Stran 3 od 5
Objavljeno: Pe Feb 24, 2017 6:55 pm
Napisal/-a tajana
Brbr lahko racunas na moko, za zrnje bom preverila, ce bo interes. Ne spomnem pa se, da ti sem ze kaj obljubila._________________CARPE DIEM
Objavljeno: Pe Feb 24, 2017 8:30 pm
Napisal/-a juglans
tajana hvala za uslugo.
Ajdo se vedno melje celo, ne glede ali je to doma na mini mlinčku, ali pa v velikih mlinih. Nato se seje, na koncu pa dobro papa.
Kaše se ne melje, ker je že luščenje strošek in nato še mletje. Pa mislim, da so tudi neke težave s kamni. Verjetno je to, kar je iskusila brbr.
Objavljeno: Pe Feb 24, 2017 9:33 pm
Napisal/-a voda
brbr hvala. 2 leti nazaj sem posejala navadno koncem avgusta. drugo leto do marca je bila visoka 2 m, lepa rumena. na nekaterih vejah so zelene gosenice imele pevske vaje. zbor je bil kar velik in so stale ena na drugi. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Objavljeno: To Mar 14, 2017 1:48 pm
Napisal/-a malcek
Par vprašanj:
- kako požanješ ajdo, oziroma kako prideš iz rastline do semena?
- kako se pride do kaše? Torej kako se olušči seme?
- brbr, kateri mlinček imaš?
Ja ajdo imamo pa radi. Smo jo 50 kg kupili (moka+kaša) pa ni zdržalo čez zimo. Če bom prišel do motokultivatorja letos, bom jaz gotovo tudi interesent za seme.
Objavljeno: To Mar 14, 2017 2:16 pm
Napisal/-a crtj
Hja... s kombajnom, če je malo, pa na roke... Tako kot vse Pri nas je bilo 56 arov in je že imelo smisel plačati kombajnista.
Za kašo greš načeloma k mlinarju, ki pa želi imeti neko minimalno količino, da ti bo oluščil prav tvojo ajdo, če je manj, bo samo menjal tvojo neluščeno za neko že oluščeno. Pri našem relativno bližnjem mlinu je ta minimum 300 kg.
Objavljeno: To Mar 14, 2017 2:49 pm
Napisal/-a malcek
Ehm, požel bi že jo na roke (srp, kosa) kaj pa potem? Cepec?
Sicer pa ja, kombajn se sliši v resnici zelo v redu.
Objavljeno: To Mar 14, 2017 3:50 pm
Napisal/-a crtj
Pri nas je bila na voljo dovolj blizu storitev žetev + sušenje + pihanje (čiščenje) v eni potezi. OK, sicer je bilo sušenje hitro, čiščenje pa nekaj mesecev kasneje, ampak razpletlo se je dobro. Sušenje hitro po žetvi je bistveno. In če želiš svoj pridelek imeti tudi za prihodnje setve, opozori na to, da ne bi nabijali temperature.
Objavljeno: To Mar 14, 2017 4:17 pm
Napisal/-a crtj
Glej, tukaj hladno luščijo ajdo in so teoretično blizu tebe - https://www.kmetijaklepec.si/pages/kontakt
Objavljeno: To Mar 14, 2017 5:59 pm
Napisal/-a ferdo36
Če še nisi vse prodal,prosim za 5 kg,se pa ne mudi,ker bom sejal šele po krompirju.Se zmeniva na srečanju ali se oglasim ob priliki._________________Narava vse povrne!
Objavljeno: To Mar 14, 2017 6:13 pm
Napisal/-a crtj
Mislim, da kakih 350 kil še imam... Zdaj, ko sem ravno za potrebe prodaje tukaj pretočil iz vreč in vidim, kolko tega dejansko je v posamezni vreči. Pravzaprav čisto soliden hektarski donos.