Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kopriva (Urtica dioica in Urtica urens)

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

mravlja je napisal/a:

- koprivo sem najprej iskal med zdravilnimi zelisci, upam, da nisem cesa spregledal).

Nič nisi spregledal, sem pa pravkar v seznam zdravilnih rastlin dodala link do tele teme.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Mravlja, nekaj pa res Smile

Na splošno ugotavljam, da so lahko nihanja med učinki raznih rastlin zelo velika glede na to, kako je "sestavljen" posameznik.

Enostaven primer - mene kopriva strahovito zbudi, bognedaj, da bi slučajno šele ob kakih 21 se spomnil, da imam čaj pripravljen, ker ne bom šel spat do treh. Poznam ljudi, na katere je učinek minimalen. In poznam to, da je zame čisto vseeno, koliko pravega čaja ("ki te drži budnega") spijem, ker lahko v vsakem primeru potem zaspim, kot da ni nič.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Bom kar tebe vprašala, crtj, ti just an IT guy with an interest in plants, not a herbalist: a se uporablka samo koprivino seme ali tudi scer posušena zel priznam,nisem prebrala povezave Embarassed _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Vse se uporablja, list, seme, korenina. List in seme med drugim zaradi vpliva na adrenalno žlezo (poleg tega, da se mladi listi, pripravljeni kot špinača, porabijo za "pomladansko čiščenje" organizma). Korenina naj bi bila koristna za prostato. In še miljaužnt drugih stvari, za katere rabiš več kot eno življenje, da bi sistematično preveril Smile
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Sam dalj kot do posusene zeli se nisem prisel.

Zelenega/crnega caja sem se tudi sam navadil toliko, da, ce nimam druge motivacije, lahko mirno zaspim.
Mislim, da je vpliv zeli odvisen tudi, kako je clovek sestavljen - tocno tisti dan, tisti trenutek. Pri meni je ze tako...

V glavnem, bom prav rad tole bral, pa tisto drugo tudi.
(tudi kaj drugega o tem bom se moral... - zanima pa me med drugim predvsem vpliv koprive (ali kaj drugega) na atopicni dermatitis).

Lp.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

mravlja je napisal/a:
zanima pa me med drugim predvsem vpliv koprive (ali kaj drugega) na atopicni dermatitis).

Ob tem najprej pomislim na gabez in na šentjanževko, za katero imaš iztočnico recimo tule https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12807340
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

crtj, prav lepa hvala.

S sentjanzevimi rozcami smo ze blazili... ostalo sledi...

Aja, pa hvala tudi tebi, muha.
Furman

Odgovor Napisal/-a Furman »

Pri nas je kopriv kar nekaj. Smo se na začetku jezili in jih izkopavali. Potem sem pogruntal, da je juha iz koprivovih vršičkov in krompirja super. Od takrat jo je cela družina. Sedaj sem izvedel, da moram še korenine jest, če hočem, da bo žena zvečer vesela ;)_________________Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
ali je ta svet lepši, ker si ti v njem?
Komu bo danes dan lepši, ker je srečal tebe?
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

Koprivo posušim (kot za čaj), pa jo potem nadrobim v kakšno omako, je zelo podobno kot bi bila sveža.

Super je tudi kot pesto/namaz. Pri meni gre v multipraktik tudi kaj starejšega od enotedenskih vršičkov.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

"Špinača" iz mladih vršičkov koprive je bistveno boljša od prave špinače, vsaj meni.
Odgovori