Stran 3 od 19
Objavljeno: Sr Feb 07, 2018 3:25 pm
Napisal/-a muha
mil je napisal/a: |
na vsake toliko časa ( okoli 14 dni) pa čisto obnovim-vzamem recimo dve žlici matičnih in naredim na sobni temperaturi nove droži v novem lončku, potem pospravim v hladilnik
|
Točno to me je zanimalo, hvala.
Objavljeno: Sr Feb 07, 2018 3:47 pm
Napisal/-a voda
jutri probam narediti kruh. Mil hvala ti. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Objavljeno: Sr Feb 07, 2018 3:54 pm
Napisal/-a mil
Pozdrav
Sem ravnokar prebrala na FB....zrele droži namažeš na folijo ali povoščen papir, (peki papir, kaj podobnega pergamentu....ha, paus papirju...) dobro posušiš, malo zdrobiš in shraniš. lahko v steklen kozarec in v omaro ali celo v zamrzovalnik. Ko jih potrebuješ, daš v mlačno vodo, da se zmehčajo, dodaš moko in droži spet oživijo.
Jože Senegačnik zagotavlja, da ta postopek dobro deluje.
S tem se izogneš odmetavanju prekislih ali alkoholiziranih neuporabnih droži na komposti.
Bom uporabila ta postopek
Lepo bodimo, Mil
Objavljeno: Sr Feb 07, 2018 4:44 pm
Napisal/-a brbr
Tudi pri mojem postopku, ko pred peko odščipnem kos testa, ga dam v lončeno latvico, po površini malo posujem s soljo in potem s peki papirjem pokrito posodico shranim v hladilnik, se droži med shranjevanjem posušijo. Kruh pečem enkrat na teden. Včasih še bolj na redko, pa se droži vedno zbudijo, ko jih dam na toplo in dodam mešanico tople vode in žličke medu.
Danes zvečer bom pekla iz testa, ki sem ga zameslila z drožmi in kefirjem. Zaenkrat ne vidim kakšne bistvene razlike v vzhajanju testa..._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Sr Feb 07, 2018 5:56 pm
Napisal/-a tjesih
Hvala za droži. Bova z možem pekla po novem.
Objavljeno: Sr Feb 07, 2018 6:52 pm
Napisal/-a lpmami
Moj kruh z drožmi že vzhaja. Sinoči sem nastavila droži, danes dopoldne zamesila testo, zvečer bom verjetno pekla.
Zaenkrat lepo diši mmm_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Če Feb 08, 2018 6:51 pm
Napisal/-a Furman
Kaj mislite strokovno bolj podkovani o tem. Je vse skupaj nateg in marketing? Ali je kaj na tem dejstev o škodljivosti industrijskega kvasa.
https://klepetobkavi.si/novice/podrobnosti/je-nas-vsakdanji-kruh-biokemijsko-orozje-zapis-raziskave-marije-ane-kolman.html_________________Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
ali je ta svet lepši, ker si ti v njem?
Komu bo danes dan lepši, ker je srečal tebe?
Objavljeno: Če Feb 08, 2018 9:39 pm
Napisal/-a metuljc
Furman je napisal/a: |
Kaj mislite strokovno bolj podkovani o tem. Je vse skupaj nateg in marketing? Ali je kaj na tem dejstev o škodljivosti industrijskega kvasa. |
Moje mnenje. Tudi na ruskih spletnih straneh o tem akademiku (če je res bil), ni najti kaj pametnega, nasploh pa je, za moje znanje, v članku obilo nakladanja. Kdorkoli je to pisal, se vidi, da je pobral iz različnih virov, posamezni deli so korektni, očitno vzeti iz drugega vira kot drugi, kjer piše neumnosti.
Konec koncev, kaj pa je vzhajalno sredstvo pri pripravkih, ki jih navaja na koncu (mimogrede, krvavi mlečnik je strupena rastlina)? Kvasovke, ki so naravno prisotne povsod naokoli in se v vodi z rozinami, recimo, namnožijo, saj jim sladko, toplo okolje z vsemi ostalimi potrebnimi snovmi zelo ustreza.
In, ko kruh spečemo, so kvasovke seveda mrtve, kako bi torej v našem prebavilu tvorile alkohol?
O avtorici članka Google ne ve nič drugega kot to, s čim se ukvarja, nobenih informacij o izobrazbi, .....
Menim torej, da gre za to, kar sem zgoraj poudarila.
Objavljeno: Pe Feb 09, 2018 9:19 pm
Napisal/-a Furman
Se mi je kar zdelo. Tale klepet ob kavi je postal obična trafika. Vse za denar.
Škoda, včasih sem kako njihovo idejo sprejel z odprtimi rokami, sedaj pa EPP na vsakem koraku.
_________________Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
ali je ta svet lepši, ker si ti v njem?
Komu bo danes dan lepši, ker je srečal tebe?
Objavljeno: To Feb 13, 2018 10:23 pm
Napisal/-a voda
v nedeljo sem naredila kruhek z drožmi (po receptu iz neta s 460g moke itd). najprej sem rekla, ah ko že delam bom naredila s semeni, pa ajdovega z orehi pa navadnega. čez noč sem se razsvetlila, da ja ko prvič delaš z drožmi narediš nekaj manjšega a ne da takoj odpreš pekarno.
namreč v času ko je testo vzhajalo (vse po receptu) sem zrezala 1 kg suhega sadja. veliko vrst. ena so bila zelo suha. dobila sem čudoviti žulj. peka sadnega kruha (pekla nekaj manj kot 4 ure - spet vse po receptu od Tajane) je ispadel tako božansko da ga je danes še tretjina. naj bi počival lepo shranjen en teden do treh tednov in šele nato zaužit piše v receptu. čakati? ne! je bil odgovor. moj sadni kruh je bil malo bolj suh in se je pri rezanju bolj drobil a to ni bilo moteče. vsa družba je vestno pobirala vsako drobtinico.
hvala bogu, da sem dan prej spekla tri protvana, seveda spet po receptu od Mil, odlične paličice s katerimi nas obdari ob torkovih srečanj. namreč prvotno je to bilo v načrtu tudi za nedeljo, a ko pomislim se zagotovo nebi izšlo. verjetno zaradi žulja ne. še tople smo grickali, pa malo kasneje malo manj tople, pa še kasneje že ohlajene, pa čisto hladne, pa drugi dan se je grickanje večkrat ponovilo. dva dni smo bili zaprti, tudi juha nas ni odprla. do danes. splačalo se je.
malo sem zašla od mojega prvega kruhka z drožmi. uspel je. edino skorja, hja ta je bila trdo hrustljava, v kratkem bom morala peko ponoviti. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)