Stran 3 od 21
Objavljeno: So Maj 30, 2015 1:39 am
Napisal/-a Garden-ja
Brez skrbi, pri meni je tudi zelenjavni vrt in sadovnjak, v okolici pa res dvomim, da bi nasli kaksna konkretna zelisca. Vrtnice bodo dejansko v tistem casu ravno odcvetele.
Saj pravim, povejte, kaj naj se pripravi, jaz niti ne vem, kaj te kratice pomenijo.
Bi me pa veselilo, ce bi naredili tudi bokasi._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Objavljeno: So Maj 30, 2015 3:31 am
Napisal/-a figula
Eppur si muove
Lokacijo imamo, uskladiti moramo še čas.
Jaz lahko prinesem:
- za pripravo bokašija: otrobe, EM, sladkor
- tehtnico, merilni valj, kakšno skledo, nekaj kozarcev ...
- posodo za praženje lupin, gorilnik, nekaj malih školjk, če se bo kaj jajčnih lupin nabralo
- gabez, bezek listje, divji pelin, repinec listje, ... grem po gozdu in ga malo posmukam
- če se bo origano kaj razrastel ... kot zdravilo
Verjetno lahko vsak prinese kaj kozarcev zase in/ali črne vrečke (?), kamor bi mogoče lahko dali fermentirat bokaši ... kako ste naredili na prejšnjih delavnicah?
Garden-ja, vrtnice bomo tudi porabili, če se jih bo lahko kaj na koncu cvetenja žrtvovalo ... to bi bilo za cvet in plodove. Prav zanima me, kakšen ferment (ph in vonj) bo nastal. Ker me mika tudi bolj "ljudska" uporaba takega pripravka (saj veste, me že nekam nese )
Fino je imeti kaj večjih in manjših posod/škafov/lavorjev za pripravo in posode/kozarce za vlaganje/plastenke za fermentacijo oz. shranjevanje .... če ima kdo viška domačega kisa za pripravo kalcij/fosfor zvarka, .... če lahko kdo prinese kak liter morske vode ... lahko tudi kakšno ribo aja - ali pa ne, da spet ne pretiravam
Je po moje brezveze delat 3 FPJ-je, ker se jih dela po istem principu in si jih lahko kasneje vsak naredi doma, zato naštevam vse sorte surovin za različne čarovnije.
Prinesem še nekaj narejenih zvarkov za pogledat, povohat in poskusit
Mogoče se spomnim še česa.
V juniju imam na voljo prva 2 vikenda (se pravi sobota 6. in 13.) , potem jo mahneva na dopust.
Objavljeno: So Maj 30, 2015 8:38 am
Napisal/-a Garden-ja
Super.
Ta prvi vikend v soboto ne morem, imamo dva rojstna dneva in bi mi bilo logisticno prevec.
Drugi vikend lahko soboto ali nedeljo.
So vrtnice lahko posusene ali morajo biti sveze?
Poskrbim lahko za vse potrebno za prostor, torej pripravim:
- mizo v sencki za NAJVEC 12 ljudi, stole, kozarce, sok/voda,
- zelenjavni "narezek", plasticne kroznike in pribor, za kaj prigriznit,
- gorilca ni treba nosit, je kuhinja v blizini, prav tako ves kuhinjski pribor (tehtnica), merilnik imam kozarec s crticami na ml.
- ribo lahko kupim, da je ne boste tovorili od dalec, ali pa kdo od Primorcev, ene petnajst jajcnih lupin bi se naslo do takrat, skoljk imam v izobilju, origano tudi je, poleg njega se nekaj melise in dve meti, ki izrascata, ker sem ju ze enkrat rezala za susenje.
- imam rozmarin, zajbelj, ananas zajbelj, cesnovo travo, tisto kitajsko zelisce joagulan al kako je ze, stoletno cebulo, pehtran, timijan in pelargonije od zelisc.
Vsak od vas bi prinesel s seboj nekaj hrane, ce je koga volja rostiljat je tudi zar ampak name ne racunajte, "mocno pijaco" v stilu pivo ipd, ker tega nimam, ce bi kdo, skratka, kar bi radi jedli in pili ali ponudili drugim.
Prav tako bi vsak prinesel to, kar potrebuje, da izdelano nese domov.
Za izdelavo na mestu nimam vecjih skafov, morda pa si lahko sposodim vinske od oceta?
Imam ene dve kadicki, tisti za umazano/oprano perilo okoli nosit in ene dve mali vedri, okoli 20l.
Predlagam, da tisti, ki se na izdelavo preparata razumete, napisete ime in potrebne sestavine in pripomocke, potem pa si potrebno razdelimo.
Casovno si lahko vzamemo ves dan, mojadva bosta sla v gore.
Upostevajte, da je dogajalni prostor hisa, terasa in recimo temu kolikor toliko urejen primestni vrt, v okolici je nekaj njiv in travnikov.
In se enkrat, ker si ne zelim zamer in bi mi bilo neprijetno, ce bi komu morala reci ne, vec kot 12 + en moj gost in Peter, ce bosta prisla, ljudi tezko sprejmem, ker ni dovolj prostora, njive pa zal nimam.
