Paprika 2016
-
Rok82, ko bo prostor pripravljen lahko poslikam, ni problema. Drugače pa lahko povem, da improviziram, ker prostor čez leto uprabljam, kot delavnico oz bolj kot skladišče. Za delo itak ne potrebujem več kot pisalno mizo z računalnikom in prostor za multimrter in spajkalnik. Pa še to čedalje manj uporabljam, ker ni časa._________________Lp Sars
-
ne vem kaj ga letos kronam. zasejal sem tri vrste paprik: Magdaleno, Californiavonder in carmagnolo, vse istočasno. Normalno raste samo Magdalena, kalifornijsko čudo je prišlo ven, zraslo dva, tri cm in se začelo sušiti in lomiti (ok sumim igro z baloni ... prizna nihče
). Karmagnola je pa je od cele vrečke prišla ven samo 1.
Edina razlika napram prejšnim letom, je da sem jih imel pokrite s folijo kakšnih 10 dni, prejšna leta 7 dni. sem pa uporabil seme lanskih paprik, razen pri carmagnoli ki je kupljeno.
ali naj ponovim vajo?

Edina razlika napram prejšnim letom, je da sem jih imel pokrite s folijo kakšnih 10 dni, prejšna leta 7 dni. sem pa uporabil seme lanskih paprik, razen pri carmagnoli ki je kupljeno.
ali naj ponovim vajo?
-
kotalka je napisal/a: |
ne vem kaj ga letos kronam. zasejal sem tri vrste paprik: Magdaleno, Californiavonder in carmagnolo, vse istočasno. Normalno raste samo Magdalena, kalifornijsko čudo je prišlo ven, zraslo dva, tri cm in se začelo sušiti in lomiti (ok sumim igro z baloni ... prizna nihče ![]() Edina razlika napram prejšnim letom, je da sem jih imel pokrite s folijo kakšnih 10 dni, prejšna leta 7 dni. sem pa uporabil seme lanskih paprik, razen pri carmagnoli ki je kupljeno. ali naj ponovim vajo? |
Ja, kar ponovi vajo, edino to ti svetujem, da uporabiš nove ali pa kako razkužene posodice ter novo zemljo. In fino bi bilo, če tudi površine, kjer seješ in bo kasneje stalo/kalilo čimbolj temeljito očistiš. (razkužiš) Pri onih, za katere paviš, da se lomijo bi lahko šlo za težave z boleznijo padavica. Verjetno bo najbolj preprosta rešitev okoli te blezni higiena in razkuževanje, .... in ponovna setev seveda.
Še kratek opisek kako prepoznaš padavico. (če ti slučajno ni poznano)
To je glivična bolezen prevodnega sistema. Pojavlja se na mladih rastlinicah in sicer na steblu ali koreninskem vratu. Na mestu kjer se glivice namnožijo se usvari nekakšna zpora v "žilah" stebla, hkrati pa se že prične razgradnja tkiv. Tako se dogaja, da rastlinice uvenejo (ne čisto vedno) ter prično padati, kot bi bilo stebelce prelomljeno. Na prelomljenem mestu je delček stebla močno stanjšan (razgradnja tkiva) in vse skupaj zgleda, kot bi visele na kratkem (0,5mm) cverenčku.
Kurativa (skoraj) ni mogoča, tako je edina rešitev preventiva. (higijena, razkuževanje, poizkušanje s čaji ali kaj podobnega in FFS)