Objavljeno: To Jan 31, 2017 1:30 pm
Poročam, da je moje prvo cvrenje masti in ocvirkov dobro uspelo. Bila sem dodobra oborožena s teorijo od vsepovsod. V bistvu pa mi je najbolj pomagalo navodilo iz knjige "Velika kuharica", kjer je celo poglavje o kolinah, Navodila so zelo podrobna...
No, vseeno pa je ostala ena skrivnost, ki jo poskušam razrešiti. Mogoče bo vedel kdo od vas... V tej kuharici je tudi navodilo za cvrenje sala. Takole pravi: "na 1kg sala računamo 1 kozarec mleka. očiščeno salo zrežemo ali zmeljemo. Cvremo ga kot drugo maščobo. Namesto vode prilijemo takoj na začetku malo mleka. Ko dobe ocvirki pravo barvo, maščobpo odlijemo v drugo kozico. Počakamo, da se strdi, zalijemo z mlekom in vremo približno pol ure. Odstavimo, in pustimo, da se maščoba v isti posodi strdi. Tedaj naredimo ob strani v mast luknjo. Skoznjo odlijemo mleko, ki se je nabralo na dnu. Maščobo znova raztopimo in nekoliko ohlajeno zlijemo v posodo, kjer jo bomo hranili. Ko se mast strdi, kozarec zapremo in hranimo na hladnem.
No, meni se je zataknilo pri odlivanju mleka. Ko sem naredila luknjo, je mleko le počasi (po kapljicah) curljalo iz posode. Tako sem imela posodo več kot en dan zvrnjeno na bok, da bi se melko odteklo. Potem sem se pa bala, da se bo vse skupaj pokvarilo in sem mast segrela, da se je utekočinila. Na dnu posode je bilo še precej mleka. Tako sem mast z zajemalko pobirala v kozarce, vse do tankega sloja nad mlekom - to je šlo na kompost. Zanima me, kaj sem naredila narobe, da mleko ni hotelo steči iz posode, oziroma, kakšne so vaše izkušnje s pripravo po tem postopku. Moram pa reči, da je ta salova mast tako snežno bele barve, da te zabojijo oči, ko pogledaš kozarec..
Aja, vse sem delala v pečici ogreti na cca 125 stC. Moram reči, da je to elegantna rešitev, ni potrebno mešati, pa tudi v prostoru ni skoraj nikakršnega vonja.
Živa, hvala za spodbudo. Če bomo vse dobrote s katerimi nas je obdaril prašiček do druge sezone porabili, bomo tole vajo gotovo ponovili. Čeprav nisem kdovekašen mesojedec, priznam, da med telim našim prašičkom in tistimi, ki smo jih ponavadi jedli sploh ni primerjave..._________________naredimo svet lepši
No, vseeno pa je ostala ena skrivnost, ki jo poskušam razrešiti. Mogoče bo vedel kdo od vas... V tej kuharici je tudi navodilo za cvrenje sala. Takole pravi: "na 1kg sala računamo 1 kozarec mleka. očiščeno salo zrežemo ali zmeljemo. Cvremo ga kot drugo maščobo. Namesto vode prilijemo takoj na začetku malo mleka. Ko dobe ocvirki pravo barvo, maščobpo odlijemo v drugo kozico. Počakamo, da se strdi, zalijemo z mlekom in vremo približno pol ure. Odstavimo, in pustimo, da se maščoba v isti posodi strdi. Tedaj naredimo ob strani v mast luknjo. Skoznjo odlijemo mleko, ki se je nabralo na dnu. Maščobo znova raztopimo in nekoliko ohlajeno zlijemo v posodo, kjer jo bomo hranili. Ko se mast strdi, kozarec zapremo in hranimo na hladnem.
No, meni se je zataknilo pri odlivanju mleka. Ko sem naredila luknjo, je mleko le počasi (po kapljicah) curljalo iz posode. Tako sem imela posodo več kot en dan zvrnjeno na bok, da bi se melko odteklo. Potem sem se pa bala, da se bo vse skupaj pokvarilo in sem mast segrela, da se je utekočinila. Na dnu posode je bilo še precej mleka. Tako sem mast z zajemalko pobirala v kozarce, vse do tankega sloja nad mlekom - to je šlo na kompost. Zanima me, kaj sem naredila narobe, da mleko ni hotelo steči iz posode, oziroma, kakšne so vaše izkušnje s pripravo po tem postopku. Moram pa reči, da je ta salova mast tako snežno bele barve, da te zabojijo oči, ko pogledaš kozarec..
Aja, vse sem delala v pečici ogreti na cca 125 stC. Moram reči, da je to elegantna rešitev, ni potrebno mešati, pa tudi v prostoru ni skoraj nikakršnega vonja.
Živa, hvala za spodbudo. Če bomo vse dobrote s katerimi nas je obdaril prašiček do druge sezone porabili, bomo tole vajo gotovo ponovili. Čeprav nisem kdovekašen mesojedec, priznam, da med telim našim prašičkom in tistimi, ki smo jih ponavadi jedli sploh ni primerjave..._________________naredimo svet lepši