Asimina - sejanje in presajanje

Odgovori
AndrejK

Odgovor Napisal/-a AndrejK »

Materiala za kompostiranje lahko dobim praktično neomejeno, težava je kako večje količine spraviti domov, saj nimam ustrezne mehanizacije. Zato sem se sedaj lotil čiščenja melioracijskih jarkov in obronka enega gozda. Čištim veje, ki jih zmeljem in kompostiram. Ko sem to naredil pred tremi leti je bil rezultat zelo dober. Po dveh letih veje razpadejo v kvalitetno prst. Vsaj na videz.

Pri kompostiranju vej je izkoristek kar velik: po mojem občutku iz 1.000l zmletega materiala nastane 400l prsti, če ne celo kaj več. Problem pri listju in travi pa je, da je izkoristek zelo majhen, iz 1000l nastane 50l prsti, ali pa še manj.

Lp, Andrej
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

mravlja: v moji bližini je kar nekaj starejših ljudi, ki sami ne zmorejo več obrezovati in čistiti drevja in grmovnic zato morajo delavce najemati. Če najdeš v vaših koncih koga ali več takih v bližini, bo veselje obojestransko. Za steljo bo težja, to so itak na silo (priporočljivo menda ni) odvzemali gozdu zaradi nastiljanja živini. Drugo pa so seveda robovi ob gozdu, kjer je treba pograbiti listje in obrezati grmovje, da se gozd ne širi v travnik. Kot mi pripoveduje prijateljica kmetica, je vsake toliko vse na novo posneto iz zraka, primerjano s starimi podatki in kaj hitro kmet lahko izgubi subvencijo za del travnika, ki ga na novi sliki prekriva obrobno grmovje.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Andrej in muha, podala sta mi zelo dobre napotke.

Torej za dovolj komposta rabim veje in, kot AndrejK, mehanizacijo Rolling Eyes .
AndrejK, kaksen drobilec uporabljas - traktorski?
AndrejK

mravlja je napisal/a:

AndrejK, kaksen drobilec uporabljas - traktorski?

Uporabljam drobilec Bosch Turbine Cut. Poskusil sem kar nekaj drugih, pa se je ta najbolj izkazal. Ni preglasen, drobi veje do 3cm, tudi listje ni problem, lepo zreže tudi tanke veje in npr. robido. V eni uri uspem zmleti pb. 300l. Si bom pa verjetno omislil bolj zmogljiv drobilec, če se bo izkazalo, da je substrat, ki ga bom na ta način pripravil, ustrezen.

LP, Andrej
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

pred leti sem na Lj. vrtu seckala eno velikooo hrpo vejic in vej s sekiro, nekaj dni po nekaj ur. sekančki so bili takoj uporabni, naselil se je jež, a sosedov maček je na vrhu kupa večkrat počival. isplačalo se je, a je bilo zelo trajajočedolgočasno. drobilnik, če je dober, je zakon (pri nas je en star bolj tko-tko). lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

AndrejK je napisal/a:
...
V eni uri uspem zmleti pb. 300l. Si bom pa verjetno omislil bolj zmogljiv drobilec, če se bo izkazalo, da je substrat, ki ga bom na ta način pripravil, ustrezen.

LP, Andrej

Andrej, vidim, da imas tole zelo dobro nastudirano Cool !

Torej: ( 1h mletja + 2leti zorenja ) = 120L komposta.
Koliko komposta racunas za odraslo drevo? No ja, za odraslo asimino.

Lp.
AndrejK

mravlja je napisal/a:

Torej: ( 1h mletja + 2leti zorenja ) = 120L komposta.
Koliko komposta racunas za odraslo drevo? No ja, za odraslo asimino.

Sedaj dajem pb. 70l nekompostiranih sekancev okrog posameznega drevesa kot zastirko. 10cm na debelo, malo širše kot je premer krošnje. Kompostiranega bom dajal tudi približno toliko. Glavni cilj pa je priprava ustreznega substrata za vzgojo sadik iz semena.

Lp, Andrej
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

brala sem, da sekanci jemljejo zelo veliko dušika iz zemlje preden razpadejo. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
AndrejK

Sem začel novo nit na to temo:
http://forum.gartlc.si/gartlc-about4264-0.html
bogdanog

Odgovor Napisal/-a bogdanog »

Včeraj 14. 2. 2017 sem kupil 2-3 letno asimino Prima. Visoka je skoraj 1.8 m in brez stranskih vej. Zanima me, kdaj je najprimernejši čas za posaditev? Za posaditev na stalno mesto sem kupil zemljo od Cvetala in Cvetalovo gnjilo za posebne rastline (tudi za simino). Prav tako me zanima, če bi bilo pametno rastlino skrajšati, saj je vrh precej kriv.

Hvala
Odgovori