Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Dimljenje čilija
@mfranc bi mi lahko poslikal vse sestavne dela tega tvojga fish smokerja da vidim če lahk kj doma spacam. Kako pa to sploh deluje? Pri tem nisem najbolj prepričan. Vem pa kako pa delujejo navadne dimnice za emso. Jo imamo tud mi doma. Spodaj so gorilci z špiritom na nasledni etaži pa žaganje? Kako se potem sploh žaganje začne dimit?_________________LP seba993
Seba, več kot je razvidno iz teh filmov, je skoraj nemogoče prikazati.
https://www.youtube.com/watch?v=te6k_b7BCbo
https://www.youtube.com/watch?v=wJlpsInYWoQ
https://www.youtube.com/watch?v=SsrllS-3Hk8
Te dimnice so čisto enake kot moja; razlika je samo plošča nad žaganjem. Tu so manjše, ovalne, ki zaščitijo samo les, žaganje pred kapljanjem. Moja plošča je veliko večja, naj bi ščitila pred umazanijo celo dno smokerja.
Enkrat bom iz domačih virov pločevine izrezal tak manjši oval, da vidim, če je efekt dimljenja kaj večji ... .
Kak teden nazaj sem napravil dimljeno omako iz zadnjih jalapenov, z namenom da je to družinska omaka, z malo skovili.
Ni kaj, dimljenje je velika dodana vrednost!
LP_________________mfranc
https://www.youtube.com/watch?v=te6k_b7BCbo
https://www.youtube.com/watch?v=wJlpsInYWoQ
https://www.youtube.com/watch?v=SsrllS-3Hk8
Te dimnice so čisto enake kot moja; razlika je samo plošča nad žaganjem. Tu so manjše, ovalne, ki zaščitijo samo les, žaganje pred kapljanjem. Moja plošča je veliko večja, naj bi ščitila pred umazanijo celo dno smokerja.
Enkrat bom iz domačih virov pločevine izrezal tak manjši oval, da vidim, če je efekt dimljenja kaj večji ... .
Kak teden nazaj sem napravil dimljeno omako iz zadnjih jalapenov, z namenom da je to družinska omaka, z malo skovili.
Ni kaj, dimljenje je velika dodana vrednost!
LP_________________mfranc
HLADNO PREKAJEVANJE
Na internetu sem najdel enostavno kadilnico (smoke dady), ki jo lahko narediš sam za ekaj evrov, še posebej če imaš doma kaj "stare šare".
Cev dolžine cca 30cm, lahko manj, premera 76mm ali pa večja 90mm (kovintrade) z dvema pokrovoma za cevi (bauhaus).
V en pokrov narediš luknje za vijake kot nogice in še kakšne dodatne luknje za dovod zraka.
V drugi pokrov narediš luknjo za vodovodno cev 1/2" in T kos privijes od spodaj z najkrajšim podaljškom za cevi. Na T kos na eni strani priviješ vodovodno cev za izhod dima (dovolj dolgo da z njo dosežeš notranjost prekajevalnice. Na drugi strani priviješ reducirni kos iz 1/2" na 3/8". Vanj sem zabil še košček bakrene cevke, da se je luknjica primerno zamnjšala za vstavek za zrak. vstavek za zrak je bakrena cevka preko prozorne cevke priključena na izhod kompresorja starega hladilnika (zmrzovalne skrinje, ali črpalka za akvarij,...). Cevka mora segati preko T kosa, da ustvarja podtlak v debeli cevi.
V cevi sta v spodnjem delu dve navojni palici, privijačeni, da sta kot nosilca za ALU mrežico (bauhaus).
Z zgornje strani napolniš cev za majhnimi koščki SUHEGA lesa (bukev ipd. in pokriješ. Vstaviš delujočo cevko za dovod zraka. S spodnje strani z gorilnikom v 20-30sec prižgeš les. Podtlak srka zrak od spodaj in ga poganja v cev za izpust. Vse skupaj postaviš na podstavek k prekajevalnici z izpustno cevjo v prekajevalnico.
