Stran 3 od 4

Objavljeno: To Jan 31, 2017 1:30 pm
Napisal/-a brbr
Poročam, da je moje prvo cvrenje masti in ocvirkov dobro uspelo. Bila sem dodobra oborožena s teorijo od vsepovsod. V bistvu pa mi je najbolj pomagalo navodilo iz knjige "Velika kuharica", kjer je celo poglavje o kolinah, Navodila so zelo podrobna...

No, vseeno pa je ostala ena skrivnost, ki jo poskušam razrešiti. Mogoče bo vedel kdo od vas... V tej kuharici je tudi navodilo za cvrenje sala. Takole pravi: "na 1kg sala računamo 1 kozarec mleka. očiščeno salo zrežemo ali zmeljemo. Cvremo ga kot drugo maščobo. Namesto vode prilijemo takoj na začetku malo mleka. Ko dobe ocvirki pravo barvo, maščobpo odlijemo v drugo kozico. Počakamo, da se strdi, zalijemo z mlekom in vremo približno pol ure. Odstavimo, in pustimo, da se maščoba v isti posodi strdi. Tedaj naredimo ob strani v mast luknjo. Skoznjo odlijemo mleko, ki se je nabralo na dnu. Maščobo znova raztopimo in nekoliko ohlajeno zlijemo v posodo, kjer jo bomo hranili. Ko se mast strdi, kozarec zapremo in hranimo na hladnem.
No, meni se je zataknilo pri odlivanju mleka. Ko sem naredila luknjo, je mleko le počasi (po kapljicah) curljalo iz posode. Tako sem imela posodo več kot en dan zvrnjeno na bok, da bi se melko odteklo. Potem sem se pa bala, da se bo vse skupaj pokvarilo in sem mast segrela, da se je utekočinila. Na dnu posode je bilo še precej mleka. Tako sem mast z zajemalko pobirala v kozarce, vse do tankega sloja nad mlekom - to je šlo na kompost. Zanima me, kaj sem naredila narobe, da mleko ni hotelo steči iz posode, oziroma, kakšne so vaše izkušnje s pripravo po tem postopku. Moram pa reči, da je ta salova mast tako snežno bele barve, da te zabojijo oči, ko pogledaš kozarec..

Aja, vse sem delala v pečici ogreti na cca 125 stC. Moram reči, da je to elegantna rešitev, ni potrebno mešati, pa tudi v prostoru ni skoraj nikakršnega vonja.

Živa, hvala za spodbudo. Če bomo vse dobrote s katerimi nas je obdaril prašiček do druge sezone porabili, bomo tole vajo gotovo ponovili. Čeprav nisem kdovekašen mesojedec, priznam, da med telim našim prašičkom in tistimi, ki smo jih ponavadi jedli sploh ni primerjave..._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: To Jan 31, 2017 1:50 pm
Napisal/-a pika
Prvič slišim, da bi se s pomočjo mleka to delalo. Si poskusila tudi brez? Moji starši delajo vedno samo z mastjo na vročini in dovolj dolgo, se nikoli ne pokvari v kleti.

Objavljeno: To Jan 31, 2017 2:04 pm
Napisal/-a muha
pika: si mislila špeh ali salo? Kajti s salom se drugače postopa. Da se na začetku cvrenja sala doda mleko sem vedela, tale kasnejša obdelava mi je pa popolna neznanka. Nekaj podobnega se rado zgodi, ko doma narejen puter spreminjam v maslo (ghee). Tam tudi na ta način odlivam tekočino z dna.

brbr: mogoče pa salu temperatura pečice ne ustreza, da se mleko in mast nista dobro ločila??? Pojma nimam, samo ugibam.

Objavljeno: To Jan 31, 2017 3:11 pm
Napisal/-a voda
meni tudi ni jasno zakaj je v receptu še drugič mleko.

pri nas smo dodajali mleko predvsem zaradi ocvirkov. ti niso bili debeli kot sem jih tukaj v trgovinah srečala in skoraj vsaki je imel košček rdečega. mleko se je dajalo zato, da so bili zlato rumeni. potem se jih je še vroče dalo v stiskalnico za krompir (stiskalnica za krompir za delat njoke), močno se je stiskalo, da se je izcedila vsa maščob. malo so se posolili in lahko si jih jedel "kot bombončke". lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)

Objavljeno: To Jan 31, 2017 3:20 pm
Napisal/-a lpmami
voda je napisal/a:
... močno se je stiskalo, da se je izcedila vsa maščob. malo so se posolili in lahko si jih jedel "kot bombončke". lpvoda
Take "bombončke", hrustljave, je enkrat prinesla sodelavka iz Medžimurja. Rekla jim je "čvarci", tako da najprej sploh nisem vedela, kaj ima. Bili so enkratni, neustavljivo dobri ... Je povedala, da se salo kuha z mlekom, kaj bolj natančnega pa ne vem._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: To Jan 31, 2017 3:28 pm
Napisal/-a brbr
Tale salova mast se cvre iz maščobe - sala, ki se nahaja okoli notranjih organov (mislim, da okoli ledvic) in je čisto drugačna kot podkožni špeh. Mleko naj bi se drugič dodalo zato, da se mast dodobra prečisti. To sem prečitala nekje drugje...
Muha: ko sem drugič dodala mleko, sem imela posodo na štedilniku, kjer je vse skupaj počasi vrelo pol ure... Res ne vem v čem je štos. Ko sem do dna naredila luknjo, se na dnu ni videlo nič mleka. Šele potem je počasi začelo kapljati, kot da bi bila mast prepojena z njim in bi se mleko le počasi izcejalo iz nje. Ko pa sem vse skupaj segrela, je bilo mleko na dnu lepo utekočinjeno in je z lahkoto izteklo izpod tanke plasti masti (strjene), ki je nisem uspela pobrati._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: To Jan 31, 2017 3:47 pm
Napisal/-a lpmami
Ta bela mast od sala je bila še posebej cenjena. Uporabljali so jo za cvrtje pustnih krofov, mišk in podobnega._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: To Jan 31, 2017 3:59 pm
Napisal/-a voda
ja, reče jima se -s. čvarak, pl. čvarci,- a mislim da je to beseda južnega izvora. kako se ocvirkom reče v Istri se ne spomnim. enako so debeli in masni kot slovenski. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)

Objavljeno: To Jan 31, 2017 7:21 pm
Napisal/-a pika
Nisem vedela, da se to tudi cvre, poznam samo podkožno.

Objavljeno: To Jan 31, 2017 7:45 pm
Napisal/-a mravlja
mmm...

sem tudi sam postal svinjskosneden... Laughing