Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Acer - javor

MaryT

Odgovor Napisal/-a MaryT »

Hvala za vse odgovore.

Postavljen je še ravno tam, kjer je od kar je nasajen. Torej v zavetrju . v vogalu med vhodom, ki je pomaknje malo naprej in ostalo hišo, če si lahko predstavljate.
Dobi ga jutranje sonce in tudi preko poldneva, kasneje pa je v senci.

Lep, sončen dan vsem,
M
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

juglans je napisal/a:

Listno gnojilo kaj prida ne bo koristilo, če ni listja. Olesenele vejice slabo sprejemajo hranila, še slabše pa jih transportirajo. Kot zanimivost, blagodejen učinek foliarnih gnojil na steblih in poganjkih se lahko doseže na zelenih (neolesenelih) rastlinah, na lesnatih pa ne.

Spet vem nekaj več Very Happy . Računala sem, da bi delovalo preko lubja Embarassed .

Več glav, več ve Very Happy .

MeriT, očitno je res nekaj narobe z njim. Jaz bi ga potegnila iz lonca, pregledala korenine in če so te žive (ne rjavkaste, od katerih se povrhnjica kar vidno guli ..) bi ga presadila v nov kvaliteten substrat za necvetoče rastline, recimo Asef in podoben nivo. Ča pa izgledajo sumljivo, si preberi, kaj sta predhodnika napisala o prvi pomoči za korenine.

Leta nazaj sem imela podoben problem z ušmi na hibiskusu in in zemlje ob presajanju iztresla za celo farmo ogrcov. Takrat jih še nisem ločina na "dobročudne" in "zlobne" Wink Laughing , zato ne vem, katere sorte so bili.
MaryT

Hvala za nasvet. Ga še danes sezujem, pa bomo videli ;)
Sporočim.

Lep dan,
M
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Mene veseli, da naš novi javorček ne kaže težav prejšnega, ki je zelo kmalu v poletni vročini dobil totalno posmojene, zrolane liste. Upam da nisem preoptimističen Rolling Eyes .

Razmišljam pa da posadim en res miniaturni javorček, samo nekaj 10 cm visok, na skalnjak. Ima kdo kaj izkušenj? predvsem, se obnesejo na celodnevnem soncu?

LP_________________mfranc
MaryT

Kot rečeno, javor-ček sezut. Prst je bila res preveč mogkra, saj sem ga očitno preveč zalila, ker sem prvo mislila, da mu manjka vlage - toliko, da je izpod posode pritekla voda...

Našla sem še neke čudno majhne žverce

https://lh6.googleusercontent.com/-lWuYL0XEyEk/U3PGi_PWbtI/AAAAAAAAH5g/zhbD2CcthVc/w398-h530-no/IMG_20140514_173945.jpg

So one vzrok problemom?

Pustila sem sezutega, da se malo presuši. Danes ga imam namen posaditi v popolnoma nov substrat. Je lahko za balkonske rože ali ni ustrezen? Bi bilo potrebno posodo sprati z vodo ali ni potrebno, je kar težka za prenašati...

https://lh5.googleusercontent.com/-Vl6AYpHlI1o/U3PGmeon22I/AAAAAAAAH5w/k95EbS4KlqQ/w398-h530-no/IMG_20140514_175313.jpg

Je možno, da so se žverce naselila zaradi lubja, ki sem ga dodala čez zimo, namen je bil za izolacijo ;)

Vem, veliko vprašanje in hvala vsem za hitre in zelo uporabne odgovore.

Lep dan,
M

P.s.: Upam, da se slikce vidijo[/img]
mfranc

MaryT, tale živalca mi ni čisto nič znana, kje točno pa so bile? Najbolj me spominja na volnato belo uš.

Če si javor že presadila, je tako že passé Rolling Eyes . Pa vendar; zemlja za rože ni zemlja za drevnine, kaj hujšega se ne more zgoditi, samo ne več gnojiti javor. Dodatnega gnojenja ne rabi!

Sem pa razmišljal, kako imaš korito primerno za odtok vode - v tvojem koncu ima dež mlade ... Cool .
Sam bi pazil na dober odtok, zemljo pa napravil bolj propustno, ali s peskom ali s perlitom. Ali z obema.

MaryT

mfranc

Hvala za nasvet. Sem ponovno nasula pesek na dno korita (bolj debel, ki ga imam sicer okoli hiše) in prst zmešala z mivko. Upam, da bo ok.

Te žverce so v zemlji - le to imam še vedno v samokolnici, ker ne vem kaj naj z njo.

Drevo je v veliki okrogli posodi, preko poletja sem imela okrog drevesca še nove gvinejke, preko zime pa sem le te odstranila in dodala kupljeno lubje po vrhu.

Vse skupaj je pod streho, tako da občasno zalivam.

Lep dan,
M
lilija

Odgovor Napisal/-a lilija »

Imam kar nekaj izkušenj- slabih in dobrih z javorji.Predvsem sem ugotovila, da je bolje kupiti sicer malo dražji javor v drevesnici, ker s tem ni problemov z vzgojo,ostali kupljeni v "marketih"pa mi noben ni preživel dalj časa kot leto .

ACER PALMATUM-DISSECTUM

Ta je najstarejši- rdeč in star 15 let

Acer palmatum crispifolium star 8 let idealen za obrezovanje in bonsaje.

ACER GINNALA-dišeči madžurski javor z ravnokar novo frizuro po cvetenju.

Moj najbolj trpežni v 8 letih 3krat presajen po vrtu, si vedno opomore.

ACER PALMATUM ANTROPURPUREUM-lansko pomlad izkopan že tretjič,močno porezane korenine,v jesni po suši je izgledal kot kandidat za kompost,zdaj se pa že obnavlja.Posušene veje bom pleti porezala in bo čez par let spet kot nov.

Samosevc iz gozda star že 12 let, obdelan kot bonsai, vendar letos še ni prišel na vrsto, pa se očitno ne sekira.

Acer platanoides -Crimson King star 14 let je moj največji javor v vrtu.Najprej cveti s krasnimi zlatimi cvetovi, potem razvije škrlatno rdeče liste, ki pa poleti zelo potemnijo v temno rdečo, ki v jeseni porjavi.Prva megla pa liste uniči,siva plesen._________________Lep dan in uspešno delo.
mfranc

Križanje javorjev?

Danes sem moral opleti tale javorček, ki je zrastel na gredi z lonicerami.

Je možno, da se je skrižal? Mladi listi so izrazito vinsko rdeči, se mi pa tudi zdi, da javorčki radi potegnejo na rdeče Rolling Eyes .

Za primerjavo, tale spodaj je podoben vsem, nekaj deset jih vsako leto populim. Brez pordečenih listov ...

mfranc

Sonce se poslavlja od javorja na predhišni zelenici

Ga že ni več Wink

_________________mfranc
Odgovori