen.
TLUD se mi zdi še vedno najboljša rešitev, saj lahko skuhaš tudi še napol mokre "odpadke".