Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Pozna kdo te gobe
Meni dunajc+krompir hčerka reče "joj ati, pa ne boš menda riskiral življenja zaradi enih gob".
Sicer pa saj veš, najprej majhno dozo, pa počakaš, pa fajn je, če ima kdo poleg tebe možnost klicati rešilca
Prej omenjeni rumeneči je najbrž tale:
http://www.gobe.si/Gobe/AgaricusXanthoderma
... vključno s tem, da ima "kemičen" vonj pri kuhanju. Sem ga tudi že pospravil, pa... ni katastrofa, ni pa v celoti prijetno.
Sicer pa saj veš, najprej majhno dozo, pa počakaš, pa fajn je, če ima kdo poleg tebe možnost klicati rešilca
Prej omenjeni rumeneči je najbrž tale:
http://www.gobe.si/Gobe/AgaricusXanthoderma
... vključno s tem, da ima "kemičen" vonj pri kuhanju. Sem ga tudi že pospravil, pa... ni katastrofa, ni pa v celoti prijetno.
hehehe, ne bo vloge rešitelja - kamor greva, greva oba ali pa nobeden
Sem malo ostale kukmake pogledala, ti šment, se mi zdi, da je bolj tale:
Agáricus xanthodérma, karbolni kukmak - strupena
http://www.gobe.si/Slike/AgaricusXanthoderma
nič ne bo z malico nisva tako pogumna kot si ti
škoda, pa tako sta lepo zrasli ti gobi med čiliji ....
Sem malo ostale kukmake pogledala, ti šment, se mi zdi, da je bolj tale:
Agáricus xanthodérma, karbolni kukmak - strupena
http://www.gobe.si/Slike/AgaricusXanthoderma
nič ne bo z malico nisva tako pogumna kot si ti
škoda, pa tako sta lepo zrasli ti gobi med čiliji ....
Ima kdo "izkušnje" s skledicami? Letos sem prvič ugledal to čudo na vrtni gredi
Malo sem brskal po internetu in se mi dozdeva, da gre za varljivo skledico (Peziza badioconfusa ali Peziza phyllogena). Grede so bile jeseni zastrte z domačim kompostom. Ali so te gobe slučajno zašle na moj vrt ali pa jim pač tla "pašejo"? Ne vem, kaj naj si mislim...
Aja, zaenkrat sem jih ugledal samo na eni gredici, lahko pa še dodatno poslikam, sicer pa izgledajo takole nekako:
http://www.gorjanski-gobar.si/wp/?tag=peziza-badioconfusa-varljiva-skledica_________________go with your instinct to live as you want
Malo sem brskal po internetu in se mi dozdeva, da gre za varljivo skledico (Peziza badioconfusa ali Peziza phyllogena). Grede so bile jeseni zastrte z domačim kompostom. Ali so te gobe slučajno zašle na moj vrt ali pa jim pač tla "pašejo"? Ne vem, kaj naj si mislim...
Aja, zaenkrat sem jih ugledal samo na eni gredici, lahko pa še dodatno poslikam, sicer pa izgledajo takole nekako:
http://www.gorjanski-gobar.si/wp/?tag=peziza-badioconfusa-varljiva-skledica_________________go with your instinct to live as you want
Jih imam v rastlinjaku v 2 gredah. Malo svetlejše so od teh na linku. Zaenkrat jih puščam na miru, upajoč da bodo zaključile svoj ciklus in poniknile.
Ni videt, da bi bile rastline kaj jezne zaradi njihove prisotnosti.
Če pa pomislim, da je goba v resnici "sadež" gliv v zemlji, sem vesela, da jih imam. Glive v zemlji so zelo pomembne za rast, zdravje in hranljivost moje hrane.
ps
kukmaka sta še vedno v hladilniku, sva iz vrta prišla prepozno, da bi se nama ljubilo kuhat ....
Ni videt, da bi bile rastline kaj jezne zaradi njihove prisotnosti.
Če pa pomislim, da je goba v resnici "sadež" gliv v zemlji, sem vesela, da jih imam. Glive v zemlji so zelo pomembne za rast, zdravje in hranljivost moje hrane.
ps
kukmaka sta še vedno v hladilniku, sva iz vrta prišla prepozno, da bi se nama ljubilo kuhat ....
To si pa lepo povedala. Pred kratkim je bil na nacionalki naravnost fantastičen (in meni fascinanten) dokumentarec s tem v zvezi (mislim, da je šel naslov nekako takole: "Kraljestvo - kako so glive ustvarile naš svet"). Tudi tam so rekli, da je goba v bistvu plod gliv v zemlji; poznali naj bi jih pa vsega 1% od vseh vrst
Na trenutke so podajali kar strašljiva dejstva, povezana z njimi (kako so npr. hife lahko precej agresivne (v smislu prodirne sile) in so recimo prve kamnine - tekom let seveda - pretvarjale v rodovitno prst). Glive so dejansko "smetarsko podjetje" - predelujejo organske in baje celo industrijske odpadke.