Prekajevalnica je lahko stara omara, star hladilnik, v mojem primeru poceni nekaj letev in koprena. V prekajevalnici pa poličke (mrežice iz hladilnika), vse pokrito proti dežju z valovitko.
Zaželjeno je, da pocinkane vodovodne cevi niso nove, ker kaj si ga vedi katera spojina se lahko potem sprošča v dim, lahko pa nove pocinkane cevi dobro prežariš z gorilnikom, da se nesnaga odžge.
Na internetu sem najdel enostavno kadilnico (smoke dady), ki jo lahko narediš sam za ekaj evrov, še posebej če imaš doma kaj "stare šare".
Cev dolžine cca 30cm, lahko manj, premera 76mm ali pa večja 90mm (kovintrade) z dvema pokrovoma za cevi (bauhaus).
V en pokrov narediš luknje za vijake kot nogice in še kakšne dodatne luknje za dovod zraka.
V drugi pokrov narediš luknjo za vodovodno cev 1/2" in T kos privijes od spodaj z najkrajšim podaljškom za cevi. Na T kos na eni strani priviješ vodovodno cev za izhod dima (dovolj dolgo da z njo dosežeš notranjost prekajevalnice. Na drugi strani priviješ reducirni kos iz 1/2" na 3/8". Vanj sem zabil še košček bakrene cevke, da se je luknjica primerno zamnjšala za vstavek za zrak. vstavek za zrak je bakrena cevka preko prozorne cevke priključena na izhod kompresorja starega hladilnika (zmrzovalne skrinje, ali črpalka za akvarij,...). Cevka mora segati preko T kosa, da ustvarja podtlak v debeli cevi.
V cevi sta v spodnjem delu dve navojni palici, privijačeni, da sta kot nosilca za ALU mrežico (bauhaus).
Z zgornje strani napolniš cev za majhnimi koščki SUHEGA lesa (bukev ipd. in pokriješ. Vstaviš delujočo cevko za dovod zraka. S spodnje strani z gorilnikom v 20-30sec prižgeš les. Podtlak srka zrak od spodaj in ga poganja v cev za izpust. Vse skupaj postaviš na podstavek k prekajevalnici z izpustno cevjo v prekajevalnico.
Prekajevalnica je lahko stara omara, star hladilnik, v mojem primeru poceni nekaj letev in koprena. V prekajevalnici pa poličke (mrežice iz hladilnika), vse pokrito proti dežju z valovitko.
Zaželjeno je, da pocinkane vodovodne cevi niso nove, ker kaj si ga vedi katera spojina se lahko potem sprošča v dim, lahko pa nove pocinkane cevi dobro prežariš z gorilnikom, da se nesnaga odžge.
Mil, v eni športni trgovini z ribolovnimi pripomočki v Kranju so imeli tudi nekaj "namiznih" dimnic - takih, kot so na slikah Mfranca na začetku prispevka.
Od kar smo člani Gartlca pokupili zalogo, niso več nabavljali (sem kupila za darilo za nečakinjo, kasneje je pa zmanjkalo, ko sva hotela še zase)
Od kar smo člani Gartlca pokupili zalogo, niso več nabavljali (sem kupila za darilo za nečakinjo, kasneje je pa zmanjkalo, ko sva hotela še zase)
figula je napisal/a: |
Mil, v eni športni trgovini z ribolovnimi pripomočki v Kranju so imeli tudi nekaj "namiznih" dimnic - takih, kot so na slikah Mfranca na začetku prispevka. Od kar smo člani Gartlca pokupili zalogo, niso več nabavljali (sem kupila za darilo za nečakinjo, kasneje je pa zmanjkalo, ko sva hotela še zase) |
Včeraj sem videla v njihovi spletni trgovini, cena nekaj čez 68€, nisem pa preverjala, če imajo še na zalogi. Tukaj.