Zacnemo pisat seznam? _________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Objavljeno: So Maj 30, 2015 1:25 pm
Napisal/-a figula
evo, zmanjkalo zanimanja vseeno, pogovarjamo se dalje, pa če se bo/ne bo delavnica uresničila - kdaj, kje, zakaj, kako ...
Garden-ja, za te pripravke morajo biti surovine sveže. Iz suhih vrtnic bomo domislili druge načine uporabe.
Gorilec je potreben, ker žganje lupin smrdi, pa ti raje ne bi kontaminirali kuhinje .
Malo me je zaneslo z ribami , sem pozabila na morebitno zoprnost pri njihovem procesiranju - namreč treba jih je zmleti v kakšnem mikserju. Če bomo imeli elektriko zraven, lahko prinesem svojega, ki ga imam za take namene.
Posod imam dosti, lahko pritovorim s seboj. Da ne vlačimo uležane vode, bi bilo fino, če bi pripravila nekaj plastenk vsaj 2 dni prej, da klor izhlapi.
To je pa to. Če je še interes ali je nastal nov interes - napišite.
Objavljeno: So Maj 30, 2015 2:05 pm
Napisal/-a Plamenka
Zanimanje je, vsaj z moje strani, samo ne vem, če bom lahko, ker do konca junija ne morem vnaprej nič načrtovati, ker je polno raznih dogodkov. Za nekatere okvirno že vem datume, a se včasih kaj prestavi, odpade ali pride kaj novega. Tako da določite datum, potem bom pa videla.
Meni bi bilo veliko lažje kak vikend julija ali avgusta ali pa v začetku septembra, takrat mi ni problem rezervirati določen datum.
Objavljeno: So Maj 30, 2015 2:16 pm
Napisal/-a Gringo
Garden-ja je napisal/a: |
Gringo ima v bližini veliko njivo ampak brez ostale "infrastrukture". Ne, Gringo? |
Seveda lahko tudi pri meni na njivi.
Kot si pa sama ugotovila vode, elektrike ipd. ni.
Je pa super senca.
Pokošeno pod kakijami, kot v Arboretumu.
Parking bomo našli ostalo pa organizator.
Vidim pa da se kar razpisali od tega tvoje komentarja, moram prebrati.
Moja lokacija pa je (še enkrat) seveda na voljo.
lp
Gringo
Objavljeno: So Maj 30, 2015 2:52 pm
Napisal/-a Garden-ja
Elektrika je na terasi, dezevnice je polno v stirni, lahko jo pa dam tudi v plastenke prej, ni problema.
Med tem sem nasla se tam nekje 10m2 gole zemlje, sem pozabila na strelske jarke mojega sina tako da ni samo zemlja ampak tudi fajn velika luknja v tleh. Ampak mesat bi morali tako, da ne prevec sprica, ker je tik ob hisi.
Gringo, nate sem bolj mislila, da bi k tebi dol skocili kaj premesat, ce se rabi vecji prostor, sedimo in pogovarjamo in zapisujemo pa lahko komot pri meni.
Ene par prostih mest je se, ce ne bo interesa ga pac ne bo, ce nas je osem tudi to ni malo. Ostali, ki ste se javili, ste se za in vam datum ustreza?
Aja, pridejo v postev tudi alge?
Konec avgusta in septembra zame odpade, z zacetkom solskega leta je prevec dela. Poleti pa hm... pri meni je zelo ampak res zelo vroce. Tudi v senci. In si tezko predstavljam, da ne bi vsaj polovice dneva prezivela v morju.
Meni bi bolj pasalo zdaj. Neglede na to, kje smo.
Sicer pa, se vedno se lahko sestavi seznam potrebnega in se potem organizira na hitro.
Obstaja se moznost najem prostora nekoliko v zaledju, ki ima vso potrebno infrastrukturo z zarom, hladillnikom, wc itd, primeren je za okoli 50 ljudi, najemnina pa je 100€.
Vendar bi nas za tako srecanje moralo biti res veliko._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Objavljeno: So Maj 30, 2015 3:06 pm
Napisal/-a Gringo
Garden-ja je napisal/a: |
Drugi vikend lahko soboto ali nedeljo.
|
Tudi meni bi naslednji teden pasal kljub dežurstvu.
Lahko pa tudi teden 13-14. junij.
Sem že obvestil Parangalusa, ki je tudi sam poznavalec te tematike.
Ne vem kaj je z VinkomZ "severnim" Primorcem.
Toliko o datumu z moje strani
lp
Gringo
Objavljeno: So Maj 30, 2015 3:33 pm
Napisal/-a figula
Torej zaenkrat nastavimo datum: 13. junij pri Garden-iji oz. njeni okolici
Garden-ja, alge su super!! Če imaš štirno, seveda ni treba pripravljati plastenk . Mešamo bolj na počasi in ne šprica prav daleč naokoli
Objavljeno: So Maj 30, 2015 4:34 pm
Napisal/-a juglans
Meni datum (13.6.) načeloma ustreza, upam pa le, da ne bo do takrat že nastopila peklenska vročina. Vsekakor bi se želel izogniti vročini.
Prinesem lahko jajčnih lupin (mučos) in ponev za praženje.
Za pogledati lahko prinesem kakšen že pripravljen FPJ.
Ostalo pa se še dogovarjamo.