Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Medonosne rastline

brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Pri nas trenutno prevladuje divja trta, ki prekriva fasado hiše. Cvetki so se ravno odprli in zdaj buči od čebel.

Na zelenjavnem vrtu pa raste veliko različnih divjih rastlin, ki gostijo najrazličnejše žuželke. Čmrljem je še posebno pri srcu tale (slikano konec junija):

_________________naredimo svet lepši
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Pri meni so dolgo ignorirale belo deteljo, sedaj pa je očitno druge paše malo in jih kar mrgoli. Malo moteče, ker jaz bi rad hodil bos. Slej ko prej pa bo "zelenico" tudi treba pokositi ...
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

brbr je napisal/a:
Pri nas trenutno prevladuje divja trta, ki prekriva fasado hiše. Cvetki so se ravno odprli in zdaj buči od čebel.

Na zelenjavnem vrtu pa raste veliko različnih divjih rastlin, ki gostijo najrazličnejše žuželke. Čmrljem je še posebno pri srcu tale (slikano konec junija):

brbr, to je navadna ostrožnica, Consolida regalis. , imenovana tudi poljski ostrožnik. Najdejo se tudi rožnate in bele, a redkeje.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Metuljc, hvala Very Happy . Tele rožice so spomin na mojo mamo, ki je imela rada vse, kar je vsaj malo vleklo na vijolično. Tako je z enega izleta prinesla eno rastlinico, jo posadila na vrt in od tadaj naprej uživala v morju vijolične barve. Rastline namreč tvorijo množico drobnih semen in se veselo sejejo vsevprek._________________naredimo svet lepši
laksikon

Odgovor Napisal/-a laksikon »

Ajdo (sorta čebelica) sem posejal letos na večih površinah in zadnje dneve opazujem, ker že cveti, koliko kaj čebele obletavajo cvetove. Skoraj nič. Ali pa se še morajo cvetovi bolj odpret. Naval je pa trenutno po travniških rožah in seveda na maline. Že skoraj je bila tema, pa so še vedno bile na cvetovih malin.
No, ajdo sem letos prvič sejal, da pokrijem brezpašno obdobje. Facelija mi je zelo slabo vzklila, verjetno sem pregloboko sejal.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Na ajdi so takrat, ko je dovolj visoka vlaga - po mojem opazovanju nad 70%, kar je tipično samo zjutraj, po drugi strani pa tudi že mora biti dovolj sonca, tako da so pri nas najbolj prometne ure okoli 8 in 9.

Ja, na malinah so ves dan; prav tako na mehurniku, ki gre žal h koncu. Super drevešček sicer. Dobro obiskan, hitro rastoč, trpežen na mraz bolj od evodije.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Odkar nasproti spalničnega okna cvetita dva velika lučnika, zraven pa še bučke in kumare, imam čebeljo budnico, namesto ptičje. Že navsezgodaj vse brenči okrog cvetov. Enako na ajbišu in kraškem šetraju.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Dodajam še šentjanževko in janežev ožepek, ta sploh dolgo cveti in je zelo oblegan ves čas.
laksikon

Odgovor Napisal/-a laksikon »

crtj je napisal/a:
Na ajdi so takrat, ko je dovolj visoka vlaga - po mojem opazovanju nad 70%, kar je tipično samo zjutraj, po drugi strani pa tudi že mora biti dovolj sonca, tako da so pri nas najbolj prometne ure okoli 8 in 9.
......

res je, zjutraj je pravi živ žav, sem vesel, da nisem brezveze sejal, bom še sejal naslednje dneve, da bodo imele kaj za delat v prihodnje Smile
Odgovori