Glive so hkrati zaveznik in sovražnik človeka; zanimiv mi je bil podatek, da je (rahlo karikiram) razlika v preživetju v vsega par stopinjah - naravna temperatura človeškega telesa je okrog 37°C, pri čemer večina gliv ne more uspevati. Lep primer za predstavo: netopirjem v hibernaciji temperatura pade in takrat so bolj dovzetni za glivične okužbe. Ko so jih zbudili in jih hranili, jim je temperatura zrasla na normalno raven in posledično so se uspešneje bojevali proti okužbam. Po drugi strani pa Ian Flemming ne bi bil svetovno znan brez gliv (beri: penicilin)...
Skratka, kraljestvo gliv upravičeno vzbuja strahospoštovanje - dejansko je to še razmeroma neznan ali pa vsaj premalo znan svet._________________go with your instinct to live as you want
Na trenutke so podajali kar strašljiva dejstva, povezana z njimi (kako so npr. hife lahko precej agresivne (v smislu prodirne sile) in so recimo prve kamnine - tekom let seveda - pretvarjale v rodovitno prst). Glive so dejansko "smetarsko podjetje" - predelujejo organske in baje celo industrijske odpadke.
Glive so hkrati zaveznik in sovražnik človeka; zanimiv mi je bil podatek, da je (rahlo karikiram) razlika v preživetju v vsega par stopinjah - naravna temperatura človeškega telesa je okrog 37°C, pri čemer večina gliv ne more uspevati. Lep primer za predstavo: netopirjem v hibernaciji temperatura pade in takrat so bolj dovzetni za glivične okužbe. Ko so jih zbudili in jih hranili, jim je temperatura zrasla na normalno raven in posledično so se uspešneje bojevali proti okužbam. Po drugi strani pa Ian Flemming ne bi bil svetovno znan brez gliv (beri: penicilin)...
Skratka, kraljestvo gliv upravičeno vzbuja strahospoštovanje - dejansko je to še razmeroma neznan ali pa vsaj premalo znan svet._________________go with your instinct to live as you want
Žlehtnoba je napisal/a: |
Po drugi strani pa Ian Flemming ne bi bil svetovno znan brez gliv (beri: penicilin)... |
Nak, Iana F. pač ne gre kititi s tem perjem. Aleksander Fleming je tisti, ki velja za odkritelja penicilina.
Žlehtnoba, se lahko kar strinjava z zapisom, da nam je to neznan svet.
Glive, bakterije, členonožci, gliste, praživali, .... celo kraljestvo biologije zemlje nam je neznanka. In se zelo trudimo, da to življenje čimprej uničimo .
Dobro je, da se ta praksa počasi spreminja in se učimo zakaj je škodljivo štihanje, oranje in vsa anorganska kemija v obliki škropiv in gnojil.
Da z novimi, regenerativnimi načeli kmetovanja zgradimo in vzdržujemo strukturo v zemlji, ji vrnemo biologijo in CO2.
Sem tudi jaz gledala to oddajo. Več takšnih bi bilo treba. Če vzamemo originalni naziv oddaje in ga poiščemo, je recimo tukaj možnost ogleda - nisem prepričana, če je čisto ista oddaja - koncept je že taprav
https://www.dailymotion.com/video/x6vx06h
ps
ravno preverila - partis ima ta dokumentarec, pa rarbg tudi - veliko priložnosti za ogled znova in znova
Glive, bakterije, členonožci, gliste, praživali, .... celo kraljestvo biologije zemlje nam je neznanka. In se zelo trudimo, da to življenje čimprej uničimo .
Dobro je, da se ta praksa počasi spreminja in se učimo zakaj je škodljivo štihanje, oranje in vsa anorganska kemija v obliki škropiv in gnojil.
Da z novimi, regenerativnimi načeli kmetovanja zgradimo in vzdržujemo strukturo v zemlji, ji vrnemo biologijo in CO2.
Sem tudi jaz gledala to oddajo. Več takšnih bi bilo treba. Če vzamemo originalni naziv oddaje in ga poiščemo, je recimo tukaj možnost ogleda - nisem prepričana, če je čisto ista oddaja - koncept je že taprav
https://www.dailymotion.com/video/x6vx06h
ps
ravno preverila - partis ima ta dokumentarec, pa rarbg tudi - veliko priložnosti za ogled znova in znova